VASKİ’den arıtma tesisi hamlesi…

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Van için yeni projeleri hayata geçiriyor. Yılların özlemi olan Arıtma Tesisinin tam kapasite çalışması için harekete geçildi. Van için bir hayal daha gerçeğe dönüşüyor.

VAN 11.01.2018 10:23:21 0
VASKİ’den arıtma tesisi hamlesi…
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van için uzun yıllardır beklenen proje nihayet açıklandı. Bir dünya değeri olan Van Gölü kirliliğinin önüne geçecek olan Van Arıtma Tesisi projesi hayata geçiyor.  Tesis için 1 Şubat 2018'de ihale yapılacak. Bu proje ile bozulan doğal dengenin yeniden sağlanması ve çevrenin korunması da hedefleniyor.

   Van Gölü'nün kapalı bir havza olmasından dolayı evsel ve endüstriyel atık suların oluşturduğu kirliliğin ekolojik yaşamı ve halk sağlığını ciddi derecede olumsuz etkilediği gerçeğine dikkat çekilerek, tüm olumsuzlukların önüne geçileceği de kaydedildi.

   Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (VASKİ) "Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapımı ve 24 aylık işletimi" ihalesinin 1 Şubat 2018 tarihinde yapılacağını açıklaması büyük sevinçle karşılandı.

   100 MİLYON KAYNAK HAZIR

    Van Gölü'nün, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli göllerinden biri olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, “Şu anki arıtma tesisi yaklaşık 30 yıl önce yapılmış bir yer ve artık mevcut ihtiyacı karşılayamıyor. Ne yazık ki buraya gelen atık suyun üçte ikisi de göle akıyor. Bu da Van Gölü için ciddi bir sorun. Van Gölü'nün korunması amacıyla yeni arıtma tesisimizin ihalesini 1 Şubat 2018 tarihinde yapıyoruz. Projemiz hazır, 100 milyonluk maddi kaynağını da İller Bankasından aldık. Projeye güneş enerjisi tesisini de entegre ettik” dedi.

   YÜZDE YETMİŞ ARITILMADAN GÖLE AKIYORDU   

   Mevcut durumda İskele Arıtma tesisine alınan suyun ancak  30' luk kısmı  arıtılırken, yüzde 70'lik atığın arıtılmadan Van Gölüne karıştığı ve tesisin istenilen deşarj kriterlerini sağlayamadığı için bunun da yıllardır büyük kirliliğe yol açtığı biliniyor.

    Van Gölü'nün kapalı havza oluşu, hassas su alanı içersinde olması, hızla artan nüfus yoğunluğu ve buna bağlı olarak deşarja yakın bölgede yapılaşmanın artması işin aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdiği belirtildi.

   1 MİLYON NÜFUSA YETECEK KAPASİTEDE

    Yeni ihale ile mevcut arıtma tesisi tam kapasite ile çalıştırılarak, 1 milyon nüfusa yetecek seviyeye ulaştırılarak ve en az 40 yıl hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.

    Projede ayrıca çevre dostu koku giderme üniteleri de oluşturulmuş olup, etraftaki yerleşim yerlerinin etkilenmesinin önün geçilecektir.

   Tesisin tamamlanmasıyla birlikte ayrıca Biyogaz ve Güneş Enerji üretimi de gerçekleştirilerek, tesisinin enerji tüketiminde  ki giderleri de VASKİ'yi yük olmaktan çıkmış olacak.

   Arıtma tesisi çıkış suyu Van Gölüne verilmeden önce suda bulunan bakteri ve virüslerde dezenfeksiyon prosesi ile uzaklaştırma işlemi yapılacaktır. Arıtma tesisinde kurulacak Sürekli Atıksu İzleme istasyonu ile 7/24 anlık ölçümler Çevre Ve Şehircilik Bakanlık sunucularına gönderilecek.

    GENEL MÜDÜR ALİ TEKATAŞ: VAN'A HAYIRLI OLSUN

   Van Su ve Kanalizasyon İdaresi(VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş da yaptığı açıklamada, "Van'ın yıllardır beklediği proje nihayet hayata geçiyor. Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu'nun büyük emekleri ile bugünlere gelindi. Artık Van Gölü hep mavi kalacak. Vanlılara bu büyük proje hayırlı olsun. Yıllardır ihmal edilen büyük bir çevre kirliliğinin önüne geçilmiş oldu. VASKİ bundan sonra da yeni projeleri ile Van'ın geleceğini şekillendirmek için çalışacak" dedi.

   Arıtma tesisinin ihaleye çıkması haberini müjde olarak aldıklarını belirten Vanlılar ise, bu Van için tarihi bir adımdır. Yıllardır bugünü hasretle bekledik. Bizler için bir rüya gibiydi, gerçeğe dönüştü.Van halkı bu hizmette emeği geçenleri unutmayacaktır. Bu Van için büyük bir adımdır. Emeği geçen başta sayın Valimiz ile VASKİ Genel Müdürümüze teşekkür ederiz" dediler

    İHALE SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

    VASKİ,'nin  İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapımı ve işletimi işi için son teklif verme tarihinin 01 Şubat 2018 olduğu duyuruldu.

    Van Su ve Kanalizasyon İdaresi VASKİ Plan Proje Dairesi Başkanlığı "Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapımı ve 24 aylık işletimi" ihalesi ile ilgili ilan Kamu İhale Kurumu (KİK) Bülten'inde yayımlandı.

    İhale ile ilgili şartnamesi  200 TL karşılığında VASKİ Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığından temin edilebilecek.