VASKi'de tartışmalı Genel Kurul

Van Su Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Kurulu toplantısı yapıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Toplan-tı Salonunda yapılan toplantıya Van ilçe belediye eş başkanları ve Van Büyükşehir meclis üyeleri katıldı.

VAN 26.04.2014 18:14:33 0
VASKi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cahit Bozbay başkanlığında yapılan VASKİ Kurul Toplantısında Van su kanalizasyon idaresi genel müdürlüğü için norm kadrolar ve 2014 yılı gelir gider bütçeleri karara bağlandı.
Gündeme alınan norm kadrolarının ihdası konusu oy birliğiyle kabul edildi. Gündeme alınan diğer madde ise 2014 yılı gelir gider bütçesinin karara bağlanması oldu. Gündeme alınan 2014 gelir gider bütçesi Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'nin ret oyuna karşı oy çokluğuyla kabul edildi.
Gelir gider bütçesi tartışmalara da sahne oldu.
VASKİ genel kurul toplantısına başkanlık eden Cahit Bozbay, Büyükşehir Belediyesinin bütçesi ve diğer birimlerin yapacağı yatırımlara göre tahmini bütçe ayırdıklarını belirtti. Cahit Bozbay: "Köylerimiz yıllarca hizmetten yoksun bırakılmış ve ayrıma tabi tutularak bazı köylerin yolları geçilmez haldedir, su hizmeti ise hiç gitmemiştir. Bu bütçeyle ne kadar yatırım yapılır bu da ayrı bir tartışma konusudur. Biz büyükşehir belediye başkanımız Bekir Kaya ile birlikte kardeş belediye olan Almanya'nın Karlsruhe şehrine gittik. 300 bin nüfuslu bir şehrin 2 yıllık bütçesinin 2 milyon Euro olduğunu gördük." dedi.
Konuya ilişkin söz alan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız, seçim öncesi ve sonrasında gittiği köylerde ciddi su sıkıntısı olduğunu aktararak su depolarının sızıntı halinde olduğunu belirtti.Yıldız, bu suların kış aylarında ise donduğunu söyledi. Köylerde yol ve su bulunmadığını dile getiren Yıldız: "Bu bütçeyle bu sorunların üstesinden nasıl gelinir bilinmez. Bu bütçenin ne kadarı yatırıma dönüşecek bunu da bilmemiz gerekir. Yıllarca hizmetten yoksun bırakılan köylerimize yolu suyu götürme borcumuz var bunu da bilmemiz gerekir. Yerelden güçlenmemiz için köylerimize bu hizmeti vermek zorundayız. Köylere giden yollarda çamura saplanan araçlar gerçeğimiz olmamalıdır" dedi.

YENİ SU İSALE HATTININ PARASINI BELEDİYE ÖDEYECEK
Van Su Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) genel kurulu toplantısında söz alan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de, "Van için, eşit şekilde hizmet için elimizden gelen ne ise meclis olarak katkı sunmaya hazırız." dedi. Bunun üzerine tepki gösteren BDP'li eş başkanlar ve meclis üyeleri İl Özel İdaresinin dağıtılan araçlarından ne kadar adaletli olunduğunun görüldüğünü dile getirdiler. Özgökçe, konuşmasının diğer bölümünde ise, 'yeni yapılan su ishale hattının, merkezi Hükümet tarafından yapılması bizim lehimizedir.'diye konuştu. Özgökçe'nin yaptığı konuşma sonrasında salonda bulunan BDP'li belediye eşbaşkanları ve meclis üyeleri yapılan işin parasının Belediyenin ödemesi için protokol hazırlandığını hatırlatarak, bu işin projesinin de 2009-2013 dönemine ait BDP'li belediye meclisine ait olduğunu hatırlattı.
Konunun bu şekilde olduğunu bilmediğini söyleyen Özgökçe: "115 trilyonun VASKİ'ye yüklenmesi, VASKİ'nin borçlandırılması yapacağımız işler için hesapları çok değiştirecektir. Bunun halkımıza yapılmamasını arzu ederdim. Burada yapabilecek bir şey varsa biz de bir Vanlı olarak bölge halkının sıkıntısını gidermek için üzerimize düşeni yapalım. Gerekirse meclisimiz adına biz de Ankara'da bir girişimde bulunalım. Bunu merkezi hükümete yüklersek yükümüzü hafifletmiş oluruz.''diye konuştu.
İl Özel İdaresinin taşınır ve taşınmaz mal varlığının dağıtımını yapan komisyon kararına tepki gösteren Gürpınar Belediye Başkanı Zeki Yıldız da: "İl Özel İdaresinin mirasçıları olarak bu dağıtımın eşit şekilde yapılmasını arzu ederdik. Bu uygulamayla bize üvey evlat muamelesi bile yapılmadı. Almış olduğumuz Gürpınar Belediyesi yerine 3 kepçeli bir şirket sahibi olsaydı daha iyi hizmet etmiş olacaktık ve bu beni mesut edecekti." şeklinde konuştu.
Araçların dağıtımının adaletli olmadığını, kendilerine araç vermeleri gerekirken ellerindeki araçları da almaya çalıştıklarını söyleyen Başkale Belediyesi eş Başkanı İhsan Güler: "Halen yolları kapalı olan köylerimiz var. Elimizdeki eski model bir araçla bu işi yapmamız zor ve bu aracı da almak istiyorlar. Madem ki eşit hizmetten söz ediyorsak buradan bir öneri yapıyorum, tüm belediyeler elindeki araçları Büyükşehre versin oradan dağıtımı yapılsın. Samimi iseniz buyurun bunu yapalım.'' diye konuştu.
Yeni su ishale hattının ve dağıtımı yapılan araçlar konusunda açıklama yapan Cahit Bozbay: "Proje Büyükşehir Belediyesine ait bir projedir. Bu talep 3 yıl boyunca görmezden gelindi. Parasını Büyükşehir Belediyesinin vermesi kaydıyla bu proje onaylandı. DSİ her ne kadar bunu ihale ettiyse de bunun parasını Büyükşehir Belediyesinin ödemesi için protokol hazırlığı yapılmaktadır. Dolayısıyla merkezi hükümetin getirdiği bir su değildir. Seçim dönemi boyunca AKP Van milletvekilleri bu konuda defalarca halkı yanıltan bilgiler verdi. Biz de bu konuda açıklamalar yaptık. Proje kesinlikle Büyükşehir Belediyesinin projesidir. O da deprem araya girdiği için kabul edildi. Kesinlikle merkezi hükümetin getirdiği bir su değil, Büyükşehir Belediyesi bu suyu kendi parasıyla getirdi. Bir kente su verme zaruriyeti vardır, belediyeler de bu zaruriyeti gidermek zorundadır. Bu belediyelerin görevidir. Sular tamamen devreye girdikten sonra TOKİ'lerle ilgili de bir çalışma var." dedi.
Bozbay, Edremit Belediyesine verilen eski model aracın halen Edremit'e ulaşmakta zorluk yaşadığını belirterek, komisyonun yaptığı adaletsiz dağıtımın araştırılması için komisyon kurduklarını, yakın zamanda bu komisyon kararını basın yoluyla kamuoyunu bildireceklerini söyledi.
Bozbay, yapılan dağıtımın ne kadar adaletli olduğunu öğrenmek isteyenlerin AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesini arayarak öğrenebileceklerini dile getirdi. Van Su Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) genel kurulu toplantısına, gündem maddelerinin karara bağlanmasıyla bir sonraki toplantıya kadar ara verildi.
/ Prestij Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -