VASKİ Genel Müdürü Tekataş'a teşekkür ziyareti…

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş, kendisine teşekkür ziyaretinde bulunan TOKİ sakinleriyle bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulundu.

VAN 21.12.2017 12:26:47 0
VASKİ Genel Müdürü Tekataş
Tarih: 01.01.0001 00:00
   TOKİ temsilcileri, sorunların çözümündeki katkılarından dolayı teşekkür ziyaretinde bulunduklarını ve bunun için de Van Valisi Murat Zorluoğlu ile VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş'a minnettar olduklarını belirtiler.

   Toplantıya Genel Müdür Yardımcısı Emrah Çayırlı, Abone İşleri Dairesi Başkanı Muhbet  Akbulut ile ilgili Şube Müdürleri katıldı. VASKİ Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Edremit Yeni, Kiracılar, Kalecik, Kevenli, Bostaniçi ve Sıhke TOKİ yöneticileri katılarak görüşlerini dile getirdiler.

   Sosyal paylaşımlar ya da telefon açarak  sorunlarını ileten vatandaşlarla  anında iletişime  geçen Genel Müdür Tekataş, TOKİ yöneticilerinin de toplantı taleplerini kabul ederek VASKİ toplantı salonunda bir araya geldi.

 

   TOKİLER İÇİN YÜZDE 50 İNDİRİM VE TAKSİT İMKÂNI GETİRDİK

   TOKİ' lerde su sayaçlarında biriken endeksin yarısını alacaklarının kararını Genel Kurulda aldıklarını hatırlatan Tekataş, bu birikimin ise ister tek seferde istenilirse 2018 Mayıs ayına kadar taksit seçenekleriyle ödenebilecek müjdesini verdi.

   Tekataş, ''5 yıldır yerleşim yeri olarak kullanılan Tokilerin sorunlarının bu günlere gelmesinde ihmaller vardır.  Kimse elini taşına altına koymamış. Bu mağduriyeti gidermek için Sayın valimizle istişare ederek, Tokiler için su ödemelerinde yüzde 50 indirime gittik" diyerek  "bu konuda sizlerden de destek bekliyoruz.  Mağdur olan vatandaşımızın mağduriyetlerinin  giderilmesi konusunda aldığımız bu kararı çevrenize anlatmanızı istiyoruz. Çünkü biz mağduriyetlerin son bulması için çözüm aradık ve sonuca ulaştık.'' şeklinde konuştu

   Yapılan araştırmalarda Van'daki suyun 3,5 milyon insanın su tüketimine eşit olduğunu, buna rağmen içme suyu sıkıntısı yaşandığı gerçeğine dikkat çeken Tekataş “Kayıp kaçak oranı yüksek olan bir yerde hizmet vermek oldukça zor. Bu kadar kayıp ve kaçak olan bir yerde birde yılların ihmaline uğrayan kangrenleşmiş sorunların çözümüyle uğraşıyoruz” serzenişinde bulundu.

 

   KAÇAK SU KUL HAKKIDIR

   Yaşadığı bir olayı aktaran Tekataş "Vatandaş suyumuz gelmiyor diye şikayet etti bizde yerinde görelim diye  gittik. Su birinci kata kadar çıkıyor ama ikinci katta su basıncı düştüğünden su az geliyor vatandaş haklı olarak su gelmiyor demek zorunda kalıyor. Yanındaki eve baktık bahçeli, açmış suyu bahçeyi suluyor böyle olunca su yetersiz oluyor. Su akmıyor diye kurumumuzu suçlayabiliyor. Komşusunun su hakkını engellemiş oluyor, buda kul hakkına girer” uyarısında bulundu.

    Tekataş, Büyükşehir statüsüne de değinerek "Köyden mahalle statüsüne geçen yerleşim yerlerinde abonelikler başlattık. Buralardan su ücretlerini en düşük tarifeden yapacağız. Bu şekilde kimse su bedava diye boşa akıtmayacak, kısmen kayıp kaçağın önüne geçmiş olacağız. Kayıp kaçak oranımızda düşmeler görmekteyiz.  Bu yıl eğitim öğretim kurumlarında su ücretlerinde indirime gidilirken, meskenlerde su zammı yapmadık. ''şeklinde konuştu.

   Şimdiye kadar kurumda bazı çalışmalar yapıldığını ancak yapılanların günü kurtarma olduğunu ileriye dönük bir yatırımın düşünülmediğini söyleyen Tekataş, bunu da çarpıcı bir örnekle dile getirdi.

 

   SU DEPOLARI FAYANSLA KAPLANMALIYDI, İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILMIŞ

   Tekataş, sözlerine devamla, "Depo yenileme çalışmaları yapılmış fakat kara düzen bir çalışma olmuş, içme suyu depoları pislikten geçilmiyor. Bu işin doğrusu depoların fayansla kaplanması gerekirdi, yosun tutmayan sürekli temizliği yapılan bir düzen şeklinde olacağına sadece beton yapılmış. Şimdi bütün depolarımızı seramikle kaplama çalışması başlattık. Su yok denilmiş sondaj vurulmuş sondajdan çıkan su şebekeye verilerek insan sağlığı hiçe sayılmış.  . Bunların yanında birde elektrik kesintilerinden kaynaklı su pompaları arızalanmakta ciddi maddi zarar vererek bunların tamiriyle zaman kaybedilmekteydi. Bunun da önlemini almak için elektrik düzenleyici cihazlarını alımına gittik. Ciddi maliyeti olan bu cihazları almak zorunda kaldık. Kendi cazibesiyle az maliyetli su temini sağlamak varken ,pompalar terfi merkezleri kurularak elektrik masrafları katlanmış. Bunu da suyun tüketim bedeli üzerinde bir maliyetle geri kazanma yoluyla soruna çözüm yolu izlenmiş.''

 

   “SİZLERDEN DUYARLILIK BEKLİYORUZ”

   Tekataş, ziyarete gelenlere kendilerine yardımcı olmalarını isteyerek, “TOKİ deki temsilcilerimiz sizlersiniz vatandaşımızın   mağduriyetini gidermek için aldığımız kararları doğru bir şekilde anlatmak için sizden destek bekliyoruz. Bazı vatandaşlarımız başkalarına uyarak su sayaç saatini değiştirmiş bu gibi durumlarda gerekli yasal işlemleri başlatmış durumdayız. Bununla ilgili savcılığa giden davası devam eden durumlar var. Bu gibi olumsuzlukların olmaması için gerekli duyarlılığı vatandaşlarımıza anlatmanızı istiyoruz. Şüpheli gördüğümüz içme suyu sayaç saatlerini kullanan aboneler hakkında gerekli yasal işlemi başlatacağımızı bilinmesini istiyoruz” dedi.

    Van da bulunan TOKİ yönetimleri adına konuşan Edremit TOKİ site Müdürü Serhan Uzar ise, "2011 yalında yapılan TOKİ’lere başlangıçta taşıma suyu ile su getirilmesi ile ilgili bir başvurumuz olmuştu bu konunun çözümü için  toplantı talebimiz oldu. Sağ olsun müdürümüz kabul ederek toplantıya karar verdi.  Karşılıklı görüşmelerimiz verimli bir şekilde gerçekleştirdik. Biriken endekslerin yüzde 50'sinin alınması ve 2018 Mayıs ayına kadarda ödeme kolaylığı sağlanması büyük bir hizmettir. Sayın Valimiz ile VASKİ Genel Müdürümüze teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.Bölge Gazetesi Haber Merkezi