VAOB, aşılama ve Kapıköy konusuna dikkat çekti

Van Akademik Odalar Birliği’nin (VAOB) haziran ayı toplantısında, Kapıköy Sınır Kapısı, ildeki aşılama durumu ve caddelerde başlatılan yenileme çalışmalarına dikkat çekilerek, her üç konu hakkında birlikte hareket edilmesi ve vatan

VAN 8.07.2021 10:01:57 0
VAOB, aşılama ve Kapıköy konusuna dikkat çekti
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Barosu, Van Diş Hekimleri Odası, Van-Hakkâri Tabip Odası, Van Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO), Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu ve Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’ndan oluşan VAOB, haziran ayı toplantısını Odalar İş Merkezinde bulunan Van Hakkâri Tabip Odası binasında gerçekleştirdi.  
Yapılan toplantı ardından, sonuç bildirgesi yayınlandı.

KAPIKÖY KONUSU

Dönem sözcülüğünü bundan sonra 6 ay boyunca Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin’in yapacağı öğrenilen VAOB toplantısında Van’da halihazırdaki bazı temel konuların ele alındığı belirtildi.
Toplantıyla ilgili yayımlanan sonuç bildirgesinde Kapıköy Sınır Kapısı’nın durumuna dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı:
“Van ve İran arasında geçişleri sağlayan Kapıköy sınır kapısının Covid-19 pandemisi nedeniyle uzun süredir kapalı olması nedeniyle Van esnafı bu durumdan çok ciddi etkilenmiştir. Mayıs ayında uygulanan 18 günlük kapanma sonrasında Kapıköy sınır kapısının açıldığı duyurulmuş ancak halen kentte buna bağlı bir hareketlilik gözlenmemektedir. Gerek Kapıköy sınır kapısının gerekse de İran tarafındaki sınır kapısı ile ilgili güncel durum hakkında halkın ve Van esnafının yetkili makamlarca bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra her iki ülkenin Covid-19 pandemi tablosu da göz önünde bulundurularak geçişlerin ne zaman ve hangi tedbirlere bağlı kalınarak sağlanacağı hususunun da açıklanmasını talep ediyoruz.”

KENTTEKİ AŞILAMA DURUMU

Van’da istenilen noktaya gelemeyen ve vakaların artmasına yol açan aşılama konusuna da değinildi.
Tüm kurumların aşılama konusunda el birliği etmesi önerilen sonuç bildirgesinde, şöyle denildi:
“Tüm dünyada etkili olan Covid-19 pandemisinde, aşıların bulunması ve insanlığın kullanımına sunulması ile önemli bir eşik geçilmiştir. 14 Ocak 2021 tarihi itibariyle ülkemizde başlayan aşı süreci, aşı tedarikinde yaşanan problemlerin mayıs ayında aşılması ile beraber hız kazanmıştır. Ancak ilimizin aşılama oranında Türkiye genelinin oldukça altında olduğunu görmekteyiz. Koruyucu sağlık hizmetlerinin en temel taşlarından biri olan aşıya karşı toplumumuzda bir tereddüt olduğunu görmek oldukça üzücüdür. Günümüzde gelişmiş ülkelerde isimleri unutulan birçok enfeksiyon hastalığının, görece yoksul ülkelerde hala binlerce can alıyor olmasının sebebi aşıya ulaşımdaki güçlüktür. Van Akademik Odalar Birliği olarak bizler halkımıza, pandemiyle mücadelede en etkili silahımızın aşı olduğunu ve bilimsel olmayan veya bilimle tescillenmemiş hiçbir bilgiye itibar edilmemesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Halkımızın tereddüdünün en önemli sebebi olarak gördüğümüz bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması konusunda elimizden gelen her türlü çabayı sergileyeceğimizi belirtiyor; özellikle sağlık meslek örgütleri ve sağlık alanındaki sivil toplum kuruluşlarını sürece dahil ederek şeffaf bir şekilde yönetmenin önemini vurgulayarak, tüm sağlık bileşenleri ile birlikte ortak mücadele çağrısında bulunuyoruz.”

CADDELERDE YENİLEME ÇALIŞMALARI

VAOB’un sonuç bildirgesinde, belediyeler tarafından bazı cadde ve sokaklarda yürütülen yenileme çalışmalarına ilişkin olarak da şu görüşlere yer verildi:
“Uzun süredir ilimizde bazı ana ve ara yollarda yol ve kaldırım çalışmaları yürütülmektedir. Yerel yönetimlerin halkın ihtiyaç duyduğu çalışmaları yapması elbette ki olması gereken çalışmalardır. Ancak bu çalışmalar yapılırken kentin trafik yoğunluğunu, gündelik yaşamını ve özellikle ticari hayatını çok ciddi etkilemeden çalışmaların kısa süre içerisinde tamamlanması önem arz etmektedir. Ancak ne yazık ki son dönemlerde yapılan çalışmalarda bu hususların gözetilmediği, çalışmaların çok yavaş yürütüldüğü hatta kimi ara sokaklarda hiçbir çalışmanın olmadığı ve bundan dolayı kent yaşamının birçok boyutuyla olumsuz etkilendiği gözlenmektedir. Bunun yanı sıra çalışmaların planlanması sürecine halkın ve özellikle bu alanla ilgili kentin meslek odalarının dahil edilmesi, yapılacak olan çalışmaların uzun vadeli kentin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde yapılması hem kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacak hem de kent yaşamının sık sık bu şekilde olumsuz etkilenmesinin önüne geçilecektir.” 

   

Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: