VANSPOR PANİĞİNE YENİLDİ!

Zeki YİĞİT

VAN 30.08.2017 17:00:55 0
VANSPOR PANİĞİNE YENİLDİ!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 3. Lig 2. Grupta mücadele eden Büyükşehir Belediye Vanspor sezonun ilk maçında evinde karşılaştığı Ankara Demirspor’a son dakika penaltı golü ile mağlup oldu.

 

Maça kendi seyircisi ve saha avantajıyla başlamasını beklediğimiz Büyükşehir Belediye Vanspor bu avantajı ilk on dakikada dezavantaja çeviren bir panikle geçirdi. Daha sonra toparlamaya başlayan takım, ön libero ve defansın büyük hatasıyla golü yedi, yenilen gol Büyükşehir Belediye Vanspor ’un biraz daha toparlanmasına vesile olsa da Büyükşehir Belediye Vanspor üzerindeki paniği bir türlü atmayı beceremedi. Sahadaki futbolcular sanki biribirlerini hiç tanımıyormuş gibi davranıyorlardı.

Teknik direktörde oyuna çok fazla mudahale etmiyordu. İl yarıdaki paniği bir nebzede olsa 35.dakikada korner atışı sonucu bulduğu golle atan Büyükşehir Belediye Vanspor,  ikinci yarıya da istenilen şekilde başlayamadı. Oyunda bir türlü dengeyi kuramayan Büyükşehir Belediye Vanspor nadir yakaladığı pozisyonları da cömertçe harcadı. Özellikle 88. dakikada Emrah Tacir’in, kaleciyle karşı karşıya kaldığı net pozisyonu gole çevirememesi büyük bir hayal kırıklığıydı. Aslında Emrah tacir oyun boyunca en beğendiğim oyunculardandı, teknik olarak çok iyi gördüğüm Emrah’ın topla caza sahasına çok iyi girmesine rağmen son vuruşu yapamaması beni şaşırttı. Tabi bu fırsatı değerlendiremeyen Büyükşehir Belediye Vanspor  bu kez de skoru koruyamamanın paniğine girdi ve futbolda çok nadir görülecek bir pozisyonla, onur ayağına gelen topa önceden şartlanmış bir şekilde kafasıyla müdahale etmeye çalıştı ve penaltıya sebep oldu. Maçın kısa özeti gibi duran bu açıklamadan sonra ben Büyükşehir Belediye Vanspor’un ilk maçında bende yaratığı izlenimleri sizlerle paylaşayım.

 

Öncelikle defans hattı hiç futbol bilmiyor gibi davranıyordu. Kanatları kapatalım derken orta alanda çok kötü boşluklar verdiler. Nitekim ilk gölde bu şeklide geldi önlibero’dan yoksun bir durum vardı sahada. Rakip dikey getirdiği bütün topları ya ara pasıyla ya da defansın arkasına attığı toplarla caza sahamıza sokmayı başardı.  Tabi futbol aslında daha çok dikine oynanan bir oyundur,  şayet kazanmak isterseniz. Çünkü dikey oynanan futbolda çok daha hızlı sonuca ulaşma şansınız var. Hele ofsayt taktiğini uygulamasını bilmeyen takımlara karşı çok çabuk netice alırsınız.

 

Tabi oyundaki tek sorun sadece defanstaki eksiklikler değildi. Orta sahada top kontrolü de hatalıydı. Hatalıydı diyorum çünkü Ali ve Emrah’ın oyun olarak çok güzel işler yapacağına inanıyorum.  Ama benim gördüğüm kadarıyla Emrah istediği pozisyonda oynamıyordu, Ali ise özellikle duran toplardaki becerisi ile iyi işler yapabilir ama bu maçta yaptığı ortalar da genelde Emraha gitti ve Emrahta kafa toplarında gördüğüm kadarıyla yeterli değil. Bunun yerine toplar santraforlarla buluşsa daha kolay netice alınacaktı. Bu da yine sistem alakalı bir eksiklik,  top kantlara açıldığında caza sahasında olması gerekenler dışarıda, yay ve civarında durup dönen topları tamamlayacak Emrah gibi oyuncular ise caza sahasındaydı.

Erdoğan hocanın bu konuları gözden kaçıracağını düşünmüyorum bunlar çalışılmış olması gereken konular. Erdoğan hoca kalitesinde bir teknik adamın birbirileriyle uyum sorunu yaşayan oyuncuları bir an önce sisteme dâhil etmesi gerekir. İlk maç olması ve kendi seyircisi önünde kazanması herkesçe istenilen bir sonuçtu, ama olmadı. Belki kendi seyircisi önünde olmasaydı Büyükşehir Belediye Vanspor bu kadar panik yapmayacaktı. Bunu da deplasmanlarda alacağı sonuçlarla göreceğiz. Ama benim gördüğüm kadarıyla bu şekilde devam ederse içerde maç kazanmak zor olacak. Ayrıca yapılan değişikler çok zamansızdı.

 

Seyirciye değinmeden geçmek olmaz. Havanın güzel olması, ilk maç olması ve kentte özellikle futbola olan hasretten dolayı tribünler neredeyse doluydu. Çok güzel bir atmosfer vardı. Bana göre Büyükşehir Belediye Vanspor’da bir kımıldama olsa bu seyirci asla takımı yalnız bırakmayacak.