VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel; 'Yılbaşında oteller tam kapasite dolacak'

2021 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde, eğlence merkezleri başta olmak üzere çeşitli hediyelik eşya satışı yapan esnaf da yılbaşı için hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Bu kapsamda günler öncesinden rezerva

VAN 14.12.2021 11:19:47 0
VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel; 'Yılbaşında oteller tam kapasite dolacak'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: “Yılbaşı için hem acenteler hem de münferit olarak İranlı turistler rezervasyonlarını yapmaya başladılar. Yılbaşında büyük ihtimalle otellerin hepsi dolu olacaktır” vurgusu yaptı.
Yıl boyunca İran’da belli aralıklarla tatil günlerinin devam edeceğini,  başta Nevruz Bayramı olmak üzere bu sürenin toplamda 45 gün olacağını belirten Yüksel: “Sadece bizim bildiğimiz tatil günleri dışında İranlıların yılbaşından sonra da tatil günleri var. İran’da yıl boyunca toplamda 45 gün civarında tatil var. Nevruz Bayramı 14 gün olmak üzere yılbaşından hemen sonra 5, 6 ve 7 Ocak tatil günleri, 15 Şubat’ta yine tatilleri var. Tabi bu tarih bizim 'Sevgililer Günü’ne denk geldiği için o dönemde de çok büyük bir talep var rezervasyonlarda. Nevruz Bayramı için şimdiden yer isteyenler var, yani şimdiden acenteler 14 gün boyunca otellerden oda almak istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Tüm dünyada etkili olan COVİD-19 pandemisinden dolayı uzun bir süre kapıları kapalı kalan oteller, tedbirlerin gevşetilmesiyle yeniden misafir kabulüne başlamıştı. Ancak, esnafın beklediği oranda İranlı turistin Van’a gelmemesi sonucu durgun bir sezon geçirdiklerini ifade eden otel işletmecileri, yeni yıla girerken İranlı turist yoğunluğunun olacağını söylüyor.

“YILBAŞI İÇİN REZERVASYONLARINI YAPMAYA BAŞLADILAR”

İranlı turistlerin, 2022 yılına Van’da “merhaba” demek için günler öncesinden rezervasyon yapmaya başladıkları kaydedildi. Yaşanan bu olumlu gelişme de başta otel işletmecileri ve turizmciler olmak üzere tüm esnafın yüzünü güldürecek.
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, “İranlı turistler bizim için velinimettir.” diyerek; “Yılbaşı için hem acenteler hem de münferit olarak İranlı turistler rezervasyonlarını yapmaya başladılar. Yılbaşında büyük ihtimalle otellerin hepsi dolu olacaktır. Sadece bizim bildiğimiz tatil günleri dışında İranlıların yılbaşından sonra da tatil günleri var. İran’da yıl boyunca toplamda 45 gün civarında tatil günleri var. Nevruz Bayramı 14 gün olmak üzere yılbaşından hemen sonra5-6 ve 7 Ocak tarihinde de tatil günleri var. 15 Şubat’ta yine tatilleri var. Tabi bizim Sevgililer Günü’ne denk geldiği için o dönemde de çok büyük bir talep var rezervasyonlarda. Nevruz Bayramı için şimdiden yer isteyenler var. Yani şimdiden acenteler 14 gün boyunca otellerden oda almak istiyorlar. Bu durumun Van ekonomisine çok büyük faydası olacağını düşünüyorum. Bize en çok gelen turist İranlı olduğu için daha fazla getirme yollarını aramamız gerekiyor. O yüzden İranlı turistler bizim için veli nimettir diyebilirim” şeklinde konuştu.

“KİMSENİN MAĞDUR OLACAĞINI SANMIYORUM”

Yılbaşı programı için tüm otellerin doluluk oranlarının yüzde 100 olacağını söyleyen Yüksel, 2019 yılı Ramazan Bayramını anımsatarak, o dönemde İranlı turistlerin tahmin edilenden çok daha fazla Van’a geldiğini ve bu durumun da konaklamada belli sorunların yaşanmasına sebep olduğunu hatırlattı.
“Günümüzde ise koronavirüs devam ettiği için isteyen herkes rahat bir şekilde gelemiyor” diyen Yüksel: “İran vatandaşları Türkiye’ye gelebilmek için 2 aşısını yapmış, aşı kartını almış olmalı. Bizim Kapıköy Gümrük Kapımız da PCR testi istiyor, bu nedenle eskisi kadar çok gelen olmuyor. Yani otellerimizin rezervasyon oranları dolduğu zaman daha fazla gelen olmayacaktır. Yeteri kadar otel sayımız şuanda var, kimsenin mağdur olacağını sanmıyorum ama önümüzdeki aylarda yani Nevruz’un başlangıcıyla rezervasyon yapmayan, kendi gelen turistlerin dışarıda kalma ihtimali var. Birkaç yıl öncesine baktığıızda İranlı turistler Van’a yoğun geldiğinde onlar için sağolsun Turizm İl Müdürümüz ve Vali Bey yurtları açmıştı, buna benzer tedbirler alınırsa Nevruz Bayramı için faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Özel Haber: M. Selim KURT