VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: 'Turizmi sadece otelcilik olarak düşünmemeliyiz'

Van’da turizminin otel işletmeciliği ile sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizen Yüksel, farklı alanlarda yapılacak yatırımlarla turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

VAN 21.12.2021 11:52:58 0
VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: 'Turizmi sadece otelcilik olarak düşünmemeliyiz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yani sıra ören yerlerinin de turizm açısından alternatif oluşturduğunu ifade eden Yüksel, bu yönde yapılacak yatırımların kent istihdamına da fayda sağlayacağını söyledi. Yüksel: “Yerli veya yabancı turistler geldiği zaman yazın özellikle sıcak sezonda deniz kumundan bile faydalanmak isteyeceklerdir. Bu nedenle turizmi sadece şehir otelciliği üzerine düşünmememiz gerekiyor. Su sporlarının çok iyi bir şekilde geliştirilmesi lazım. Van, oksijeni bol olan bir yer, yayla turizmi üzerine düşünmemiz lazım. Ddağ yürüyüşü yapabilecek imkânımız çok fazla varken İran’da da bu çok revaçta olan bir dal olduğu halde ilimizde bunu yapan hiç kimse yok. Kayak merkezimiz maalesef öbür iller gibi değil, Erciş ve Çaldıran’da kaplıcalarımız var, bunları değerlendirirsek çok fazla turist çekebiliriz” ifadelerini kullandı.

“HİZMETTEN MEMNUN KALMAYAN TURİST BİR DAHA GELMEK İSTEMEZ”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, turizme ilişkin yaptığı değerlendirmede: “Son yıllarda  ilimize İranlıların çok fazla gelmesi, inşaat yapan insanlarımızın bakış açısını da değiştirmişe benziyor. Halkımız bir yerlerde bina yaptığı zaman alt tarafa dükkan yapıyor, üst tarafa ne yapalım diye düşünürken direkt otel yapayım diyor. Şehrimize kaliteli büyük otellerin gelmesi bizim için faydalı olur. Ancak her tarafta küçük otellerin ya da 1+1 şeklinde dairelerin açılması Van turizm kalitesini düşürme potansiyeli barındırıyor. Çünkü bu otellerin, işin ehli olmayan insanlar tarafıdan açılması, otelciliği bilmeyen insanlar tarafından işletilmesi, kalifiye olmayan personellerle, temizlik hizmetini tam veremeyen, gıda üzerine doğru düzgün hizmet veremeyen bir anlayış ile açılması elbette ki kent turizmine zarar verir. Bu tür otellerde konaklayanlar, hizmet kalitesinden memnun kalmayacakları için bir daha Van'a gelmeyebilirler. Gelmemekte de haklı olurlar çünkü bir yerde konaklayacağınız zaman ailenizle gidiyorsunuz. Temiz, rahat, kışın sıcak, yazın serin bir ortam istersiniz ama küçük otellerin ya da otel mantığı ile açılan yerlerin böyle imkânları yok. Daha çok işyerinden bozma 1+1 daireler şeklindeki bu yerler maalesef turizmimize zarar verir” dedi.

“NİTELİKLİ OTELLER AÇILIRSA TURİZMİMİZE KATKI SAĞLAR”

“Turizm Bakanlığının yeni çıkardığı bir kanuna göre artık belediye belgeli oteller olmayacak, bütün oteller Turizm Bakanlığına bağlanacak” diyen Yüksel: “Aslında bunun bir kanunu vardır. Turizm İşletme Belgeli olan oteller Turizm Bakanlığına bağlı, Belediye İşletme Belgeli oteller belediyeye bağlı ve denetimleri de bu iki kurumdadır. Ama son zamanlarda kaçak diye adlandırabileceğimiz otellerimiz çoğaldı, yani hiç bir yere bağlı olmayan, ülke ekonomisine zarar veren bu tür oteller çoğaldı. Turizm Bakanlığının yeni çıkardığı bir kanuna göre artık belediye belgeli oteller olmayacak, bütün oteller Turizm Bakanlığına bağlanacak. Yıldızlı oteller zaten yıldız kategorisine göre değerlendirilmiş ve yıldızları verilmiş, belediyeye bağlı olan belediye belgeliler eğer yıldız alma şartı yoksa basit belgeli, Turizm Bakanlığı işletme belgesi alacaklar. Bu şekilde devam edecekler ama konut imarlı veya otel ruhsatı alamayacak otel hizmeti veren yerler ya mühürlenecek ya da sahipleri tarafından başka bir şeye çevirilmek zorunda kalacak. Bence bu durum çok güzel olur, işin ehli olan insanların işini yapması lazım ve otel niteliği taşımayan, iş yerinden bozma veya 1+1 evler otel hizmeti vermezse daha büyük oteller, niteikli oteller açılır. Bu şekilde de daha fazla turisti çekmiş oluruz, bu da Van ekonomsine fayda sağlar” diye konuştu.  

“TURİZMİN BÜTÜN DALLARINI KULLANMAMIZ LAZIM”

VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, konuya ilişkin olarak şunları söyledi; “Bizim isteğimiz, yatırımcıların sadece otel üzerine düşünmemesi; turizmin çok çeşitli dalları va, yelpazeyi çok büyütebiliriz. Özellikle Van Gölü’müz gibi çok güzel bir imkâna sahipken bunu değerlendiremiyoruz, oysa ki bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Van’ımızda turizmi çeşitlendirirsek Van halkına da fayda sağlarız, ülkemiz ekonomisine de fayda sağlarız. Bunu sadece otelcilikle düşünmememiz lazım, turizmin bütün dallarını kullanmamız lazım. Van Gölü üzerinden değerlendirirsek; su sporları mükemmel bir girişim olur. Gölümüz çok güzel ama su sporlarının yapılacağı imkân yok. Yerli veya yabancı turistler geldiği zaman yazın özellikle sıcak sezonda deniz kumundan bile faydalanmak isteyeceklerdir. Bizim halkımız maalesef turizmi, turizm yatırımlarını sadece şehir otelciliği üzerine düşünüyor. Su sporlarının çok iyi bir şekilde geliştirilmesi lazım. Van, oksijeni bol olan bir yer. Yayla turizmi üzerine düşünmemiz lazım. Dağ yürüyüşü yapabilecek imkânımız çok fazla varken, İran’da da bu çok revaçta olan bir dal olduğu halde ilimizde bunu yapan hiç kimse yok.  Kayak merkezimiz maalesef öbür iller gibi değil, Erciş ve Çaldıran’da kaplıcalarımız var, bunları değerlendirirsek çok fazla turist çekebiliriz. Tarihi yerlerimiz ve doğal güzelliklerimiz o kadar çok ki gelen turistleri acenteler sadece Akdamar Adasına ve Van Kalesine götürüyor. Ondan sonra Van sadece bunlardan ibaretmiş gibi gösteriliyor. Batıyı örnek alacağımız çok güzel turlar, geziler organize ediebilir. Yine yiyecek ve içecek sektörü üzerine de hizmet verebilecek yerler açarsak, Van’ımız için çok hayırlı olacağına inanıyorum.”   
Özel Haber: M Selim KURT