VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: 'Kap açıldı, hareketlilik başladı'

2021 yılı yaz sezonunu il turizmi özelinde değerlendiren Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, İran'la olan sınır kapılarının pandemiden dolayı kapalı olmasının, turizme hizmet veren es

VAN 4.11.2021 13:21:15 0
VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: 'Kap açıldı, hareketlilik başladı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yüksel, ülke genelinde yaşanan kuraklık ve havaların sıcak geçmesinden dolayı kente daha çok serinlemek amacıyla Güneydoğu illerinden gelen vatandaşların olduğunu söylerken, Kuzey Irak bölgesinden de çok sayıda turistin Van'ı tercih ettiğini dile getirdi. Yüksel, geride bıraktığımız yaz sezonunda İranlı turistten ziyade, iç turizm ve Kuzey Irak'tan gelen misafirlerin, turizm açığını belli oranda kapattığını vurguladı. Koronavirüsün etkisine de değinen Yüksel, vatandaşlara mutlaka aşı olmaları konusunda da çağrıda bulundu.

“SERİN HAVAYI TERCİH EDENLER VAN'A GELDİ”

2021 yılı yaz sezonu turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, yaşanan kuraklık ve sıcak havalardan dolayı, İranlı turistten ziyade, yerli ve Iraklı turistlerin Van'ı tercih ettiğini söyledi.

Yüksel: “Pandemiden dolayı sınır kapısının uzun süre kapalı olmasından kaynaklı İranlı turistler gelemediler. Bundan dolayı İranlı turistten ziyade, kuraklık ve havaların çok sıcak seyretmesinden dolayı bu sene Güneydoğu illerinden misafirlerimiz geldi ve bununla birlikte yine Irak’tan gelen turistler oldu. Tabi bu gelişler Van'ın tanıtımına katkı sunacak. Önümüzdeki yıllarda Iraklı turistlerin kentimize daha fazla geleceğine inanıyoruz. Çünkü gelenler Van’ı tanımış oldu. İran sınır kapısı kapalı olduğu için batı illerine uçakla gidip, uçakla Van’a gelip 1 veya 2 gece konaklama yapan misafirler oldu ama az sayıda tabi. Özetle turizm açısından böyle bir yaz sezonunu geçirdik” şeklinde konuştu.

Irak’ta yaz mevsiminin çok sıcak geçmesinden dolayı Irak vatandaşlarının tatillerini geçirmek için serin bölgeleri tercih ettiğini belirten Yüksel: “Yakın oluşundan dolayı özellikle Van’ı tercih ettiler. Bunun da sebebi hem Van Gölü’nün olması hem de gezilecek tarihi yerlerin çok olmasından kaynaklanıyor. Özellikle Muradiye Şelalesine çok gidiyorlar, kaleyi ziyaret ediyorlar, diğer turistik bölgeleri geziyorlar. Irak’ta hava sıcaklığı bazen 50 dereceyi buluyor. Bundan dolayı Iraklılar Van'a gelmeye başladı. Bunun bir başlangıç olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

“BİZİM İÇİN BAYRAM SEVİNCİ OLDU”

"Son zamanlarda Kapıköy Sınır Kapısının çift taraflı ulaşıma açılması Van turizmini yeniden hareketlendirdi" diyen Yüksel, bu konuyla ilgili de şunları söyledi: “Özellikle pandeminin etkisinin azalması ve kapıların açılması bizim için adeta bayram sevinci oldu. Yalnız İranlıların çoğu şuan gümrük kapısının açık olduğunu bilmiyor. İlimize yakın olan şehirler Hoy, Urumiye ve Tebriz, kapıların açık olduğunu biliyor ama öbür şehirler bunu bilmediği için yeteri kadar turist giriş yapmıyor. Gelen turist sayısı artmaya başladı ama otellerimizi tamamen dolduracak kadar turistimiz yok şuan. Bir de Türkiye’den araçlar gider, yolcularını alır ve dönerdi, fakat şuan onlar giriş-çıkış yapamıyor, İran’ın bir engeli ile karşılaşıyorlar. O araçlar da gidip gelebilirse daha fazla turistin geleceğine inanıyorum.”

“OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜKSEK”

Van’daki otellerin doluluk oranları hakkında da bilgi paylaşan Yüksel, “ Doluluk oranlarımız otele göre değişiyor. Eskiden beri iyi hizmet veren otellerimizin doluluk oranı yüzde 100’ü buluyor. Yeni açılan otellerimiz daha tanınmadığı için ve İranlı vatandaşlar onları bilmediği için maalesef doluluk oranları düşük. Alışveriş için gelen İranlılar var ama turizm için gelenler kaliteli oteller seçiyor, bu yüzden büyük ve kaliteli otellerin doluluk oranı yüksek, yani yüzde 80-90 hatta yüzde 100’ü bulan otellerimiz var” ifadelerini kullandı.

ESNAF VE VATANDAŞA ÇAĞRIDA BULUNDU

COVİD-19 pandemisinden dolayı ülke genelinde olduğu gibi Van esnafının da çok zorlu bir süreç yaşadığını dile getiren VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, aşılanmayla beraber pandeminin etkisinin azaldığını söyledi. Pandeminin tamamiyle bitmesi ve eski günlerin geri gelmesi için aşı olmanın şart olduğunu ifade eden Yüksel, halen aşı olmayan vatandaşlara aşı olmaları çağrısında bulundu.

Yüksel: “Vatandaşlardan bir ricamız var. Van, İran’a sınırı olan bir şehir. Şuan İran’da günlük 1 milyon 200-300 bin aşılamayı bulduğu zamanlar oluyor. Van halkı duyarlıdır, aşılama için çaba sarf ediyor, daha fazla aşı yapılırsa koronavirüsten çok daha hızlı bir şekilde kurtulabileceğimize inanıyoruz. Ve Van, Türkiye’deki vaka oranının en az olduğu büyükşehirlerden birisi. Benim en büyük ricam halkımız bu konuda duyarlı olsun” dedi.

Van esnafına da bir çağrıda bulunan Yüksel, konuşmasına şu ifadelerle son verdi: “ Esnafımızdan tek ricam; İranlılar bu kadar süreden sonra gelmeye başladılar, onlarla iyi ilgilenelim, fiyatlarda indirim yapalım, daha fazla turist alırsak sürümden kazanırız. Hem turizmcilere hem esnafa bu ricada bulunuyorum. İnşallah bu şekilde davranırsak daha fazla turist getirme imkanımız olacak.”

Özel Haber: M. Selim KURT