VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel:

Van’da koronavirüs salgını öncesi yaşanan İranlı turist hareketliliği beraberinde yeni yatırımların yapılmasına ve Van esnafının İranlı turiste göre şekillenmesine neden olurken, kayıt dışı çalışan otel tarzı yapıların da or

VAN 3.07.2021 13:50:51 0
VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel:
Tarih: 01.01.0001 00:00

Koronavirüs pandemisi öncesi Van’a yoğun bir şekilde gelen İranlı turistler turizm alanında Van ve ülke ekonomisine katkı sunarken, pandemi salgını sonrası turistlerin gelmemesi Van esnafını derinden etkiledi. Bugünden itibaren kısıtlamaların kalkması, bu alanda iş yapan esnafı umutlandırıyor. Bu amaçla uzun bir süreden beridir sıkıntılı bir süreç yaşayan esnaflar, dört gözle İranlı turistlerin de kente geleceği günü bekliyor. 
Turizme hizmet veren oteller, giyimciler, cafeler, lokantalar, güzellik merkezleri başta olmak üzere tüm esnaf grupları pandeminin bir an önce bitmesini ve İranlı turistin Van’a gelmesini arzu ediyor. Van’da kayıtlı işletmeler dışında kayıt dışı işletmelerin de bulunduğu ve bu gibi yerlerin kaliteyi düşürdüğü ifade ediliyor. Bu tür kayıt dışı işletme sahiplerine çağrıda bulunan VANOTED Başkanı Yunus Yüksel, dernek olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek: “Biz kayıt dışı işletme olduğu için kapansın demiyoruz, bizim isteğimiz resmileşmeleri, kaliteli bir hizmet sunmaları. Bu konuyla ilgili bize gelirlerse dernek olarak her konuda yardımcı oluruz” dedi.

“BELGELİ OTELLERİN BİR STANDARDI VAR”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, şunları söyledi; “Son yıllarda İranlı turistin Van’a gelmeye başlamasıyla birlikte turizm sektörü biraz daha rağbet gördü ve esnafımız bütün ticaretini turizm üzerine yoğunlaştırdı, buna göre şekillendi. İlçelerimiz de dahil Turizm Bakanlığına kayıtlı 22 tane turizm işletmeli otelimiz var. İl merkezinde belediyeye bağlı iş yeri açma ruhsatına sahip olan 50 civarında otelimiz var ve sayısını bilemeyeceğim 1+1 apart daireler ve kayıt dışı oteller olmak üzere yine  çok sayıda otelimiz var. Turizm işletmeli ve belediye belgeli oteller belli bir kapasiteye ve belli bir standarda sahiptir ama kayıt dışı oteller birgün var birgün yok. Onlar kâr etme derdindeler. İstihdam sağladıkları kişilerin de sigortalarını yapmıyorlar, 7 saat olan çalışma saati dışında 14 saate kadar çalıştırıp az para veriyorlar, bu durum da hizmet kalitesini düşürüyor.” 

“BİZE GELSİNLER, HER TÜRLÜ YARDIMDA BULUNALIM”

Kayıt dışı işletmelerin tuizme ciddi zararlar verdiğini söyleyen Yüksel: “Bize en büyük zararı kayıt dışı oteller veriyor çünkü İranlı turistler çok şikâyet ediyorlar. Neden şikâyet ediyorlar? Bu tür oteller Turizm Bakanlığı sınıflandırmasına bağlı yıldız sayısını kullanarak, yıldızlı otelmiş gibi kendilerini gösteriyorlar, 3 ve 4 yıldız olarak. İran’dan gelen vatandaşlar bunları gerçekten 3 ve 4 yıldızlı olarak görüyor ama gelip konakladıkları zaman bu kaliteyi göremiyorlar. Böyle olunca bir daha gelmeyebiliyor ve memleketine gittiği zaman çevresindeki insanlara, aldığı kalitesiz hizmeti anlatıyor; ' Van’a gitmeyin, Van otelleri çok kötü, Van otellerinde kalınmaz' diye de genelleme yapıyor. Bu yüzden kayıt dışı otel yerine belli bir kalite sunan resmi otellerin ve büyük otellerin açılması Van turizmine çok faydalı olacaktır. Denetimler yapılıyor ama kaçak oteller herhangi bir kuruma kayıtlı olmadıkları için belediyelerin de, turizm müdürlüğünün de müdahale etmesi mümkün olmuyor. Biz de, kayıt dışı olduğu için kapansın demiyoruz zaten, bizim isteğimiz resmileşmeleri, kaliteli bir hizmet sunmaları. Bu konuyla ilgili bize gelirlerse dernek olarak her konuda yardımcı oluruz” dedi. 

“HERZAMANKİNDEN DAHA FAZLA MİSAFİRPERVER OLALIM”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, Van halkına da çağrıda bulunarak açıklamalarını şu ifadelerle tamamladı; “ Van halkına önemli bir çağrımız olacak sizlerin vasıtasıyla; İranlı turist yaklaşık 16 aydır gelmiyor, bunun yokluğunu sadece turizm sektörü değil bütün esnafımız yaşadı. İranlı turistler geldiği zaman onların değerini iyi bilmemiz lazım, çünkü bu süreçte iflas eden ve iflasın eşiğine gelen esnafımız oldu. Borçlarını ödeyemeyen ve kredi çekmek zorunda kalan esnafımız oldu ve halen kredilerini ödeyemeyen esnafımız var. Bizim memleketimizde bizi kalkındıran İranlı turisttir. Aynı coğrafyada yaşıyoruz, kültürümüzde benzerlik var, bu sebeple en çok bizi tercih ediyorlar. İranlı turistler gelmeye başladıkları zaman, her zamankinden daha çok önem vermemiz lazım, küçük de olsa ikramlarda bulunmamız lazım. Bir çay bile ikram etmek onlar için önemli, tatlı dil, tebessüm onlar için çok önemli. O yüzden halkımızdan ricam şu; gelen İranlılara her zamankinden daha fazla misafirperver davranalım...” 

Özel Haber: M. Selim KURT

Prestij Haber Merkezi