VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: 'Gerektiğinde personel sayısı arttırılmalı'

Bir çok ülkede Cuma gününe özel indirim kampanyaları düzenleniyor. Çeşitli markaların indirim konusunda yarıştığı uygulamada, insanlar da almak istedikleri ürünleri indirimli alma imkanına kavuşuyor.

VAN 10.12.2021 11:24:31 0
VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: 'Gerektiğinde personel sayısı arttırılmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da da bu kapsamda başlatılan indirimli günler kampanyasından faydalanmak isteyen İranlı vatandaşlar, hem kısa süreli bir tatil yapmak hem de indirimlerden faydalanmak için günler öncesinden rezervasyon yaparak, geçtiğimiz günlerde de Van'a giriş yapmıştı. Ancak edinilen bilgilere göre, Kapıköy Sınır Kapısında çalışan sağlık personeli sayısının az olmasından dolayı, gelen İranlı turistlerin PCR testlerinin alınması süresinin uzadığı ve bu durumun da gelen misafirlerin eleştirisine sebep olduğu belirtildi. İranlı turistlerin uzun süre kuyrukta sıra beklemek zorunda kaldığı görüntülerin paylaşılması üzerine yetkililer harekete geçmiş ve yaşanan problem çözüme kavuşturulmuştu. Ancak Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, İranlı turistlerin yoğun geldiği dönemlerde Kapıköy Sınır Kapısı’nda tekrar bir mağduriyetin yaşanmaması için kapıda PCR testi alacak sağlık çalışanı sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Yüksel, ayrıca yine yoğunluğun olabileceği dönemlerde gerektiğinde peron ve diğer personel sayılarında da artışa gidilmesinin doğru olacağını dile getirdi.
Geçtiğimiz günlerde çok sayıda İranlı turist, Kapıköy Sınır Kapısından giriş yaparak Van'a geldi. Esnafların yüzünü güldüren bu gelişme, beraberinde bazı aksaklıkları da gün yüzüne çıkardı. PCR testi zorunluluğu olan İranlı turistler, giriş yaparken zaman zaman yoğunluk oluşuyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan yoğunluğun bir sebebinin de kapıda görevli sağlık ççalışanı sayısının yetersiz olmasına bağlanırken, görüntülerin paylaşılmasının ardından ilgili birimler harekete geçerek, mağduriyetin çözümü için gerekli tedbirleri aldı. 
Alınan anlık tedbirlerin uzun vadede yetersiz kalacağını belirten Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, İranlı turistlerin yoğun geldiği dönemlerde Kapıköy Sınır Kapısı’nda yeni bir mağduriyetin yaşanmaması için kapıda PCR testi alacak sağlık çalışanı sayısının artırılması gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: “Geçtiğimiz günlerde yaşanan yoğunluk esnasında maalesef gümrük kapımızda yeterli sayıda personel bulundurulmadı, gümrük memurları bulundurdu ama sağlık ekipleri bulundurulmadı. PCR testlerine bakılarak geçiliyordu, sağlıkçıların az olması ve insanları yavaş yavaş almasından dolayı yaklaşık 2500-3000 kişinin yığılmasına sebep oldu. Bu durum aslında daha çok koronanın yayılmasına sebep olur. Daha hızlı bir şekilde geçiş olursa, gelen turistlere rahatlık sağlanırsa önümüzdeki bu özel günlerde yıl başı gibi, sevgililer günü gibi özellikle Nevruz gibi 10 binlerce insanın geleceği 14 gün sürecek tatil var İran’da, bunun için gerekli tedbirlerin alınması lazım” dedi. 
İndirimli ürünlerin sadece marka olan mağazaları kapsadığını, yerel esnafın ise bundan yeteri kadar istifade edemediğini aktaran Yüksel, bunun için de bir öneride bulundu. Van Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenecek olan ve uzun sürecek bir festival havasıyla yerel esnafın da stant açması ve ürünlerde indirime gitmesinin kendilerine ekonomik bir katkı sağlayacağını tahmin ettiğini dile getiren Yüksel: “Sadece dünya genelinde uygulanan Cuma günü indirimli günler yerine 15 gün boyunca sürecek bir etkinlikle  esnafımız mallarını uygun fiyata verirse,  çok daha rahat bir şekilde satarak elindeki malları nakite çevirmiş olacak” ifadelerini kullandı.

“GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI LAZIM”
Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, özel günlerde Kapıköy Sınır Kapısında yeniden bir yoğunluğun yaşanabileceğinin ön görülerek, şimdiden gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Yüksel: “Dünya genelinde özellikle devletlerin başlattığı “black friday” yani Cuma günü indirimli alışverişler, Müslüman ülkelerde Mübarek Cuma diye geçiyor. Bu indirimli günler için bilindiği gibi ilimize en yakın olan devlet  İran devleti, en çok turist aldığımız yer. Bunun Van halkına da çok faydası oldu, gelip alışveriş yaptılar ama maalesef gümrük kapımızda yeterli sayıda sağlık ekipleri bulundurulmadığı için geçişlerde yoğunluk yaşandı. Önümüzde İranlıların daha çok gelmesini sağlayacak özel günler olacak. Yılbaşı, sevgililer günü, en önemlisi de Nevruz tatili. Binlerce İranlının gelmesini beklediğimiz bu özel günlerde kapıdaki görevli memur ve sağlıkçı sayımızın arttırılması işleri kolaşlaştıracaktır. Bu anlamda gerekli tedbirleri almamız lazım, kapıda yeteri sayıda personeli bulundurursak geçişler de sorunsuz olur” diye konuştu.

“EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SUNUYORLAR”
Gelen turistlerin hem ülke ekonomisine hem de kent ekonomisine büyük fayda sağladığını belirten Yüksel, İranlı turistlerin ülkeye rahat bir şekilde giriş yapmaları için gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu yineledi. Yüksel: “Kapıda geçişlerin daha hızlı olabilmesi için kabin sayılarının da artması gerekiyor. Burada kontrollü bir şekilde geçişlerin daha hızlı sağlanması lazım. PCR testlerine iyi bakılması lazım ama sağlıkçılarımızın sayısı yetersiz kalırsa süre oldukça uzuyor ve bu da beraberinde yoğunluk oluşmasına sebep oluyor. Geçtiğimiz gün de kapıda yaşanan yoğunluk, sağolsun Vali Beyin devreye girmesi ile çözüldü. Özellikle özel günlerde tedbir alınarak geçişlerin daha rahat olması sağlanmalı. Nihayetinde turistler ülkemize fayda sağlıyor, şehrimize fayda sağlıyor. Bu yüzden onlarla ilgilenmemiz lazım, onların geçişini rahatlatmamız lazım” ifadelerini kullandı.

YEREL ESNAFA TAVSİYE
İndirimli alışveriş günlerinde genelde marka firmaların tercih edildiğini, yerel firmaların biraz geride kaldığını belirten VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, yerel esnaflara da tavsiyelerde bulundu. Yüksel, şunları söyledi; "Bu kadar turistin Van’a gelmesi bizim için büyük bir avantajdır. Yerel esnafımıza faydası olsun diye benim bir tavsiyem var; Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Fuar Merkezinde yerel esnafın stant açması, kendi ürünlerini uygun fiyata satmaları, bunu koordine edecek kişiler ile beraber bizim de reklamını yapacağımız şekilde 15 gün sürmesi, Van’ımıza büyük miktarda döviz getirecektir. Biz böyle bir şeyin olmasını isteriz, biz de bunun çok güzel bir şekilde reklamını yaparız. Böyle bir şey olursa 10 binlerce turist gelecektir diye inanıyorum. Sadece dünya genelinde uygulanan Cuma günü indirimli günler yerine 15 gün sürecek bir etkinlikle  esnafımız mallarını uygun fiyata satarsa, çok daha rahat bir şekilde ürünlerini nakite çevirmiş olacaktır.” 

AŞI TEŞEKKÜRÜ
Son olarak, aşı konusunda duyarlı davranan Van halkına da teşekkür eden Yüksel: “ İran’da da son zamanlarda aşılama oranı çok yüksek. İlimize bu kadar turist gelmesine rağmen Van şehrimiz Türkiye’de büyük şehir olarak yüz bin kişide en az vaka olan şehir olarak görünüyor. Tdbirlere tamamen uyulması bizler için daha faydlı olacaktır. Aşı ve tedbirler konusunda duyarlı olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. 
Özel Haber: M. Selim KURT