Vanlılar tatlıya yüklendi

Türkiye'nin birçok şehrindeki vatandaşlar, Ramazan Bayramı dolayısıyla misafirlere ikram etmek için tatlı yaptırırken, bu şehirlerinin başında da Van geliyor. Van'daki tatlı imalathaneleri çalışanları; bayram öncesi iki-üç gün boyu

VAN 20.07.2015 11:15:34 0
Vanlılar tatlıya yüklendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da yıllardır bayramlarda vatandaşın evinden eksik etmediği ikramların başında tatlılar geliyor. Tatlı dendiğinde de akla ilk gelen baklava oluyor. Bayram öncesi iki gün boyunca oruçlu olmasına rağmen birçok tatlı imalathanesindeki çalışanlar siparişleri yetiştirmek için çabaladı.
Bazı tatlı imalathaneleri, binden fazla tepsi baklava açarken, birçoğu da yüzlerce tepsi tatlı açarak müşterilerin siparişlerini yetiştirmeye gayret gösterdi.
Tatlı imalathanelerinde en fazla açılan tatlıların başında her bayram olduğu gibi yine baklava geldi. Vatandaşların baklavaları daha fazla tercih etmesinin nedeni de yine kendilerinden ziyade misafirlerin tercihi oldu.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Memet Polat isimli vatandaş, bayramın vazgeçilmez ikramlarından birinin tatlılar olduğunu, Van'da da en fazla baklava ve kadayıf açıldığını belirterek, "Vatandaşlarımız genelde baklavayı ve kadayıfı tercih ediyor. Çünkü damak tadı açısından bu tatlı çok daha güzel gidiyor. Yine Van'da kadayıf ikinci sırada geliyor. Batı şehirlerinde bazen kurabiye türü tatlılar da ikram edilebiliyor. Ama Van'da dediğim gibi genelde baklava en fazla tercih edilen tatlılardan biri. Bizler de bu bayram iki tepsi baklava açtırdık" diye konuştu.
Geçmiş yıllarda Van'da birçok evde tatlılar açıldığını, ancak zamanla yeni nesil bayanların tatlı açamadığını veya açmak istemediklerini ifade eden Polat, "Son yıllarda baklava açma kültürü kayboldu. Eskiden komşu kadınlar bir evde toplanır, kime kaç tepsi tatlı açılacaksa ona göre malzemeler hazırlanır ve en az 15-20 tepsi baklava açılırdı. Şimdi o kültür yavaş yavaş kayboluyor. Yeni nesil kızlarımız maalesef alışveriş yapmaktan bu tür işlere fırsat bulamıyorlar. Yine teknolojinin yanlış kullanılması, telefon, internet olayı bu tür işleri yapmaya olanak vermiyor. Şimdi herkes tatlısını satın alıyor. Yine geçmiş yıllarda bir ev, iki-üç tepsi baklavayı misafirlere yetiştiremezken, şimdi misafirperverlik de azaldığı için küçük bir tepsi bile çoğu zaman bitmeyebiliyor" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Van'da bazı mahallelerde hala baklavalar açıldığı gözleniyor.

Bölge: Burhan Ergin