Vanlı Rukiye, yazmak için engel tanımadı

Van’da doğuştan görme engelli olan 24 yaşındaki Rukiye Pulat, “Sizler Benim Işığımsınız” adlı bir kitap yazarak Van’da bir ilke imza attı.

VAN 16.06.2021 09:08:41 0
Vanlı Rukiye, yazmak için engel tanımadı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da görme engelli olarak kitap yazan tek kişi olan Rukiye Pulat, içindekilerini yazıya döküp kitap haline getirdi.

Kitap yazmaya önce şiirle başladığını söyleyen Pulat, “Bu yaşıma kadar toplum tarafından hep dışlandım. Görmediğim için bir iş imkânı sağlanmadı. Gerek çevrem, gerek okul arkadaşlarım bana acıdılar. Görmüyorum diye aralarına almadılar. Bende bunun üzerine liseyi bitirdim ve bir kitap yazmaya karar verdim. Önce şiirle başladım, şiirlerim beğeni toplayınca aynı zamanda kitaba dökmek istedim. Kafamda kitabımı tasarladım. Şiir tarzında bir otobiyografi yazdım. “ Sizler Benim Işığımsınız” adlı kitabımı çıkardım” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİLER TOPLUM TARAFINDAN DIŞLANMASIN”

Engellilerin toplum tarafından dışlanmamasını isteyen Pulat, “Tek çabam benim ve benim gibi engelli olan kimseler toplum tarafından dışlansın istemiyorum. Toplumun bize uzaylı muamelesi yapması çok zor bir durum. Bizler dışlandığımız için eve kapanıyoruz ve bizlerin hiçbir şeyi yapmayacağımıza inandırdıkları için hiçbir şey yapamıyoruz. Ben kendi adıma bu durumdan pek hoşnut değilim. Bunun üzerine kendimi ve kitabımı tanıtmak, geliştirmek istiyorum. Kendimi ve engelli arkadaşlarımı biraz daha girişken ve hırslı olmasını istiyorum” dedi.

“FON MÜZİKLERİNDE KENDİMİ GÖRÜYORUM”

Fon müzikleriyle kendini görebildiğini ve yazılarını karanlık bir odada yazdığını ifade eden Yazar Rukiye Pulat, “Kitabı kendi çabalarımla yazdım. Kitabımı yazarken karanlık bir odada, müzik eşliğinde cümlelerimi toparladım. Fon müziği dinleyerek kendimi görebiliyorum. Yazılarımı hayata geçirdim. 2016 yılına kadar %15 görebiliyordum. Daha sonra küçük bir kaza sonucunda sağ gözümü kaybettim. Şu anda sol gözüm %2 oranla görüyor. Tabi gittikçe daha kötü oluyor. Yavaş yavaş sol gözümü de kaybediyorum” diye konuştu.

Kitaplarının internet üzerinden satışa sunulduğunu belirten Pulat, “Yazdığım kitabı okuyan okuyucularımdan çok güzel yorumlar alıyorum. Bu beni mutlu ediyor. Herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Kafamda farklı bir proje daha var” dedi.

“YENİ PROJELERİM VAR”

Yeni projelerinden de bahseden Pulat, engellilere yönelik kitabını sesli uygulamalar vasıtasıyla herkese ulaştırmak istediğinin altını çizerek, engellilere yönelik özel alfabeyle kitabını bastırmak istediğini fakat maddi açıdan çok pahalı olduğu için bunu gerçekleştiremediğini ifade etti.

Pulat sözlerine devamla; “Yeni bir kitap daha çıkaracağım. “Sevmekten Korkuyorum” adlı bir kitap. Aynı zamanda psikoloji, makale, deneme türünden kitaplar yazmayı düşünüyorum” şeklinde konuştu.