Vanlı öğrenciden Türkiye ikinciliği

15. Ortaokul Öğrencileri 2204-B Araştırma Projeleri Yarışması'na 'Rengârenk Asal Sayılar' projesiyle katılan İpekyolu Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Kayra Efe Çomak Türkiye finalinde matematik alanında top

VAN 6.09.2021 09:35:16 0
Vanlı öğrenciden Türkiye ikinciliği
Tarih: 01.01.0001 00:00

İpekyolu Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi Müdür Yardımcısı Pınar Çalışkan danışmanlığında, öğrenci Kayra Efe Çomak tarafından hazırlanan 'Rengârenk Asal Sayılar' adlı proje matematik alanında Türkiye ikinciliğine layık görüldü.

15. Ortaokul Öğrencileri 2204-B Araştırma Projeleri Yarışmasına Kayra Efe Çomak'ın Matematik alanında hazırladığı 'Rengarenk Asal Sayılar' adlı proje, 10 il bazında düzenlenen bölge sergisinde birincilik alarak Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

'Rengarenk Asal Sayılar' adlı proje 1 Eylül 2021 tarihinde yapılan Türkiye finalinde de matematik alanında ikincilik aldı. 'Rengarenk Asal Sayılar' adlı proje 15 bin 674 proje arasından Türkiye ikinciliği almaya hak kazandı.

Proje hakkında bilgi veren Kayra Efe Çomak, "Asal sayılara farklı bir bakış açısıyla yaklaşıp üçlük sayı sistemini kullanarak matematiksel bir kurala göre renklendirdim. Bulduğum kurala göre oluşan renkleri Arduino'dan faydalanarak programı yazıp, opal ledler kullanarak görsel bir materyal hazırladım. Bunların altına RGB led modüllerini yapıştırdım. Alt sıraya da butonları yerleştirdik. Butona basıldığında ilgili rengin yanması için kodları Arduino Mega kontrol kartına yükledim. Telefon uygulaması yardımıyla yaptığım materyali oluşturduğumda renklerin çok hassas bir şekilde yansıtması için verimli olabileceğini düşündüğüm bir mobil cihaz aplikasyonu geliştirdim. Bu aplikasyon sayesinde renkleri verimli bir şekilde yansıtabildim" dedi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz