Van'lı muhtarlar açılımı Ankara'da yaşıyor

Van Valiliği'nin organizasyonuyla hükumetin başlatmış olduğu çözüm sürecine destek amacıyla Çanakkale'deki şehitlik gezisine giden şehit yakınları, gaziler ve merkeze bağlı köy muhtarları; Ankara'da konakladıkları otelde Adalet ve

VAN 29.03.2013 11:23:00 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valiliği'nin organizasyonuyla hükumetin başlatmış olduğu çözüm sürecine destek amacıyla Çanakkale'deki şehitlik gezisine giden şehit yakınları, gaziler ve merkeze bağlı köy muhtarları; Ankara'da konakladıkları otelde Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekilleri tarafından ziyaret edildi.

Van Valisi Münir Karaloğlu'nun destekleriyle Çanakkale'ye giden şehit yakınları, gaziler ve merkeze bağlı köy muhtarları Van'a dönmeden önce Ankara'ya gitti. Geceyi Ankara'da geçiren heyeti, kaldıkları otelde Ak Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan ve İl Başkanı Abdullah Aras ziyaret etti.

Otelde heyetle bir araya gelen milletvekilleri ve il başkanı Aras, sıkıntıları dinledi. Çanakkale gezisinin ve Ankara ziyaretlerinin, hükümetin başlattığı 'barış sürecine' destek amaçlı olduğunu dile getiren muhtarlar, Türkiye'de oluşan bahar havasının devam etmesi temennisinde bulundu. Muhtarların talep ve sıkıntılarını dinleyen milletvekilleri, yazılı gelen talepleri de alarak, konunun takipçisi olacakları sözünü verdiler.

Hükümetin başlattığı barış sürecinin sağlıklı bir şekilde yürümesi için bölgedeki kanaat önderlerinin, muhtarların ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin desteğinin önemli olduğunu vurgulayan milletvekilleri, Ankara'ya gelen şehit yakınları, gaziler ve muhtarlardan da bu sürece destek çağrılarını yineledi.

Şehit aileleri, gaziler ve muhtarları Ankara'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, kendilerine daha önce iletilen tüm sorunların ilgili makamlara iletildiğini ve konunun da takipçisi olduklarını kaydetti. 2011 yılında Van'ın yaşadığı iki büyük depremde Ak Parti'li vekiller olarak, ihtiyaçların giderilmesi konusunda yaptıkları çalışmaları kamuoyunun takdirine bıraktıklarını kaydeden Kayatürk, hükümetin başlattığı çözüm sürecinin bölgede ve ülkede bahar havası oluşturduğunu ve bunun için de desteğe ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdi.

Vanlı şehit yakınları, gaziler ve muhtarların bölgede devam eden kanın, şiddetin ve gözyaşının durması için Ak Parti'nin başlattığı çözüm sürecine destek olmak için Ankara'ya gelmelerini önemsediklerini vurgulayan Kayatürk, çözüm sürecine katkı sunmayan MHP ve CHP'ye de tepki gösterdi. Kayatürk "Hükümetimizin başlatmış olduğu barış sürecine katkısı olan herkesten Allah razı olsun. Bununla beraber bu kanın durmasını istemeyenleri de Allah'a havale edeceğiz. Geçtiğimiz hafta MHP'nin bayrağa saygısızlık yapılmış gibi Meclisi Türk bayraklarıyla donatmasını anlayabilmiş değiliz. Şimdi her tarafta 'vatan mitingi, bayrak mitingi' yaptırıyor. Bunlar bizim saygı duyduğumuz şeylerdir. Bizim vatanla, bayrakla Allah'a şükür problemimiz yok. Ama bölgede en büyük zararı biz yaşıyoruz" dedi.

-"BARIS SÜRECİ NETİLECENİRSE YATIRIMLARINI ERTELEYEN İŞADAMLARI SIRADA BEKLİYOR"

Ankara milletvekilliğinden sonra Van'a milletvekilliğine çok ciddi projelerle geldiğini anımsatan Kayatürk, birçok projenin bölgede yaşanan çatışmadan dolayı ertelendiğinin altını çizdi. Kayatürk, "Biz çok önemli projelerle Van'a geldik. Allah'ın izniyle o projeleri gerçekleştireceğiz. Tekstil Kent ve çılgın projeler olarak adlandırılan turizm projelerimiz var. Fakat o dönemde yatırımcı aniden geri çekilmek zorunda kaldı. Ama şimdi Allah'ın izniyle, sizlerin de yakından takip etiği gibi tekrar bölgenin normalleşmesiyle bu yatırımcılar yine gelecek. Biliyorsunuz ki; bölgede akan kan ve gözyaşı durmadığı zaman yatırımcı gelmez. Türkiye'nin her tarafında işsizlik var; ama en fazla bizim insanımız işsiz. Dolayısıyla herkesin bizi anlaması lazım. CHP ve MHP'nin ortaya koyduğu tavır, gerçekten yapıcı değil. El ele vererek bu sorunu çözmemiz lazım. Sizleri Ankara'da ağırlamaktan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Sizlerin Çanakkale'ye, daha sonra da Ankara'ya gelmenize katkısı olan başta Sayın Van Valimize ve sizinle birlikte gelen kurum müdürlerimize teşekkür ediyorum. diye konuştu.

-"TÜRKİYE'DEKİ 17 BİN 500 FAİLİ MEÇHULUN BİRÇOĞU DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA YAŞANDI"

Kırsaldaki sorunların, daha önce olduğu gibi bundan sonra da çözüleceği sözünü veren Ak Parti Milletvekili Mustafa Bilici, ancak şu anda Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini vurguladı.

"İnşallah bundan sonraki süreçte de muhtarlarımızla bir araya geleceğiz. 21 Mart 2013 tarihi ülkemiz için bir milattır. 30 yıldır süregelen, hatta 1926 yılından bugüne kadar süregelen bir sorunun çözümü noktasında bir milattır. Bu ülkede on binlerce insanımız hayatını kaybetti. Asker olarak, polis olarak, güvenlik görevlisi olarak hayatını kaybedenler de bizim insanımızdır. Dağda hayatını kaybeden çocuklar da bizim çocuklarımızdır. Bunların anaları, babaları hepsi bizim insanımız. Türkiye genelinde yapılacak istatistiklere göre, terörden en fazla Doğu ve Güneydoğu insanı zarar görmüştür.

Yatırımları bir kenara bırakıyoruz. Ama can kayıpları noktasında çok acılar çektik. Bu ülkede 17 bin 500 faili meçhul cinayet meydana geldi. Ağırlıklı olarak yine Doğu ve Güneydoğu insanı hayatını kaybetti. Belki bugün 20 yaşlarında olan gençlerimiz, geçmiş dönemi çok iyi hatırlayamıyor olabilirler. Çünkü Ak Parti iktidara geldiğinde 10 yaşında olan gençlerimiz, bugün 21 yaşındadırlar. Ama biz hepimiz iyi biliyoruz ki; 12 Eylül sonrası Diyarbakır gibi cezaevlerine hapsedilen insanlarımız çok ağır işkencelere maruz kaldı.

Yollarda seyahat etme esnasında araçtan indirilen kadın, çocuk ve yetişkinlerimiz hiç hak etmedikleri muamelelere maruz kaldılar. Seyahat özgürlüğümüz elimizden alındı. 'Ben Kürdüm' diyen her insan cezaevlerine atıldı. O günlerden bugünlere geldik. Bunun kıymetini iyi bilmemiz lazım. Bu sürece de hepimiz destek vermeliyiz. Elimizden ne geliyorsa Allah rızası için yapalım. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan vücudunu koymuş, biz de hiç olmazsa elimizi koyalım ve bu sürece destek verelim. Bu sürece destek verme babında yapmış olduğunuz bu ziyaret çok önemlidir. Çanakkale'ye yaptığınız ziyaret ulusal basında geniş yankı uyandırdı. İnşallah TBMM'ye yapacağınız ziyaret daha çok yer alacak." dedi.

Muhtarların talep ve isteklerini dinleyen milletvekilleri, daha sonra heyetle birlikte yemek yedi.

Yaklaşık 2,5 saat süren toplantı ve yemekte; Çanakkale ve Ankara programına başkanlık yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir ile İl Sosyal Etüd ve Proje Müdürü Şinasi Erol da hazır bulundu. - Van