Vanlı, Kent Meydanı’nın yapılmasını istiyor

Geçtiğimiz Van Büyükşehir Belediye’sinin projesini hazırlayıp Bakanlar Kurulu tarafından onay aldıktan sonra startını verdiği ‘Kent Meydanı’ projesi geçtiğimiz yıldan bu yana tamamlanmayı bekliyor.

VAN 13.11.2019 22:22:02 0
Vanlı, Kent Meydanı’nın yapılmasını istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye’de hemen hemen her kentin simgesi haline gelen kent meydanları özellikle insanların nefes aldığı diğer bir deyimle insanların buluşma noktası, vakit geçirdikleri ve sosyalleşme anlamında önemli bir konumda yer alıyor. Van’da uzun yıllardır en büyük eksikliği hissedilen kent meydanı, geçtiğimiz yıl dönemin Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, öncülüğünde önemli bir adım atılarak kent meydanı projesini başlatmıştı. Gelinen süre içerisinde yerel seçimlerin, ardından yapılan görev değişiklikleri sonrası projede bir adım bile ilerleme olmadı.

Geçtiğimiz yıl civardaki hak sahipleri, özel şahıslara ait arsa ve yapılarla ilgili birçok anlaşmanın sağlandığı açıklanmasına rağmen projenin geleceği belirsizliğini korurken civardaki vatandaşlar projenin devam etmesi talebini bir kez daha dile getirdi. Boşaltılan alanın boş bir şekilde beklediği, kentin de nefes almak için tamamlanmasını istediği kent meydanı belirsizliğini korurken tüm hazırlıkları yapılan projenin hızlıca bitirilmesi gerektiği tüm Vanlılar’ın ortak talebi olarak yeni belediye yönetiminin önünde duruyor. Van’da geçtiğimiz belediye döneminin en heyecan verici projelerinden birisi olan Kent Meydanı bir yıl gibi bir süredir belirsiz bir şekilde bekliyor.

Geçtiğimiz dönemin Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu girişimleri sonucu 2018 yılında startı verilen ‘Kent Meydanı’ projesi gelinen süre içerisinde herhangi bir çalışma yapılmadı. Bir yıla aşkın açıklanan ve bakanlar kurulu tarafından onaylanan projeye vatandaşlar projenin devamı noktasında taleplerini yineledi. Vatandaş projenin yapılması gerektiğini tekrar yineleyerek, görüntü itibariyle alanın doğru olmadığını ve projenin devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KENTTE SEVİNÇ YARATMIŞTI

Açıklanması sonrası Van’da büyük sevinç yaratan Kent Meydanı Projesi için süreç hızlıca yürümüştü. Öncelikli olarak kamu kurumları, kamu binaları ile işe başlanmış bakanlar kurulu kararı sonrası eski müze binası gibi yapıların yıkımı yapılmıştı. Ardından vatandaşlara ait araziler ve yapılar ile ilgili anlaşmalar gerçekleşmiş ve görüşmeler uzun sürmesine rağmen belediye taraflar ile el sıkışmıştı. İlk etabı ile birlikte ikinci ve üçüncü etabı yapılacak şekilde tasarlanan Van Kent Meydanı Projesi’nde tüm gelişmelere rağmen beklenilen çalışmalar bir türlü start almamıştı. Tamamlanması yerel seçimler sonrasına bırakılan kent meydanı, seçimi kazanan HDP döneminde de hiçbir çalışma yapılmadan bekletilmişti. Kayyum sürecinin start almasından sonra gözler bir kez daha o çalışmaya çevrilirken, vatandaşlar yeni yönetimin hızlıa çalışmayı tamamlaması için Şehrivan aracılığı ile çağrıda bulundu.

“İNŞALLAH PROJE BİR AN EVVEL YAPILIR”

Yunus Söylemiş adlı vatandaş, kentteki en işlek cadde üzerinden bulunan yıkık dökük görüntünün hoş olmadığını ifade etti. Kent meydanı yapılacak alanın bu şekilde bırakılması kent imajına zarar verdiğini ifade ederek şunları belirtti: “İlimizde kent meydanı yıllardır dile getirilmesine rağmen bir adım atılmadı. Geçtiğimiz yıl projenin açıklanmasının ardından henüz bir çalışma yapılmaması ilimiz açısında doğru değildir. Proje açıklandıktan hemen sonra yıkım işlemi başladı, belediye binası ve müze kaldırıldı. Ama çalışma yapılmadı. Üzerinden zaman geçmesine rağmen herhangi bir çalışma yapılmaması doğru değildir. Bir an evvel proje başlatılması gerekiyor. İlimizde en büyük eksikliklerden biride yeşil alanların eksik olması ve kent meydanının olmamasıdır. İnsanların merkez de nefes alacak bir meydana ihtiyacı var, inşallah proje bir an evvel yapılır” diye ifade etti.

“PROJENİN YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Kemal Güler adlı vatandaş, kent meydanı projesine destek verdiğini ve yapılması gerektiği ifade ederek şunları söyledi: “İlimiz yeşil alan bakımından diğer illere nazaran çok geride kaldı. İnsanların nefes alabileceği bir alan kalmadı. Yıllar içerisinde inşaat sektörünün ön planda olduğu göz önünde bulundurursak, her yerin beton yığını olduğunu görmemiz mümkündür. O yüzden ilimizin yeşil alan ve kent meydanına ihtiyacı var. Diğer illerde simgesi haline gelen kent meydanları var iken bizde hala bir meydanın olmaması büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Projenin yapılmasını istiyoruz. Bu anlamda projenin devamı noktasında temennimiz yapılmasından yanadır” dedi.

“KENT MERKEZİ BİR NEBZE DE OLSA NEFES ALACAKTIR”

Yusuf Alkan adlı vatandaş, kent meydanı projesinin yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Proje açıklandıktan hemen sonra herkesim tarafından olumlu karşılandı. Bizler de olumlu karşılıyoruz, projenin hayata geçirilmesinden yanayız. Proje alanı şu an otopark olarak kullanılıyor, yeşil yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yeşil alan konusunda eksikliklerimiz var, bu anlamda kent meydanın yapılmasıyla kent merkezi bir nebze de olsa nefes alacaktır. Bir vatandaş olarak ilimizdeki gerekli mercilerin projeyi sahiplenmesini ve devamının getirilmesini istiyoruz” diye ifade etti.

“UMARIM YETKİLİLER PROJEYİ KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRİR”

Zeynep Dayan adlı vatandaş, kent meydanı yapılacak alanın kötü bir görüntüye neden olduğunu belirtti. Dayan, görüntünün kentte yakışmadığının altını çizerek şunları söyledi: “İlimizin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinden bulunan kısımda yer alan alanın bu şekilde bırakılması kötü görüntüye neden oluyor. Daha önce belediye binası ve alt kısmında ufak butiklerin bulunduğu bir çarşısı vardı. Maalesef proje kapsamında yıkıldı. Proje yapılmayacaksa neden bu alanlar yıkıldı. Projenin yapılması gerektiğini düşünüyorum, proje yapılmayacaksa alan bu şekilde bırakılmaması gerekiyor. İlimizin insanların nefes alabilecek bir alana ihtiyacı var. Umarım yetkililer projeyi kısa sürede hayata geçirir” dedi.

“PROJE YIKIK-DÖKÜK GÖRÜNTÜSÜYLE KALDI”

Azat adlı vatandaş ise, proje açıklamanın dışında projenin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “Geçtiğimiz yıl kent meydanı ile ilgili proje açıklandı. Kamuoyunda gördüğümüz kadarıyla proje çalışmasının yakında bir zamanda başlanacağı söylendi. Ama üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen proje yıkık-dökük görüntüsüyle kaldı. Bu anlamda geçtiğimiz yıldan bu yana yönetimde değişikliğin olması ve projenin ortada kalmasına neden olmuş olabilir. Bu saatten sonra projeye sahip çıkılması gerekiyor. Bakanlar kurulu tarafından onaylanan proje sahip çıkmak ise hem bize hem de bu memlekette görev yapanlara düşmektedir. Umarım proje hayata geçer kısa süre içerisinde kent meydanına kavuşur” diye belirtti.

PROJE NASIL BAŞLADI, SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

2011 depreminden bu yana Van halkının dilinden düşürmediği ve birçok şehirde devasa örnekleri bulunan kent meydanı 2018’e kadar olan sürecin tamamı içerisinde gündemdeki yerini korudu. Gerek yerel basın yolu ile gerek ulusal basın ile ve gerek de sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyu oluşturan Vanlılar nihayet kendilerine bir muhatap buldu. Eski Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu göreve geldiği daha ilk günlerde bu eksikliği kendilerinin de gördüklerini belirtti.

ZORLUOĞLU SOSYAL MEDYA’DAN MÜJDEYİ VERMİŞTİ

Ardından atılan adımlar ile önce projenin kapsamı ile alakalı kararlar alındı daha sonradan projenin hayata geçirileceği yer ile ilgili teklifler sunuldu. Son olarak nihai karar verildi ve Cumhuriyet Caddesi ile eski müze arasında kalan 25 dönümlük alan proje alanı olarak belirlendi. İpekyolu Kaymakamı ve o dönem İpekyolu Belediye Başkan Vekilliği görevini yürüten Cemil Öztürk eski Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın gibi birçok isim ile esnaflarla ve vatandaşlarla iş birliği içerisinde projenin hayata geçirileceği yerde yıkım ve düzenleme çalışmaları yapıldı. Vanlılar 2018 Mart Ayı’nda Zorluoğlu’nun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile de kent meydanı projesinin bakanlar kurulundan geçtiği müjdesini aldı.

BAKANLAR KURULU KARARI

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olmak üzere başbakan ve bütün bakanların imzasının olduğu kararda, “Van ili İpekyolu İlçesi Şerefiye ve çarşı Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan bazı alanların kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulması, Çevre Şehircilik Bakanlığının 19.01.2018 tarihli ve 12863 sayılı yazı üzerine 5393 sayılı belediye kanunun 73’üncü maddesine göre bakanlar kurulunca 5.02.2018 tarihinde kararlaştırılmıştır” ibareleri yer almıştı.  

 ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ-