Vanlı hekimler 'bebek dostu aile hekimi' ünvanı aldı

Van'ın Gürpınar ilçesinde görev yapan doktorlar, bebek dostu sağlık kuruluşu uygulamaları nedeniyle 'bebek dostu aile hekimi' ünvanı aldı.

VAN 15.07.2015 18:06:00 0
Vanlı hekimler
Tarih: 01.01.0001 00:00
Gürpınar’da görev yapan doktorlara Sağlık Bakanlığı tarafından bebek dostu aile hekimi ünvanı verildi. Dr. Emrah Şeflek ve Ebe. Pelin Çınar yaptıkları Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu uygulamaları nedeniyle bebek dostu aile hekimi ünvanı aldı.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Sağlık Bakanlığınca bebek sağlığının geliştirilmesi, bebek ölümlerinin azaltılması, sağlıklı bir gelişim ve büyüme için yürütülen birçok sağlık programı ve projesi olduğunu söyledi.

Anne sütü ile beslenmenin, çocuğun sağlığı ve gelişmesi için ana koşul olduğunu ifade eden “Anne, çocuk sağlığı ve beslenme alanlarında dünya genelinde çalışmalar yürüten UNICEF ve WHO, çocuk beslenmesine ilişkin uygulamaların düzeltilmesi gereğinin de bilinciyle, 1991 de Bebek Dostu Hastaneler aile sağlığı birimleri programını gündeme getirdiler. Bu program ‘10 adımda başarılı emzirme’ aile sağlığı birimleri için de ‘8 adımda başarılı emzirme’ ilkelerinin uygulanması ile bebeğin anne sütü ile beslenmesini sağlamak, emzirmeyi özendirmek ve desteklemek için doğum kliniklerinin düzeltilmesini amaçlamaktaydı. Günümüzde de dünyadaki birçok doğum kliniği ‘Bebek Dostu’ statüsüne erişebilmek için çaba göstermektedir.” dedi.

“Emzirme, çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar”

Yıllardır yürürlükte olan anne sütü muadillerine ilişkin uluslararası yasa kapsamında anne sütü ile beslenmeyi ticari etkilerden korumak için büyük çaba sarf edildiğini de sözlerine ekleyen İmren, “Bebek Dostu Sağlık Kurumu’ olmanın bir koşulu da kurumun anne sütü ile beslenme dışındaki ürünler ve promosyonlarını kabul etmemesi ve bunların dağıtımını yapmamasıdır. Ancak, başarılı olarak emzirmeye başlamış anneler bile çoğu zaman doğumdan birkaç hafta sonra doğrudan ek gıdaya başlayabilmekte veya emzirmeyi bırakabilmektedir. Perinatal dönemden sonra kadınlara ve çocuklara sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarının emzirmenin sürdürülmesi konusunda büyük sorumlulukları vardır. Emzirme, çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Dünyada her sene bir milyondan fazla çocuğun anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlardan öldüğü bilinmektedir.” bilgilerini verdi.

“Emzirmenin iki yaşa dek sürdürülmesi hedeflenmektedir”

Bebeklerin doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirilmesi, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri tavsiyesinde bulunan İmren, “6’ncı aydan sonra ek gıdalara başlanarak emzirmenin 2 yaşa dek sürdürülmesi hedeflenmektedir. Doğru anne sütü uygulamalarını hizmetlerine yansıtan kurumlara da ‘Bebek Dostu’ ünvanı verilmektedir. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarının (resmi, özel, kamu olmak üzere tümü) hizmet sunumlarındaki  anne sütü uygulamaları Bakanlığımızın değerlendirme formatı doğrultusunda değerlendirilerek uygun bulunanlara ‘Bebek Dostu Hastane’, ‘Bebek Dostu Aile Hekimliği Birimi’ şeklinde unvanlar verilmektedir.” diye konuştu.

Bebek dostu aile hekimi ünvanı alan Dr. Emrah Şeflek ve Ebe Pelin Çınar’ın plaketlerini Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren ve Müdür Yardımcı Uzman Dr. İzzet Çeleğen verdi.