Vanlı Hattat talebe bekliyor VİDEO İZLE

Vanlı Hattat, İmamlık yaptığı tarihi Hüsrev Paşa Camii'nde, hem Kur'an-ı Kerim'i hem de Hat Sanatını öğreteceği talebeleri bekliyor.

VAN 22.06.2015 23:31:29 0
Vanlı Hattat talebe bekliyor VİDEO İZLE
Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarihi Hüsrev Paşa Camii'nde imam hatip olarak görev yapan ve aynı zamanda çocukluğunda hobi olarak başladığı hat sanatını devam ettiren Hattat Ahmet Hüsrev Koyuncu, Kur'an-ı Kerim dersi ve hat sanatını öğreteceği talebeleri bekliyor.

Hat Sanatıyla ilgili merak edilenleri İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) anlatan ünlü hattat, Hat Sanatının İslam tarihindeki önemine değinerek bu sanatın sonraki nesillere de aktarılması gerektiği belirtti.

Teravih namazının ardından ney dinletisi eşliğinde Lafzatullah'ı çizen Ünlü Hattat Koyuncu, Hat Sanatının Kur'an-ı Kerimi en güzel şekilde yazma sanatı olduğuna dikkat çekerek, bu sanatın geçmişinin asr-ı saadete dayandığını söyledi.

Hat Sanatı İslam tarihinde Hüsnü Hat olarak biliniyor

Koyuncu, “Hüsnü hat olarak adlandırılan, güzel yazı yazma sanatıdır. Yani Kur'an-ı Kerimi en güzel şekilde yazma sanatıdır. Peygamber Efendimizin (sav) vahiy kâtiplerine ya da Hz Ali'ye (ra) hitaben, ‘Bir Mürekkep hazırlayın. Sonra güzel bir besmele yazmaya çalışınız… Kim güzel bir besmele yazarsa onun için cennet vardır' şeklinde buyurduğu rivayet edilmektedir. Efendimiz bu tavsiyelerde bulunurken ondan sonra Hz. Ali (RA) Efendimiz de ‘Allah Resulü bizleri buna teşvik etmektedir. O halde bizler Kur'an'ı güzel bir şekilde yazalım ki insanlar da bizden örnek alsın' deyip, o günden bu güne böyle bir yarış başlamış oldu.” dedi.

“Hat sanatına olan merakım medrese yıllarında başladı”

Hat sanatına çocuk yaşlarda medresede kitap kapaklarındaki hatları taklit etmeye çalışmakla başladığını anlatan Hattat Hüsrev Koyuncu, “Gürpınar'ın Çavuştepe (Aspeşin) köyünde medreseye başladığım dönemlerde ilgimi çekti. Kitap kapaklarındaki hatlara bakarak onları taklit etmeye çalışıyordum. Sağda solda kalemler bulmaya çalıştım. Mürekkep elde etmeye çalışıyordum. Ondan sonrada araştırmaya başladım. Tabi medreselerde hat sanatı kuralsız olarak bizlere öğretiliyordu. Daha sonra kendimi geliştirmeye çalıştım. Bizim bu yörede Hat Sanatını kurallarına göre öğreten olmadığı için İstanbul, Bursa ve Konya gibi illere giderek üstatlardan ders aldım. 2007 yılından bu yana da farklı kuruluşlar bünyesinde hat dersleri vermeye başladım. Kurum amirlerimiz de bizlere yardımcı oldular. Özellikle sayın müftümüz Nimetullah Arvas, İpekyolu ilçe Müftümüz bu konuda bizlere yardımcı oldular. Kendilerine de teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yıllarca Tarihi bir Camide İmam hatiplik görevi ile birlikte Hat Sanatını da geliştirmeye çalıştığını ifade eden Koyuncu, Hayalinin gerçek olduğunu ve şimdi de talebe beklediğini ifade etti.

“25-30 yıla yakındır Hat Sanatı ile uğraşıyorum”

Hattat Ahmet Hüsrev Koyuncu, “25-30 yıla yakındır ben bu hat sanatı ile uğraşıyorum. Bu süre zarfında 18 tane cami süsledim. O camilere Yasin-i Şerif ve Tebareke surelerini yazdım. Fırsat buldukça tablolar da yapıyorum.” diye konuştu.

Hat sanatını öğrenmenin zahmetli olduğunu ve yaklaşık 5 yıllık bir eğitim gerektirdiğini ifade eden Koyuncu, bu yüzden bu sanatın taliplisinin az olduğunu ve bunun sabır işi olduğunun altını çizdi.

Besmele yazısının ardından Van Güzel yazısını da hat sanatı ile çizerek, herkesi Van'a ve Tarihi Hüsrev Paşa Camii'ne davet etti.