Vanlı Gazeteci-Yazar Kayaçelebi, BİK’in dergisinde…

Van’ın duayen gazeteci, yazar ve şairlerinden olan Ümit Kayaçelebi, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) üç ayda bir yayınlanan Basın Hayatı adlı dergisine konu oldu. BİK Şube Müdürü Çetin Yılmaz’ın kaleminden çıkan yazıda; Kayaçeleb

VAN 15.05.2019 12:30:23 0
Vanlı Gazeteci-Yazar Kayaçelebi, BİK’in dergisinde…
Tarih: 01.01.0001 00:00

     Basın İlan Kurumu’nun (BİK) üç ayda bir yayınlanan Basın Hayatı adlı derginin son sayısı okuyucuyla buluştu.
Nisan, Mayıs, Haziran 2019 aylarını içeren 52. Sayıda Vanlı Gazeteci, Yazar ve Şair Ümit Kayaçelebi’ye de yer verildi.
80 sayfalık derginin kapak fotoğrafında merhum Prof. Dr. Kemal Karpat’ın fotoğrafı yer alırken, 46. Sayfada ise BİK Van Şube Müdürü Çetin Yılmaz’ın yazısı ile Vanlı Gazeteci, Yazar ve Şair Ümit Kayaçelebi’ye üç sayfalık bir tanıtım bölümü ayrıldı.
Derginin ön sözünde BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın yazısı yer aldı. Karaca, yazısında ‘Bir alimin ölümü, bir alemin ölümü gibidir’ diyerek, 96 yaşında hayatını kaybeden Kemal Karpat’ı anlattı.


          Söz konusu dergide BİK ve İş-Kur arasındaki protokolün yenilenmesi, basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranının sıfırlanması, El-Cezeri’nin hayatı gibi konular yer aldı.
Derginin 46. Sayfasında ise Vanlı Gazeteci, Şair ve Yazar Ümit Kayaçelebi’nin hayatından kesitlere yer verildi. BİK Van Şube Başkanı Çetin Yılmaz’ın, Kayaçelebi’nin evinde yaptığı söyleşide kaleme aldığı yazıda, 69 yaşındaki Kayaçelebi anlatıldı.
‘Ömrünü Van Kültürünü Yaşatmaya Adayan Duayen Yazar ve Şair: Ümit Kayaçelebi’ başlığı ile yayınlanan yazıda; Kayaçelebi’nin Van’da geçmişle olan köprünün kalıcılığı konusundaki etkisi anlatıldı.
1950 yılında Van’ın Bahçıvan Mahallesi’nde dünyaya gelen ve uzun yıllar Van kültürü ile yoğrulan Kayaçelebi’nin erken yaşlarda yazmaya başladığı ifade edildi.


         SÖZ KONUSU YAZIDA KAYAÇELEBİ ANLATILDI
Şube Müdürü Çetin Yılmaz’ın yazısında; “Gözünü Van’da açan ve hayatını Van’da geçiren Kayaçelebi, yerel gazetelerde, TV programlarında Van’ı anlatmıştır. Tam bir Van sevdalısı olan Kayaçelebi, dün olduğu gibi bugün de ve yarın da doğup büyüdüğü topraklara ahde vefa duyarlılığıyla bağlı kalarak kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarmayı hayatının gayesi olarak görmüştür. Ümit Kayaçelebi memleketini koklayan, yaşayan ve yaşatan ender şahsiyetlerden biri olmuştur. Van’ın her bir kültür varlığını kendine özgü dili, şiiri ve yazılarıyla anlatmıştır. Kentin tarih belleğini oluşturan kitapları bulunuyor. Şiirlerinde ve yazılarında Van’ın gelmiş geçmiş önemli şahsiyetlerini tanıtıyor. Hem Van’la ilgili şiir yazıyor hem de Van’ı yani kültürel geçmişini bir anlamda yaşatıyor. Kayaçelebi, Van manileri, ninnileri, efsaneleri, halk inanışları, köy düğünleri, eski Ramazanlar, Ercişli Emrah, Koç katığımı, Van tekerlemeleri, Van Şehir Sineması, Değirmen başı Hıdrellez kutlamalarının yapıldığı yerleri, Van’la ilgili bilinmesi gerekli ne varsa yazılar kaleme almıştır. Özetle onun eserlerinde Van’ın kültürü adına ne varsa az veya çok bulmak mümkündür. Van’la ilgili her konuda bilgi sahibi olan Kayaçelebiy’ye herkes tarafından merak edilen Van Gölü Canavarı efsanesini sorduk. Van Gölü’nde varlığı-yokluğu tartışma konusu olan ve bugüne kadar birçok gazete ve televizyona haber olan efsane Van Gölü Canavarı hakkında bir hatırasını şöyle anlatıyor. Yaklaşık 20 yıl önce yolda giderken eski bir arkadaşım olan Turan Gölcük’e rastladım.

            Konuşma esnasında bir elinin sürekli titremekte olduğunu gördüm. Sebebini sordum, Gevaş İlçesi İnköy mevkiinde gölün yanında yol yapım çalışması yaptığını, burada başı dinazor başına benzeyen, boynu tırtıklı, on metreyi geçen bir yaratık gördüğünü anlattı. Korkudan ne yapacağını şaşırdığın anlatan Gölcük’ün, yaratığa doğru bir taş attığını, boğuk sesler çıkaran yaratığın göle dalarak kaybolduğunu söylediğini dile getirdi. Kayaçelebi, canavarın varlığını ispat etme konusunda net görüntülerin ve delillerin bulunmadığını da söylerine ekliyor” ifadelerine yer verildi.


         BİK Şube Müdürü Çetin Yılmaz’ın tanıtım yazısında, Kayaçelebi’yi farklı kılan özelliklere de vurgu yapılarak, kendisinin toplumun ortak düşünce ve beklentilerini şiirlerine ve yazılarına aktarması örnek olarak gösterildi.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Gazeteci-Yazar Ümit Kayaçelebi ise, BİK’in dergisinde kendisine yer verilmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür ederek, “Uzun yıllardır bu kentin birçok değerini bizler anlattık. Şimdi Basın İlan Kurumu’nun değerli müdürü Çetin Yılmaz’ın da beni bu dergi vasıtası ile tanıtması, benim için gurur vericidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.