Vanlı fırıncılar TMO'dan un bekliyor

Son günlerde kur artışlarıyla buğday tedarikinde sorun yaşandığını savunan fırıncılar, ekmeğe zam talebini yenilemeye devam ederken, Vanlı fırıncılar Toprak Mahsulleri Ofisi'nden gelecek unu bekliyor.

VAN 17.12.2021 10:59:01 0
Vanlı fırıncılar TMO'dan un bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya uygun fiyatlı un sağlamak için çalışmalar yapacağını açıklarken, Vanlı fırıncılar, TMO'dan gelecek unu bekliyor.

Geçtiğimiz günlerde ekmek zammının gündeme gelmesiyle birlikte açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van'daki 5 un fabrikasına Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından buğday verileceğini ve 50 kilogramlık un torbasının 188 TL'den fırıncılara satılacağını ifade etmişti.

Vali Bilmez'in bu açıklamasının ardından ekmek zammını geri çeken Vanlı fırıncılar, tedarik edilecek unu bekliyor.

Vali Bilmez'in açıklamasının üzerinden hemen hemen üç hafta geçmesine rağmen, Vanlı fırıncılar kendilerine TMO tarafından un verilmediğini ve piyasadan unun torbasını 325 ile 400 TL arasında satın almak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Adıyaman, Ağrı, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Bartın, Bayburt, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak ve Zonguldak'da ekmek, 2,5 TL ve üzerinde fiyatla satılırken, Van'da ise 1 TL 80 kuruştan satılmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde gazetemize açıklamalarda bulunan Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Tuncil, ikinci bir karara kadar 210 gramlık somun ekmeği 1 lira 80 kuruştan satmaya devam edeceklerini ifade etmişti.

Van'da yaklaşık olarak 260 fırın işletmecisi, şu ana kadar Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eliyle, kendilerine 188 TL'den satılacağı belirtilen unun satılmadığını ve 50 kilogramlık unu piyasadan 325 ile 400 TL arasında satın almak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Başta un, yağ, maya, şeker, tuz, su, susam, akaryakıt ve işçilik giderleri olmak üzere ciddi giderlerinin olduğunu belirten fırıncı esnafı, TMO tarafından kendilerine sağlanacak olan un desteğini bekliyor.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz