Van’lı esnaf çalışmalardan şikâyetçi!

Van’da son zamanlarda yapılan yol ve kaldırım çalışmaları hem vatandaşı hem de esnafı zor durumda bırakıyor.

VAN 6.09.2021 15:07:24 0
Van’lı esnaf çalışmalardan şikâyetçi!
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Van’da son zamanlarda yapılan yol ve kaldırım çalışmaları hem vatandaşı hem de esnafı zor durumda bırakıyor.

Van’ın özellikle İpekyolu İlçesinde neredeyse bütün cadde ve sokaklarda yapılan çalışmalara halk tepkili. Özellikle esnaf ve vatandaş, çalışmaların zamansız, plansız yapıldığını ve bazı yerlerin ise gereksizce yapıldığını ifade etti. Bazı vatandaşlarda yapılan çalışmaları iyi bulurken zamansız yapıldığından dert ayandı.

Bizler de Vangölü TV ekibi olarak Sıhke Caddesindeki çalışmaları esnaf ve vatandaşa “Çalışmaları nasıl buluyorsunuz? Memnun musunuz? diye sorduk işte o cevaplar…

Emrah Uygun; Yol ve kaldırım çalışmalarında çok mağdur oluyoruz. Çalıştığım için araç kullanıyorum çalışmaların olduğu yerlerde çok trafik oluyoruz bunlar sıkıntılı. Bu çalışmaların yapılması devlete yarıyor bize yaramıyor ki! Ama yapılması da gerekiyor. Yapılmasaydı yollar bozuk olurdu. Bununla beraber bu çalışmalar zamansız yapıldı. Yasakların olduğu dönemde yapılsaydı daha iyi olurdu.

Ayhan Koç; Sıhke caddesinde esnafım. Kaldırım ve yolların yapılması çok güzel ama zamansız yapıldı. Çalışmalarla esnaf mağdur oluyor. Hafta sonları ve gece yapılabilirdi. Ama hafta içi mesai saatlerinde, iş sezonunda bizleri mağdur etmeleri iyi olmadı. Çoğu yerde kaldırımlar yeniydi. Tabi bozuk olan yerlerde vardı. Sadece bu yerler yapılabilirdi. Şimdi Van’ın her yerini yıktılar. Bir yeri bitirdikten sonra yeni bir yere geçilebilirdi. Hz. Ömer Camii yanındaki parkın kenarına ucube bir zabıta noktası bırakılmıştı. Şikâyette bulunduk. Belediye kaymakamlık kaldırdı. Ama bunlar inat yaptı. Şimdi beton dökülmüş yine ucube bir yer yapılacak. Umarım böyle bir şeye izin verilmez.

Serkan İpek; Sanki memlekette işsizlik yok gibi memlekette bir sorun yok gibi iki yılda bir kaldırımları yapıyorlar. Yenilenen kaldırımlara bakıyoruz hiçbir sorun yok. Vatandaş kaldırımdan şikâyetçi değil. Vatandaşın geçim sıkıntısı var. Covid sürecinden kaynaklı işsizlik sorunu var. Bunların hal olması lazım Sanki vatandaşım hayatı dört dörtlükmüş gibi kaldırımları tazeleyip duruyorlar. Sanki kaldırımlar kâğıtmış gibi sanki son kullanma tarihi geçiyor. Bunlar belli şirketlere kar amacı katmak için bu yapılıyor. Belediyenin bu tutumunu yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu yapılanların bir zulüm olduğunu düşünüyorum.

Sedat Aygün; Yaptıkları çalışmalar güzel bir şey ama bizim şikayetimiz şuna, iş yerlerimiz toz toprak içinde kaldı. Sürekli bir çalışma yapıldığı için camii altı iş yerleri mağaralaşmaya başladı.  Cami altında yaklaşık 100 esnaf bulunuyor. Belediyeye ve yetkilere söylememize rağmen pasajın girişi düzeltilmedi. Yeni bir yol yapılıyor bu pasajı tam mağaraya çevirecek. Hatta bize evet sorununuz çözülecek denildiği halde çözülmedi. Çok mağduruz yetkilerden ricamız gelip halimizi görmeleri. Bu yolların ve kaldırımların yapılması kesinlikle gerekliydi. Tabi ki çevremizin toplumumuzun güzel olması gerekiyor. Ama şuan ki durumumuz ele alınınca bu çok gereksizdir. Ekonomi kriz içerisindeyiz. Bunu erteleyebilirlerdi. Şuan pandemiden dolayı çalışmayan insanlarımız var, zor durumdayız öncülük bunlardı. Ama belediye her sene aynı şeyi yapıyor. 3-5 gündür iş yapamıyoruz. İnsanlar tezgâhlarımıza girmiyor, para kazanamıyoruz. Biz şuan açlıkla, yoksullukla savaşıyoruz. İş yapamıyoruz. Bu yapılacak yol çalışması yerine 3 ailenin ihtiyacı karşılansaydı bizi daha çok mutlu edecekti. Tertemiz kaldırımları alıp çöpe attılar. Hiçkimse bizim malımıza zarar verme yetkisine sahip değil, olamazda. Basit bir tozlardan dolayı komşu esnaflarımızın 1-2 milyar zararı oldu bunu biliyorlar mı? Benim de öyle. O tozlardan dolayı ne kadar malımızı çöpe attığımızı görseniz inanamazsınız. Sırf devlet malına zarar vermek için bunlar yapılıyor.

İsmail Güleşçe; Burayı 5 gündür yıkmışlar. Hiçbir çalışma yok. Biran önce bitirin esnaf zor durumda. Her yer toz içinde eğer yapamıyorsan gücün yoksa ihaleyi alma. Kaldırım ve yol çalışması çok gereksiz bence. Birilerinin cebi dolsun zengin olsun diye sağlam kaldırımı kaldırdı şimdi aynısını bir daha bırakacak.. Bunu da 3-5 yılda bir yapıyorlar. . Gündüz 3 beş saat çalışıp duruyorlar. Gece işçileri getir yap buraları Akşam yapılamaz mıydı? Buranın hakkı 4 gündü. Bir gün yıktın, bir gün hafriyatı temizle iki günde de ekibini getir yap gitsin. Bu en erken 20 gün sürecek.  Ağır ağır iş çok var zaten, çok daha para alalım, yavaş yavaş keyfiyle yapacaklar.

Sinan Yaprakdal; Bu çalışmaların olması güzel kaldırımlar yenileniyor ve genişletiliyor. Fakat çok kirli çalışılıyor. Yani çalışmalar bittiği zaman yollar yıkanıp, süpürülürse, vatandaş daha rahat gidip gelir. Ama yapılan yatırımlar çok güzel çok memnunuz yeter ki temiz çalışılsın. Çalışmalar yapılınca vatandaş çokta rahatsız olmasın. İkinci bir konu ise şuanda burada bir çalışma var. Daha öncede biz kaç kez dile getirmiştik yer altı çarşısının yeri çok büyük bir alanı kaplıyor. Yani bu çok gereksiz bir iniştir. Bunun üçte biri yeterlidir. Bu kocaman alanı kapatmış beş yoldan hükümet konağına bile bakıldığında cami, park hiçbir şekilde görünmüyor. Çok geniş bir alan kapatılıyor. Bu biraz küçültülürse kaldırım genişleyebilir aynı zamanda yol genişleyebilir. İnsanlar için daha rahat ve estetik olur. Yetkililerin bu konular ile ilgilenmesi çok iyi olur.

Emrah Dizek: İş yok, esnaf zor duruma düşüyor maddi olarak, kaldırım ve yol çalışmalarının yapılması iyi ama esnaf sıkıntı çekiyor. Yenilenme çalışmalarının yapılması bence gerekli bir durum.

Kaynak: VanGölü TV