Vanlı engelli sporcular 2021 için iddialı

Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Derneği Başkanı Aydın Türk, Pandemi nedeniyle 2020 yılının faaliyetleri açısından zorlu geçtiğini ancak 2021’de çıtayı daha da yükseltme kararında olduklarını söyledi.

VAN 16.12.2020 11:13:13 0
Vanlı engelli sporcular 2021 için iddialı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Derneği, çeşitli kültür sanat faaliyeti, eğitim ve sosyal projeler üzerinden üyeleriyle bağ kurarken aynı zamanda Türkiye İşitme Engelli Spor Federasyonu bünyesinde de liglerde Van’ı temsil ediyor.
Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Derneği bünyesinde yer alan Voleybol ve Hentbol Takımı Engelli Süper Ligi’nde, Futbol Takımı ise 1. Lig’de yer alıyor. 
Dernek Başkanı Aydın Türk, hem derneğin çalışmalarını hem Pandemi döneminde karşılaştıkları sıkıntıları hem de 2021 projelerini değerlendirdi.

DERNEĞİN ÇALIŞMALARI

Derneğin çalışmaları hakkında bilgi veren Türk, şunları söyledi:
“Dernek olarak bu yıl onuncu yaşımızı geride bırakıyoruz. On yıldır Van'da engellilerin hakları için, güçlenmeleri için çalışıyoruz. Sadece Van'da değil, başta bölgemiz olmak üzere pek çok ilden engellilerle, engelli dernekleriyle çalışmalar yürütüyoruz. On yıl, bir sivil toplum örgütü için aslında uzun bir süre. Bu kadar zaman ayakta kalabildiysek, engelli bireylerle derneğimizin bağı hiç kopmadığı içindir. O bağ her zaman çok güçlü oldu. Her zaman onların yanındaydık ve birlikte geliştik, birlikte öğrendik, birlikte mücadele ettik. Bundan on yıl sonra da Van'da her engel grubundan kadın-erkek, çocuk-yaşlı herkesin sesi olmaya devam edeceğiz, bunu sadece derneğin başkanı olarak değil, bir engelli hakları savunucusu olarak da söylüyorum.”

PANDEMİ DÖNEMİ

Dünyayı etkileyen pandemi sürecinin kendileri için de zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Türk, şunları anlattı:
“2020 senesi ülkemizin tamamında olduğu gibi bizim için de çok zordu. COVID-19 salgını, biliyorsunuz neredeyse bütün sektörleri olumsuz etkiledi. Dernekteki faaliyetlerimiz de doğal olarak etkilendi. Buna rağmen hiç ara vermedik, derneğimizi kapatmadık, sınırlı sayıda kişiyle ve pandemi kurallarına uyarak işlerimizi sürdürdük. Salgın başlamadan önceki aylarda spor faaliyetlerimiz tüm hızıyla sürüyordu, başarılar elde ediyorduk, sporun bütünleştirici özelliği engellilerle bizi daha da yakınlaştırıyordu. Özellikle işitme engelliler spora çok düşkündür ve başarılıdırlar. Ancak, pandemi nedeniyle bu faaliyetleri geçici olarak durdurmak zorunda kaldık. Sağlık şartlarının iyileşmesini beklemekten başka yapacağımız bir şey yok. Sonrasında tabii ki spor branşlarında müsabakalar devam edecek. Spor, engellilerin yaşamında çok önemli çünkü sosyalleşmeyi, yeni dostluklar kurmayı sağlıyor, zor şartlar altında birlikte mücadele etmeyi öğretiyor, beden ve ruh sağlığına etkileri de cabası.”

PROJE ÇALIŞMALARI

Pandemi nedeniyle 2020 yılında sadece bir projeye yoğunlaşabildiklerini anlatan Türk, şöyle devam etti:
“2020'de Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Derneği, Engelliler Konfederasyonu'nun Avrupa Birliği destekli ‘Engelli Örgütlerinin Savunuculuk Kapasitesinin Güçlendirilmesi’ hibe programı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Tüm Türkiye'den sekiz proje destekleniyordu, biri de bizdik. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni tüm engellilerin yakından tanıması gerektiği için bu projeyi geliştirmiştik. Bu bahsettiğim sözleşme ülkemizde 2009 yılından beri yürürlükte ve anayasamız gereği kanunlarımızın da üzerinde, çok önemli bir belge. Tüm engelli örgütlerinin görevi bu sözleşmenin daha iyi bilinmesini ve kullanılmasını sağlamak olmalı. Proje kapsamında sözleşmenin bütün maddelerini işaret diline çevirdik, altyazı ve seslendirme de yaparak video haline getirdik. Ayrıca, pek çok ilden engellileri Van'a davet edip bu konuda eğitimler verdik ve kitapçık yayımladık.”

“2021’DE ÇITAYI YÜKSELTECEĞİZ”  

Önümüzdeki yıl için daha kararlı ve istekli olduklarını anlatan Türk, şunları kaydetti:
“Şimdi 2021 yılının eşiğindeyiz. Öncelikle herkes için sağlık diliyorum. Önümüzdeki yıl çıtayı biraz daha yükselteceğiz ve öncü çalışmalarımız sürecek. Derneğimize yeni bir vizyon kazandıracak olan ulusal ve uluslararası projelere ağırlık vereceğiz. 10 yıldır olduğu gibi engellilerin haklarının iyileştirilmesi için faaliyetler, eğitimler, kurslar düzenleyeceğiz.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi