Vanlı ‘Cesur ve Çalışkan’ Aday İstiyor

Erken seçim kararı alınmasından sonra 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan seçimleri ve sonuçlarını değerlendiren bazı sivil toplum örgütleri, Van’ın bölge için çözüm merkezi olma özelliği nedeniyle, vazgeçilemez olduğuna dikkat çekt

VAN 6.09.2015 14:00:01 0
Vanlı ‘Cesur ve Çalışkan’ Aday İstiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ziya Türk'ün Haberi


Van’ın çözüm bekleyen birçok sorunu olduğunu belirten bazı STK temsilcileri,  öncelikli sorunların kamu güvenliği ile birlikte seçmen ve sandık güvenliğinin olduğunu söyledi.

Van’da siyasetin şekillenmesinde dava duygusunun etkin olması gerektiğine de değinen bazı STK temsilcileri, dava siyaseti yapan AK Parti’nin, siyaseti geçim kapısı olarak görenler tarafından temsil edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘ADAY ADAYLARI DAVA DUYGUSU İLE BAYRAK YARIŞI YAPMALI’
AK Parti’den aday adaylık müracaatında bulunanlar ile adaylar hakkında da değerlendirme yapan STK temsilcileri, “AK Parti kuruluşundan itibaren bir dava hareketi ve Yeni Türkiye vizyonu ile siyaset yapan bir hareket. Dava insanları, aday adaylık sürecini bir bayrak yarışı olarak algılar ve listeler belirlendikten sonra yer alsa da almasa da yer almış gibi çalışmaya, davasına hizmet etmeye devam eder. Ancak 7 Haziran 2015 seçimlerinde milletvekili adaylığı için müracaat eden aday adayları listede yer alamayınca, ya seçim çalışmalarına katılmadılar, ya da belirlenen listenin başarısız olması için çevreleri ile birlikte HDP’ye çalıştı. Eleştirilerini haklı çıkarmak için rakipler ile işbirliği yapanların dava insanı olması mümkün olamaz” dedi.

‘İSYAN ETMEK İÇİN ADAYLIK MÜRACAATI OLAMAZ’
Milletvekili aday sayısının belli olduğunu bu nedenle herkesin listede yer almasının mümkün olmadığına dikkat çeken STK temsilcileri, “Van’ın 8 milletvekili kontenjanı var, dolayısıyla listede 8 aday yer alacak. Aday adaylık müracaatı yapanlar, daha sonra isyan ederek partiye karşı kampanya başlatmak yerine,  müracaat sırasında listede yer almama ihtimalini de kabullenmeli. Listede yer alanların da sıra bahanesine sığınmadan tüm imkânını kullanarak seçim çalışması yapması gerekiyor. Çünkü hem listede yer almak, hem de sırasını beğenmeyerek çalışmamak, aday olduğu partinin, diğer adayların, seçmenin ve ülkenin hakkını gasp etmek demektir” dedi.

‘07 HAZİRAN 2015 ADAY LİSTESİ DEĞERLENDİRİLMELİ’
01 Kasım 2015 tarihinde yapılacak seçimlerde AK Parti aday listesinde yer alacaklarda olması gereken özelliklerin başında dava duygusu ve sadakate dikkat çeken STK temsilcileri, “01 Kasım 2015 seçimleri aslında bir seçim yenilemesi. O halde 07 Haziran 2015 seçimlerinde Van aday listesi dikkatle incelenmeli. Sırasını sorun etmeden, seçilip seçilmemeye bakmadan, hatta seçilemeyeceğini bilmesine rağmen, adaylığı bir görev ve dava olarak benimseyip, gecesini gündüzüne katan, maddi manevi tüm imkânlarını kullanarak çalışan adaylar 01 Kasım 2015 aday listesinde yer almalı. 07 Haziran 2015 seçimlerinde bu konuda akla gelen ilk isim 4. Sıra Milletvekili Adayı Faruk Alpaslan’dır. Çünkü Van’ın tüm ilçelerinde çalışma yapan giydirilmiş seçim anons araçları, TV, Radyo Programları, gazete ve internet haber sitelerinde yer alan röportaj, haber ve reklamlarının yanı sıra sosyal medya çalışmaları ile güçlü bir propaganda yürüttü. Ayrıca ilçe, kasaba, köy ve esnaf ziyaretleri, ev toplantıları ile kapı kapı dolaşıp adeta seçmenle bütünleşti. Van kamuoyunda 07 Haziran 2015 seçimlerinden sonra hafızalarda kalan tek izlenim, ‘Faruk Alpaslan her şeyini ortaya koyarak çok çalıştı ama seçilemedi’ şeklindeki değerlendirmedir” dedi.

‘ADAYLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖZELLİKLER’
Adayların özgüveni, cesareti ve sadakati ile tanınmasının başarılı olmanın olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken STK temsilcileri, “Bölgede yaşamayan, tatilden tatile Van’a gelen, adaylıktan sonra ortada görünmeyen adaylar, örgüt baskısı ile sindirilmiş olan seçmene güven veremez. Seçim öncesinde ve sonrasında Van’da yaşamaya devam eden Faruk Alpaslan gibi, halka güven ve cesaret verebilecek, liderlik vasfı bulunan, adaylığı bir görev olarak kabullenen, tüm gücü ile seçim çalışması yapabilecek, kapı kapı seçmen ile iletişim kurabilecek, her şeye rağmen davasını satmayacak, sadakatle davası için çalışmaya devam edebilecek adaylar ile seçime gidilmesi gerekiyor. Torpil veya şantaj baskısına boyun eğilerek belirlenecek bir liste ile seçim sonuçlarının değişmesi mümkün değildir” dedi.

‘SEÇMEN ÜZERİNDEKİ ÖRGÜT BASKISI’
Bölgede faaliyet gösteren ve halk üzerinde baskı kuran yasa dışı örgüt mensupları, seçimlerde halkın iradesinin sandığa özgürce yansıtılmasına engel olduğuna değinen bazı STK temsilcileri, “Van’da gerek kanlı musluklar, gerekse barajı aşmazsak çözüm süreci biter tehdidi ile seçmen üzerinde baskı kuruldu. Barajı aşmazsak çözüm süreci biter diyenler, barajı aşmalarına rağmen çözüm sürecini yine bitirdi. Amaçları halkın sorunlarının çözümü ve huzuru olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Bir yandan seçmen tehdit edilirken, diğer yandan sandıklarda organize olan örgüt mensupları, seçmen yerine oy kullandı. Güvenlik görevlileri görevlendirilse de, sandığa gelmesi engellenen veya sandığa gelmeyen seçmenler adına blok oylar kullanıldı. Seçim sonuçları da bunları açık şekilde ortaya koyuyor. Sandığa oy kullanmak için giden ama oyunun kullanıldığını gören ve bu konuda tutanak tutturan seçmenler de oldu. Ancak bu konuda seçim kuruluna yapılan itirazlar da reddedildi. Çözüm süreci bahanesi ile alan hâkimiyetini eline geçiren örgüt ile paralel yapı mensuplarının ortak hareket etmesi, Van’daki seçim sonuçlarında önemli etken oldu. Özgüven ve cesareti ile toplum tarafından bilinen adayların yanı sıra, seçmene ve sandığa sahip çıkılması başarılı bir sonuç için gerekli ” dedi.


www.dogurehberi.com