Vanlı arıcılar 2022'den umutlu…

Van'da 2021 yılında yağışların az olmasından dolayı yaşanan kuraklık nedeniyle istedikleri verimi elde demeyen Vanlı arıcıların, bu yıl kar yağışının fazla olmasından dolayı 2022 yılında istedikleri verimi elde etmesi bekleniy

VAN 21.02.2022 10:55:55 0
Vanlı arıcılar 2022'den umutlu…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bu yıl kar yağışından yoğun olmasından dolayı bal üretiminin artacağını belirtti. 2021 yılında kuraklık nedeniyle polen ve nektar bulmakta zorlanan arıların, bal üretememesinden dolayı, Vanlı arıcılar istedikleri verimi elde edememişti.

Bitkilerin kurumasından dolayı 2021 yılında düşüşe geçen bal üretimi, arıcıları olumsuz anlamda etkiledi. Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, 2021 yılında kuraklıktan dolayı istedikleri verimi elde edemediklerini belirterek, 2022 yılı için ise umutlu olduklarını ifade etti.

"ARICILARIN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"

2021 yılında kar yağışının az olmasından dolayı doğanın erken kuruduğuna dikkat çeken Tandoğan, "Kurak geçince bu defa piyasada bal talebi oldu. Özellikle piyasada petek bal yok gibi. Haliyle fiyatlar da ikiye katlandı. Ama bu yıl inanılmaz derecede kar yağdı. Türkiye'nin neredeyse her tarafına kar yağdı. Biz umut ediyoruz ki bu sene fazla yağış olduğundan daha verimli geçecek. Ön görümüz bu senenin iyi geçeceği yönünde. Tandoğan, geçen yıl yaptıkları Bal Yuvarlama Yarışmasını tekrar yapacaklarını vurgulayarak, "Geçen yıl yaptığımız etkinlik ilkti. İstediğimiz gibi geçti. Bu sene çok daha kapsamlı ve kurumların desteğiyle iyi bir etkinlik yapmayı düşünüyoruz.  Arıcıların desteklenmesi gerekiyor. Arıcılık bizim için önemli çünkü doğa dengesini tamamlayan bir etkendir. Arıcılık da kuraklıktan ve enflasyondan nasibini aldı. Kira, nakliye, malzeme gideri, kolisi, kovanı gibi her şeyin fiyatı arttı. Bu anlamda biz de sektör olarak sıkıntıya girdik. Arıcılığın bu konuda daha çok desteklenmesi lazım. Özellikle ürün tanıtımının Valilik ve belediye tarafından sahiplenilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Fehmi Tekdur