Van’ın yeni imarı masaya yatırıldı

Van’ın emlakçı esnafı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlanan yeni imarı konuşmak için Ak Parti’nin kapısını çaldı.

VAN 24.11.2012 15:09:46 0
Van’ın yeni imarı masaya yatırıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Abdurrahman ALKAN
 
 
Ak Parti İl Başkanı Aras’ın da katıldığı bir toplantı ile Van’ın yeni imar planını konuşan emlakçılar tespit ettikleri mevcut sorunları paylaşarak, çözüm noktasında Ak Parti’den destek istedi.
 
Emlakçılık mesleğini yapan kalabalık bir heyet, Dernek Başkanları Orhan Özdek ile birlikte Ak Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek, İl Başkanı Abdullah Aras ve Merkez İlçe Başkanı Abdulmenaf Keyifli ile Van’ın yeni İmar Planıyla beraber gelen sorunları paylaşarak, çözüm için yardım istediler. Ak Parti İl Başkanlığında düzenlenen toplantıya ilk olarak Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek beraberinde getirdiği yeni İmar Planından doğan sıkıntıları ve çözümlerden oluşan bir raporu İl Başkanı Abdullah Aras’a sundu. Özdek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulması üzerine hazırladıkları raporda belirttikleri hususların revize edilmesi için, Ak Partiden yardım istedi. Konunun Van için önemli olduğunu, bu nedenle mutlaka ilgili birimlerin bu raporu dikkate alması gerektiğini aksi halde birçok sorun yaşanacağını belirten Özdek, raporda yer alan hususları şu şekilde dile getirdi, “Deprem sonrası yapılan ve kısmi olarak açıklanan yeni imar planının uygulama hükümlerinde yer alan planı revizyon yetkisini içeren 2. Maddenin sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait olmasının yanlıştır. Bu yetkinin Belediyeye verilmesi gerekiyor. Bununla birlikte 3. Madde de belirtilen otopark gereksiniminin her parselde değil sadece uygun parsellerde yapılmasını keza cadde üzerindeki dükkanlarda otoparkın olamayacağı ve bu nedenle bu halde sıkıntı olacağından uygulama yetkisinin belediyeye verilerek, bu konuyu belediyenin belirlemesi gerekiyor”
 
ÖZDEK SIKINTILARI TEK TEK ANLATTI
 
Özdek ayrıca, “4. Madde de Van’ın 1. Derece deprem bölgesi olarak kabul edildiğini ancak bu konuda henüz Resmiyet kazandırılmadığını, 11. Madde olan kot farkı maddesinin tamamı ile iptal edilmesi gerekiyor. 12. Madde de plan değişikliğinin tüm mevcut yapılar için değil, ruhsatsız tüm yapılar için ibaresinin eklenmesi şart ve 13. Madde de “yapı izni ve kullanma izni” ibaresi yerine, “yapı izni veya kullanma izni” olarak değiştirilmesi gerekiyor. Yine 14. Madde de imar planı öncesinde ruhsat izni almış ve en az subasnağı seviyesine gelmiş yapılar haricindeki ruhsat alıp ta başlamayanların da bu kapsama dâhil olması gerektiğinden dolayı bu karmaşanın oluşmaması için bu madde ve 15. Maddenin tamamen iptal edilmesi de diğer bir husus.” Şeklinde konuştu. Sorunların bununla da sınırlı kalmadığının altını çizen Özdek, 16. Madde de ticaret amaçlı ticaret üstü binalarda asma katlı dükkanların bundan sonra yapılmayacağını içermesinde, mevcut yapılmış bina altlarındaki asma katlı dükkanların yanındaki parsellerin hariç tutulması gerektiğini aksi halde düzensizlik oluşacağından bu madde yetkisinin Belediyede olması gerektiğini, 19. Maddenin 1. Fıkrası ile 2. Fıkrasının birbiri ile çelişmesinden ötürü 1. Fıkrasın iptal edilmesi gerektiğini, 20. Madde de jeolojik etütlerin Belediye Encümenince onaylanmasının teknik bir iş olduğu için yanlış olduğunu haliyle İmar Müdürlüğünce onaylanması gerektiğini dile getirdi. Özdek son olarak, 20. Madde de 800 metrekare altına parsel yapılmamasının müşterek sorunlara yol açacağını ki vatandaşın 800 metrekare alım gücünün de olmadığını, bu madde sadece kaçak yapılaşmaya yarayacağından kesinlikle Van’ın gerçeğine uyumlu revize edilmesi gerektiğini, ayrıca Çevre Yolu güzergahında 18. Madde uygulanmasının vatandaşa zarar verdiğini bu nedenle kamulaştırma yoluna gidilerek vatandaşın arsa bedelinin verilmesi gerektiğini dile getirdi.
 
EKSİKLİKLER GİDERİLECEK   
Daha sonra konuşan İl Başkanı Abdullah Aras ise, “Şu an kısmi olarak açıklanan İmar Planına yapılan itirazlar ölçüsünde revizyona gidilmektedir.  Bu raporda yer alan konularla ilgili sizin belirleyeceğiniz birkaç görevli arkadaş ile bizim Merkez İlçe Başkanımız Sayın Abdulmenaf Keyifli bir komisyon oluşturacaklar. Buna göre konuyu organizeli bir şekilde çözüme kavuşturmak için sizinle birlikte elimizden geleni yapacağız. Zaten İlçe Başkanımızın Harita Mühendisi olması da bir avantajdır. Biz bu rapordaki tüm hususları ilgili yerlere ulaştırıp konunun takipçisi olacağız. Ancak İmar Planı bir kentin modern geleceğinin alt yapısı ve rehberi olduğu için, Van’ın mevcut deprem gerçeğine uygun hazırlanmış bu rapor ana hatları ile sağlam bir yapılaşmayı ve sosyal yaşam alanlarının önünü açan, koruyan bir düzende hazırlanmıştır. Olabilen eksikleri de giderilmez diye bir durum söz konusu değildir. Mutlaka bunlarda giderilir ve biz de bunun için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde konuştu.
 
“GEREKLİ FEDAKARLIK YAPILMALI”
 
Aras daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü, “Ancak şu da bir gerçek ki, herkesin memnun olmasını beklemeyiz. Kimi arsasının bir kısmını terk etmek zorunda kalacak, kimi beklediği kat yüksekliğini bulamayacak gibi konularda memleketin geleceği için fedakârlık yapılması gerektiği de unutulmamalıdır. Önemli olan mümkün mertebede halihazır şartlar dâhilinde en az soruna indirgemektir.  Neticede imar planı mağduriyet için değil kentin geleceğinin memnuniyeti için yapılır. Biz sizlerin aracılığı ile dile getirdiğiniz sorunları çözüme kavuşturabildiğimiz kadarı için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz” dedi.