Van’ın yarısı kiracı

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, yaşanan depremin ardından kentte kira ücretlerinin bir türlü aşağı çekilmediğini belirterek, bu artışın herkese büyük sıkıntılar yaşattığını söyledi.

VAN 23.11.2016 10:16:04 0
Van’ın yarısı kiracı
Tarih: 01.01.0001 00:00

      Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özdek, kiraların tavan yaptığını ifade etti. Ev sahiplerinin duyarlı olması gerektiğini kaydeden ve bu durumda ev kiralamak isteyen ailenin zor durumda bırakılmaya çalışıldığını anlatan Özdek, “Biz Vanlı ev sahipleri olarak dışarıdan gelip burada kiralık ev bakan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışan memur grubuna yardımcı olmamız gerekmektedir. Yıllardır aynı senaryoyu tekrar yaşıyoruz. İnsanları uyarmamızı rağmen, rica etmemize rağmen bazı kimseler bu çağrımıza kulak vermiyor. Bu tür davranışlar Van’a Van halkına yakışmamaktadır. Serbest bir piyasa hüküm sürmektedir. Ama bizim elimizi vicdanımıza koyarak gelen insanlara bir şekilde yardımcı olmamız şart. Konut ve gayrimenkullerin fiyatları çok yüksek olunca ev kiraları da buna paralel gidiyor. Bu da vatandaşların kirada oturma konusunda zora sokuyor. Van'da ev kiraları konusunda maalesef herhangi bir denetim mekanizması bulunmadığı için serbest bir piyasanın hüküm sürmesinden dolayı bizler de çaresiz kalıyoruz. Ama Van halkı ne olur kendisine yakışanı yapsın. Sonuçta bu ile gelen memurlar bizlere hizmet amacıyla geliyor. Bu yüzden bizlerin de kendilerine yardımcı olmamız gerekiyor. Kiralarımızı biraz daha aşağıya çekerek, onlara Van dostluğunun örneğini göstermeliyiz” dedi.


    -“İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa ile Yarışır Durumdayız”
     Yaptıkları tespitler sonucu kentte kiracı oranının yüzde 50’ler civarında görüldüğünü, Bu rakamlarda Van'ın yarısının kiracı olduğu manasına geldiğini anlatan Özdek, “Van şuan Van ile yarışır durumdadır. Hemşerilerimizin kira konusunda insanlara yardımcı olmaları gerekmektedir. Eğer sağduyulu davranmazlarsa buradaki yaşam çekilmez hale gelir. Kira sıkıntısı artık insanlarımızı feryat ettirecek uruma getirmiştir. Ekonomik olarak insanlarımızı dar boğaza itmiştir. Vanlıların biraz daha sağduyulu yaklaşmasını istiyoruz. Diğer illerle birlikte arada hiçbir mesafe bulunmaktadır. Van’ı Ankara, İstanbul, İzmir Bursa ile kıyasladığımızda hiçbir farkın olmadığını görmekteyiz. Herkesin durumunun çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Biran önce Vanlı vatandaşlarımızın daha hassas davranmasını istiyoruz. Dışarıdan gelen insanlar dahi kiralık ev tutmak istediğinde karşılaştığı fiyat karşısında hayrete düşüyorlar. Bizler empati kurarak, evlerimizi kiraya vermek zorundayız. İnsanların ödeme güçlerine bakarak, ödeyip ödeyemeyeceklerini düşünerek kiraya vermeliyiz. Kira hadisesi vicdani bir olaydır. O insandan yüksek bir kira ücreti talep etmek ve o aileyi çaresiz bırakmak doğru da, ahlaki de değildir. Kiracı korunmalıdır” ifadelerini kullandı.


 Bölge: Serkan Aslan