Van’ın tarihi camilerinde restorasyon çalışması

Van'da tarihi camilerin restorasyon çalışmaları Ramazan ayında da devam ediyor.

VAN 13.07.2015 13:41:57 0
Van’ın tarihi camilerinde restorasyon çalışması
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van'ın en önemli tarihi yerleri arasında bulunan, Van Kalesi'nin güneyindeki iki tarihi cami olan 16’ıncı ve 17’nci yüzyıllarda yapılmış Hüsrev Paşa ve Kayaçelebi Camilerinin restorasyon çalışmaları Ramazan ayında da devam ediyor.

İki caminin kubbeleri baştan sona yeniden örülürken, Mimar Sinan’ın eserlerinden tarihi Hüsrev Paşa Camii ibadete açıldı. Kayaçelebi Camii ise bu Ramazan ayında da ibadete açılamadı.

Kentte Ekim ve Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonrası hasar gören tarihi camilerin aradan geçen 4 yıla rağmen bitmediği görülüyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Bitlis Bölge Müdürlüğü tarafından devam ettirilen restorasyon çalışmalarının kısa süre içerisinde tamamlanacağı belirtiliyor.

Eski Van şehrinin Ortakapı Mahallesinde yer alan Hüsrev Paşa Camii, kapısındaki kitabeye göre; 1567 yılında Van Beylerbeyi Koca Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Hüsreviye ve Kurşunlu Cami olarak da anılan külliyede camii, medrese, sübyan mektebi, imaret, türbe, hamam ve han bölümlerinden sadece cami ve minaresi onarılarak günümüze taşınabilmiştir.

Eski Van'ın Ortakapı Mahallesi'nde surlara yakın bir yerde bulunan Kayaçelebi Camii ise vakfiyesine göre Kaya Çelebizade Koçi Bey tarafından 1660 tarihinde yapımına başlanmış, ancak Koçi Bey'in idam edilmesi üzerine 1663 yılında, Cem Dedemoğlu Mehmet Bey tarafından tamamlatılmıştır. 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu onarımlardan sonra, ibadete açılan cami 2011’de yaşanan depremlerde yine hasar gördü. Restorasyon çalışmaları devam ediyor.