Van’ın Sakatatçılar ve Peynirciler Çarşısı esnafından Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı

Yaklaşık üç yıl önce Van’ın tarihi Peynirciler Çarşısı restore edildi ve burada bulunan sakatatçılar da Akköprü deresi yanında yapılan yeni sakatatçılar çarşısına taşınmıştı.

VAN 2.09.2021 14:00:25 0
Van’ın Sakatatçılar ve Peynirciler Çarşısı esnafından Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Yaklaşık üç yıl önce Van’ın tarihi Peynirciler Çarşısı restore edildi ve burada bulunan sakatatçılar da Akköprü deresi yanında yapılan yeni sakatatçılar çarşısına taşınmıştı.

Bulundukları yerin merkeze uzaklığı nedeniyle iş yapamadıklarını belirten sakatatçılar bu durumdan şikâyetçi. Sakatatçılar Çarşısı esnafı gibi Peynirciler çarşısı esnafı da bu konudan dertli.

Vangölü TV mikrofonlarına sorunlarını anlatan esnaf, yetkililere çözüm için yardım çağrısında bulundu.

 “EKONOMİK OLARAK YÜZDE YETMİŞ BİR GERİLEME OLDU”

Önceki sakatatçılar çarşısına göre yeni yerin çok hijyenik, daha tertipli ve düzenli olduğunu belirten, sakatatçılar çarşısı esnafı Abdulkadir Tüzün, ”Modern açıdan çok daha güzel ve eksiksiz. Ama burası konum olarak biraz çarşı merkeze uzak. Çarşının en son pasajıyız. Konum olarak sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda ben Belediyeyi suçlamıyorum, tabi ki belediyenin de kendince haklı sebepleri var. Ama daha iyi bir şekilde farklı yollarla aynı yerimizi tekrar bize verebilirdi. Orası da modernleşebilirdi. Bize de yer verip bizim de oradan fayda görmemizi sağlayabilirlerdi. Peynirciler çarşısındaki vatandaşlar durmadan belediyeye gidip sakatatçıları şikâyet edip dilekçe verdiler. Burasının Bize maliyet açısından çok zararı dokundu. Peynirciler çarşısında aralarında düzensizlik çıktığı için bizi buraya getirdiler. Yoksa biz hala orada olacaktık. Yetkililerden yardım istiyoruz sesimizi duysunlar. Zaten pandemi süreci belimizi doğrultmamıza izin vermiyor, mağduruz bu süreçte yetkililerin esnafına sahip çıkmasını ve yardım etmesini beklediğini “ belirti.

“BİZ MAĞDUR OLDUĞUMUZU KAÇ DEFA DİLE GETİRDİK AMA SESİMİZİ DUYAN YOK “

Sakatatçılar olarak ekonomik açıdan çok mağdur olduğunu söyleyen sakatatçılar çarşısı esnafı Mehmet Özcan” Daha önceki yerimiz peynirciler çarşısıydı. Oradan buraya geldik. Yaklaşık 3 yıldır buradayız. Bulunduğumuz yer merkeze uzak ve sapa bir yer. Peynirciler çarşısı bizim için daha iyiydi. Çünkü yoldan geçen biri ürünlerimizi görüp içeriye gelip alışveriş yapabiliyordu. Ama şuan ki yerimizi kimse bilmiyor. Bir tarafımız da dere diğer tarafımızda binalar var ve Satış yapamıyoruz. Gün boyu sadece oturuyoruz. İş yok kazancımız kısıtlı. Mesela Daha önce kazancımız iki lira iken şimdi ise bir liraya düştü. O kadar zor durumdayız. Orası daha önce peynirciler çarşısı değildi sakatatçılar çarşısıydı. Peynircilerin gelmesi ile bizi buraya gönderdiler. Şuan bulunduğumuz yer 5 yıl sonra belediyeye kalacak. Peki, biz 5 yıl sonra ne yapacağız? “ sorusunu soran esnaf yetkililere çağrıda bulundu.

“SAKATATÇILARIN BURADAN GİTMESİYLE BİZ ZARAR ETTİK”

Dışarıdan gelen misafirler ve müşteriler için sakatatçıların buradan gitmesi iyi oldu. Koku nedeniyle müşterinin rahatsız olduğunu belirten peynirciler çarşısı esnafı Serkan” bizim açımızdan sakatatçıların buradan gitmesi bizi ekonomik olarak çok etkiledi. Çünkü müşteri önce et ihtiyacını karşılayıp daha sonra peynir alışverişini yapardı. Hem sakatatçılar satış yapıyordu hem de biz. Onların buradan gitmesiyle biz zarar etik. Şuan satış yapamıyoruz. Bura da birbirimizi tanıdığımız için onlara gelen müşteri bizden de alışveriş yapıyordu. Ya da bizden alışveriş yapan müşteri onlardan da alışveriş yapıyordu. Ama şimdi hiç satış yapamıyoruz. Maalesef Bu saatten sonra yapılacak hiçbir şey yok. Burası peynirciler çarşısı olarak kalacak ve bizde satış yapamayacağız.” dedi.

Kaynak: Van Gölü TV