Van’ın ne gibi gelenekleri vardır?

Bizler Vangölü TV ekibi olarak bu soruyu Van halkına sorduk işte aldığımız cevaplar…

VAN 6.10.2021 18:40:26 0
Van’ın ne gibi gelenekleri vardır?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Bu medeniyetlerden birçok kültürü de kendi kültürüne yansıtmıştır. Özellikle günümüze kadar gelen gelenekleri nelerdir? Hangileri yaşatılıyor? Bizler Vangölü TV ekibi olarak bu soruyu Van halkına sorduk işte aldığımız cevaplar…

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Yemek kültürü güzel bir gelenektir. Ama en güzel geleneği misafirperverliğidir. Kaldırılması gereken bir geleneği olduğunu düşünmüyorum hepsi birbirinden güzel.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Maalesef eskiden kalan hiçbir geleneğimiz kalmadı. Şimdi her şey sosyetik bir yaşama dönüştü o yüzden diyecek hiçbir şeyimiz yok.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: En güzel geleneği misafirperverliğidir. Eskiden daha güzel dostluklar vardı şimdi onlar yok.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Van’ın birçok geleneği vardır. Türküler, maniler, düğünler ve daha birçok geleneği vardır. Bence Doğu Anadolu’ da en güzel geleneği olan bir şehirdir. Âmâ maalesef birçok şeyi terk ettik. Örneğin halk oyunları bırakıldı şimdi değişik yeni oyunlar çıktı. Mani kültürü tamamen bitti yerine disko kültürü geldi. Ben yeni nesilden umutluyum inşallah her şey düzelecek eski geleneklerimin hepsini yaşatacaklar.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Özellikle eskiden her şeyin tadı vardı. Şimdilerde hiçbir şeyin tadı yok eskiden ekmek pişirdikleri zaman kokusu bütün her tarafa yayılırdı, şimdi ekmek pişirdikleri zaman tandırın dibinde oturuyorsun kokusu gelmiyor. Düğünler daha güzeldi şarkılar türküler söylenirdi gece yarısına kadar halaylar çekilirdi ama şimdi düğün salonları çıktı 2 saate her şey bitiyor.

Kaynak: Vangölü TV