Van'ın, İran'la bağlantısının sağlandığı Kapıköy Gümrük Kapısı'nda modernizasyon çalışmalarında sona gelindi

Van'ın, İran'la bağlantısının sağlandığı Kapıköy Gümrük Kapısı'nda 100 milyon liralık yatırım bütçesiyle başlatılan modernizasyon çalışmalarında sona gelindi.

VAN 1.07.2018 21:09:26 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İki yıl önce temeli atılan ve kısa süre içinde açılması beklenen  Kapıköy Gümrük Kapısı'nı kullanacak turistler ve uluslararası pazarda ticaret  yapan iş insanları, son teknolojiyle donatılmış cihazlar sayesinde işlemlerini  kolaylıkla gerçekleştirebilecek.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 63 bin metrekarelik alanda inşa edilen  gümrük kapısında işlemlerin hızlı gerçekleştirilmesi ve kontrollerde etkinliğin  artırılması için X-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı,  yolcular için bagaj, X-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanları  bulunacak.
 
 
İran'la yaklaşık 300 kilometre sınır hattı bulunan Van'ın  potansiyelinin değerlendirilmesi için adeta "umut kapısı" olan Kapıköy Gümrük  Kapısı'nın tamamlanmasıyla kentin, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline  gelmesi bekleniyor.
 
Modern mimariyle yenilenen ve son teknolojik sistemlerle donatılan  yeni gümrük kapısıyla İran'dan kente gelen turistlerin kapıda oluşturduğu olumsuz  görüntülerin ortadan kaldırılması ve Van'ın 100 milyon dolarlık dış ticaret  hacminin zamanla bir milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor.
 
"Her türlü ithalat ve ihracat yapılabilecek"
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Kapıköy'ün bölge ve Van açısından önemli bir çıkış noktası olduğunu  söyledi.
 
Van'ın bugüne kadar ülkenin en doğusunda çıkmaz sokak durumunda  olduğunu belirten Çiftci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile AK Parti'nin güzel  hizmeti olarak Kapıköy'de 100 milyon liralık bütçeyle modernizasyon çalışmalarına  başlandığını anlattı.
 
Bu çalışmanın Van'ı bölgenin önemli çekim merkezi haline getirdiğini  vurgulayan Çiftci, şöyle devam etti:
 
"Bu çalışma İran tarafında da heyecan yarattı ve bölge açısından  önemli gelişmeler oldu. Önümüzdeki günlerde açacağız ve burayı ülkemizin  batısındaki en büyük kapısı olan Kapıkule ile aynı yetkilerle donattık. Her türlü  ithalat ve ihracat rejiminin yapılabileceği kapı haline getirdik. Sonrasında da  ÖTV ve KDV'siz akaryakıt verilebilecek bir kapı statüsü kazandırdık. Kapıköy, az  sayıda ürünün ithalat ve ihracatı yapılabilirken şu anda her türlü ithalat ve  ihracatın yapılabileceği kapı haline geldi."
 
 
Modernizasyonla ticari hareketliliğin yanı sıra turizm akışının da söz  konusu olduğunu ve rekor geçişler yaşandığına dikkati çeken Çiftci, bu  gelişmelerin bile sınır kapısının Van için ne kadar önemli olduğunu ortaya  koyduğunu kaydetti.
 
Çiftçi, Van'ın dış ticaret hacmini bir milyar doların üzerine  yükselttiklerinde bölge ve ülke açısından önemli bir merkez haline geleceğinin  altını çizerek, bunun için mücadele edeceklerini dile getirdi.
 
"Van'ın dış ticaret hacmini bir milyar doların üzerine çıkarmalıyız"
Bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için birinci ayağın Kapıköy olduğu  bilgisini veren Çiftci, "Burası ülkemizin bölge ülkelerine açılan kapısı olacak.  Devamında da OSB içinde lojistik üs kurduğumuzda büyük bir ticari merkez haline  gelecek, Vanlılar ve ülkemiz kazanacak. Bakanlık olarak bu çalışmalarımız devam  edecek. Bütün sivil toplum kuruluşlarımızla, belediyelerimizle, bütün  dinamiklerimizle kentimizin geleceğine sahip çıkacağız. Huzur ve güven olduğu  sürece istikrar olacak ve gelişim sağlanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
 
Kapıköy'e daha önce gittiğinde karşılaştığı manzaralar karşısında  üzüldüğünü belirten Çiftci, AK Parti'nin her alanda olduğu gibi bu alanda da  başlattığı projeyle Van'ı dünya standartlarında hizmet veren, 24 saat açık  tutulan kapıya kavuşturduğunu ifade etti.
 
Kapının yolcu ve ticari trafiğe açık olacağını belirten Çiftci, şu  bilgileri verdi:
 
"Bir kentte ürettiğiniz ürünleri satamazsınız o kenti geliştirme  imkanınız olmaz. Bu, yeni bir açılım oldu. Üretilen ürünlerin gönderilmesi burayı  transit ticaretin de merkezi yapacak. Bu, Van, bölge ve ülke ekonomisine  kazanımlar sağlayacak. 2017'de Van'da 100 milyon dolarlık dış ticaret hacmimizin  olduğunu görüyoruz. Bu, Van için yeterli değil. Bunu bir milyar doların üzerine  çıkardığımızda burada ciddi katma değer olacak, gelişme, üretim olacak ve bu  kalkınmayı getirecek."
 
"Kentin ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak"
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva da Van'ın  İran'a en yakın kentlerden biri olduğunu, yaklaşık 300 kilometre sınır hattının  bulunduğunu her fırsatta dile getirdiklerini söyledi.
 
Bu potansiyelin değerlendirilmesi için sınır kapısında modernizasyon  çalışmalarına ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Takva, şöyle devam etti:
 
"Modernizasyon çalışmalarıyla artık bir gümrük kapımızın olacağını  müjdelemek istiyoruz. Ülkemizin Van'da modern bir gümrük kapısına ihtiyacının  olduğunu hep söylüyorduk. Bu talebimiz kabul edildi ve yeni kapının 2016 yılında  temelini atmıştık, kısa süre içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Önümüzdeki  günlerde yeni gümrük kapısının devreye girmesiyle İranlı vatandaşları ülkemize  girişleri sırasında çok daha iyi ağırlayabileceğimizi düşünüyorum. Taleplerimiz  Van ile ilgili değil, ülkemizin geleceğiyle ilgilidir."
 
Türkiye'nin Van'da modern bir gümrük kapısına ihtiyacı olduğunu dile  getiren Takva, 100 milyon lira yatırım potansiyeline ulaşan kapının kentin  ekonomik ve ticari alanda da gelişmesini kısa sürede sağlayacağını vurguladı.