“Van’ı Van yapan en temel olgu Van Gölü’dür”

Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, çevre kirliliğinin her geçen gün daha da arttığına dikkat çekti.

VAN 5.06.2014 16:11:27 0
“Van’ı Van yapan en temel olgu Van Gölü’dür”
Tarih: 01.01.0001 00:00

 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla kahvaltıda basın mensupları ile bir araya gelen Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, Dünya Çevre Günü’nün bir güne yada bir haftaya sığdırılmasının doğru olmadığını söyledi.

 

 

“Yılın 365 günü Dünya Çevre Günü olmalı”

Hayatın her alanında çevreye yönelik hassasiyet istediklerini belirten Kalçık, “Çevre kirliliği her gün hayatın her alanında tüm canlıları olumsuz karşılayan bir durum. Yılın 365 günü Dünya çevre günü olmalı. Gelenekselleşmiş bir gün olması dolayısıyla herkesin çevre gününü kutluyorum. Hükümetin, belediyelerimizin, valiliğimizin, kurumlarımızın temiz bir çevre yaratmak anlamında hassasiyet göstermeleri lazım. 2005’te hiçbir ticari amaç gütmeden bu derneği kurduk. Çevre sorunu olunca bu sorunun iletildiği ilk yer ÇEVDER’dir. Bu yıl bildoartlarla, afişlerle çevre sorununa dikkat çektik. Sorunları başlıklar altında toplayarak imza kampanyası düzenledik. Topladığımız bu imzaları gerekli belediyelere, hükümetin gerekli birimlerine ileteceğiz. Gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.” dedi.

 

 

“Van’ı Van yapan en temel olgu Van Gölü’dür”

Kalçık, “Van Gölü Havzası’nda 1 Milyon’u aşkın insan yaşamakta. Ciddi sorunlar var.  Van Gölü gibi bir değere sahip çıkamıyoruz. Van Gölü son demlerini yaşıyor. Van’ı Van yapan en temel olguda Van Gölü’dür. Saniyede bin 800 litre gibi bir pisliğin arıtılmadan göle akıtılması bir vahşettir. Derelerde önlem alınmadan akıtılan pisliklerden dolayı Van Gölü maalesef yok olma aşamasında. Biz insanlar bu çevreyi katlediyoruz. Bu tüm canlıların hakkıdır ama biz bu hakkı gasp etmişiz. Evsel atıklar başka bir sorun.  Devasa bir çöp oluşuyor. Bu çöpler farklı bir şekilde bize geri geliyor. Ciddi şekilde etkileniyoruz. Emanetçisi olduğumuz bu doğayı kirletmekten başka bir şey yapmıyoruz. Zamanı ertelemeden çözüm bulmak zorundayız.”  şeklinde konuştu.










Çev-Der, Çevre katliamını gözler önüne serdi