'Van'ı kendi memleketleri gibi görüyorlar'

Turizm acente sahibi ve aynı zamanda Van Genç Müstakil İşadamları Derneği (Genç MÜSİAD) Başkanı Muhammed Enes Özkılıç, Van’a son yıllarda giderek artan bir İranlı turist akışının gerçekleştiğini belirterek, buna karşılık alt

VAN 9.08.2017 18:35:23 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da turizm, son birkaç yıldır İranlı turistler üzerinden yaşam buluyor.
İran’da, bir aylık Nevruz Bayramı tatilinin yanı sıra uygulanan tatil günlerinde neredeyse Van’da İranlı turist eksik olmuyor.
Özellikle yaz aylarında Van Gölü’nde yüzmek, gezmek, eğlenmek ve kentte alışveriş yapmak amacıyla gelen İranlı turistler sayesinde esnaf da, turizme dönük iş yapan çevreler de rahat nefes alıyor.
Ancak, İran üzerinden gerçekleşen turizmin daha da gelişebilmesi için kentte bazı tedbirlerin alınması ve turistler için bazı kolaylıkların sağlanması gerektiği belirtiliyor.

 

“PLAJ SAYISI ARTIRILMALI”
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Genç MÜSİAD Başkanı ve aynı zamanda turizm işi yapan acente sahibi Muhammed Enes Özkılıç, İranlıların yaz aylarında daha çok gölden yararlanmak için geldiğini belirterek, “Yedi yıldır turizm işi yapıyorum ve sürekli İran’la çalışıyorum. İran’ı yakından takip eden Van’daki ilk üç acenteden biriyim. İran pazarı için sahil çok gerekli, bu en önemli gereksinimlerden bir tanesi ve geçen haftalarda Edremit Belediyesi tarafından göl kıyısında bulunan Dilkaya Plajı’nın açılışı yapıldı. Bize bu plajla ilgili adres soruyorlar, ücretli mi bunu öğrenmek istiyorlar, zaten gelen İranlıların çoğunluğu Antalya ya da farklı turistik illere sırf yüzmek için gidiyorlar. Yapılan yeni plaj ve ileriki zamanlarda yapılacak yeni plajlar sayesinde biz bunun önünü tamamen kesmiş olacağız ve bu kısım pazarı da elimizde tutmuş olacağız. O nedenle bir kere plaj sayısını artırmamız lazım” dedi.

 

“MARKALAR CADDESİ OLMALI”
Van’da önemli ticari markaların tanıtıldığı bir çalışmanın da yerinde olacağını ifade eden Özkılıç,
“Van’da son birkaç yıl içerisinde ciddi anlamda bir markalaşma söz konusu, eğlence merkezleri oldukça fazlalaştı. Zaten İranlılar Van’da artık kendi kültürlerine has yemekleri de bulabiliyorlar. Artık İranlılar burayı küçük minyatür bir İran’a çevirdiler. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın iki projesi hakkında bilgim oldu, bunlardan biri markalar caddesi, diğeri ise turizm caddesi… Bunlar hayata geçirilebilecek çok güzel projeler. İranlılar geldi mi sadece AVM’leri kullanıyorlar, aslında ben AVM’lere karşı olan bir insanım ama İranlılar da bu kapsamda yerel esnafı öldürüyor. Markalar Caddesi gibi bir proje hayata geçirildiğinde il ekonomisine katkısı daha çok olacağı gibi görsel açıdan da farklı bir atmosfer ortaya çıkar. Örneğin geçen hafta İpekyolu Belediyesinin yeni yaptığı düzenlemeyle hizmete açtığı Şemsiyeli Sokak maalesef İranlılar tarafından tanınmıyor, bu tür projelerin iyi bir reklamı yapıldı mı gerçek anlamda dönüş sağlanır. Yani Markalar ve Turizm Caddesi yapılırsa ve bunların reklamı yapılırsa çok ciddi anlamda İranlı çeker” diye konuştu.

 

“İRANLILAR DÜĞÜNLERİNİ VAN’DA YAPIYOR
İranlıların artık düğünlerini Van’da yaptıklarını, bu nedenle İranlılara has özel kültürel etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğini anlatan Özkılıç, şunları söyledi:
“İranlıların son bir yıl içindeki giriş ve çıkışlarına baktım, geçen sene ile aralarında çok ciddi bir artış var. Çevremize dikkat ettiğimizde hiçbir günümüz onlardan eksik kalmıyor. Her gün İranlıları görmek mümkün, mesela bayramda ben buradaki çoğu otelden rezervasyon alamadım, örneğin bir otelimiz eksi 50’lerdeydi, fazla rezervasyonları vardı, bunu iptal edemiyorlardı. Bunun Van’a çok ciddi getirisi var ve gün geçtikçe de artıyor. Yani Van bunu değerlendirirse, elindekini kaybetmezse ve geliştirirse bunun etkisini çok görecektir. Edremit’te yapılan sahilin etkisini fark ettik ama bu yeterli değil bunu çeşitlendirmek gerekiyor, Tuşba tarafına da sahil yapılması gerekiyor. Van’da şuan İranlılara yönelik yapılan konserler başladı, İran’ın müzisyenleri Van’a geliyor, bu ay içerisinde de bir konserleri olacak. İranlılar artık Van’da konser ve düğün yapmaya başladılar. Geçen ay sadece benim bildiğim İranlı düğünü vardı. Van artık İranlıların gözünde turizm kenti olma dışında kendi memleketleri gibi olmaya başladı, Van'ı kendi memlekmetleri gibi görüyorlar, bu da bizim için çok güzel bir şey.”

 

İRAN SİNEMA GÜNLERİ
İranlı turistler için hayata geçirilmesi gereken projeleri anlatan ve ilk kez bir web sitesi çalışması başlattıklarını söyleyen Özkılıç, şu bilgileri verdi:
“İranlılar için Mart ayında Shopping fest yapıldı, zaten Mart ayında geliyorlar. Bunu gelmedikleri bir zamanda da yapabilirsek en azından onları çekebilirsek, ikinci bir Shopping fest olur. Geçenlerde İl Kültür Turizm Müdürümüzle görüştüm, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile de görüşeceğim. Ayrıca burada bir sinema müdürü ile görüştük, genel merkezle de görüştük, İran Sinema Günleri yapma gibi bir planımız var. Çünkü İranlılar kendi memleketlerinde Hollywood ve Türk filmlerini izleyemiyorlar, burada Farsça alt yazılı film izleteceğiz. Açık ve net söylüyorum, Van’da tam anlamıyla İnköyü’nü, o doğal güzelliğini bilen yoktur. Bunun tanıtımı yapılmalı, Antalya’da adamlar yat kiralayıp geziyorlar, belli koylarda yüzüyorlar. İnköyü’nün de reklamı yapılırsa aynı şekilde tekne turları düzenlenir ve o koylarda yüzülebilir. Buralara bir günlük gezi programı yapılabilir, örneğin Edremit, İskele ve Gevaş’tan kalkan turlar yapılabilir. Yapılacak turlarla İnköyü, Akdamar Adası ve göl içinde bulunan diğer adalar gezilir ve belli koylarda ise yüzülebilir. Van Gölü bunun için müsait bir coğrafik yapıya sahip zaten. Van Gölü havzasında bilinmeyen çok güzel koylar var, bunların tanıtımı yapılıp turizme kazandırılmalı, bu tanıtım da bizim elimizde olan bir şey ama maalesef bu konuda biz yetersiz kalıyoruz. İran’la ilgili çok ciddi bir projem var, yaklaşık üç buçuk yıldır bu proje yürütülüyor, onun da son aşamalarına geldik. İran’a ilk defa Türkiye’deki uçak biletini, otel biletini, transferini ve turunu kendi kartlarıyla kesebilecekleri bir web sitesi yapıyorum.”

 

“KAPIKÖY DEĞERLENDİRİLMELİ”
İranlı turistlerin rahat bir ziyaret gerçekleştirebilmeleri açısından önemli bir yer tutan Kapıköy Sınır Kapısı’na da değinen Özkılıç, şunları kaydetti:
“Kapıköy Sınır Kapısı değerlendirilirse Van çok ciddi şekilde etkilenecektir ve Van’a günü birlik turlar da ciddi derecede yapılacaktır. Van ekonominse dair geçen bakan bey ile de görüştük, bakan bey ve milletvekillerimiz de bize sordular. Ben her zaman kötü yandan bakan bir insanım, ama ben görüyorum her taraftan yeni projeler hayata geçiriliyor, çalışmalar ciddi anlamda devam ediyor, özellikle turizm bakanlığında görüyorum. Van ve Türkiye ekonomisinde çok ciddi gelişme var, iktidar partisinin ve diğer partilerin de olumlu yaklaşımlarıyla ve çalışmalarıyla inşallah olumlu olacağını düşünüyorum. Gidişat da onu gösteriyor. Kapıköy de yapılıyor. Bu çalışmalar sürüyor ama diğer tarafta da yeni yeni çalışmalar başlıyor, bizim kapıya kadar çok güzel bir yol var ama diğer taraf tamamen bir köy yoluna benziyor. O taraftaki çalışmalar da bitirildiğinde ben açık ve net diyeyim; Van turist bakımından üç, dört katına çıkacak. Van kapasitesi kaldırır mı bilmiyorum ama o kapı bu yükselişi sağlayacaktır. Çünkü Esendere ya da Bazargan sınır kapısı çok ciddi sıkıntılı ve uzaktır. Yani Kapıköy Sınır Kapısı değerlendirilirse, Van çok ciddi şekilde etkilenecektir ve Van’a günü birlik turlar da ciddi derecede yapılacaktır.”

 

Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi