Vangölü Aktivistleri Derneği duyarlılık çağrısı yapıyor

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik bir tür olan Van Balığı için avlanma yasağı 15 Nisan tarihinde başladı. 3 ay sürecek olan avlanma yasağı boyunca balığın korunması adına bu yıl özellikle de sosyal medyada büyük bir duya

VAN 18.04.2018 10:46:54 0
Vangölü Aktivistleri Derneği duyarlılık çağrısı yapıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Balığı üreme dönemine girmeye hazırlanırken, 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. Balık, üremesini gerçekleştirebilmek için tatlı sulara göç ediyor ve bu esnada doyumsuz bir seyir keyfi sunuyor. Söz konusu üreme döneminde balığın korunması için çeşitli tedbirler alınıyor. Ancak alınan tedbirlere rağmen kaçak avcılar vazgeçmiyor. Durum böyle olunca en büyük iş de vatandaşa düşüyor. Güvenlik güçleri ve kurumlar birçok noktada balığın korunması için önlem alırken, tüm önlemlere rağmen kaçak olarak avlanan ve satılan balığın vatandaşlar tarafından alınmaması büyük önem taşıyor.

 

DUYARLILIK ARTIYOR
Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl Van Balığının av yasağı nedeniyle özellikle sosyal medyada büyük bir duyarlılığın yaygınlaştığı görülüyor. Bu duyarlılığı gösterenlerin başında da Vangölü Aktivistleri Derneği geliyor. Dernek, bu güne kadar Van Gölü'nün ve balığın korunması ve tanıtılması için birçok etkinlik düzenledi. Çeşitli organizasyonlarla halka Van Balığı ikram ederek balığın tanıtılmasına katkı sunan dernek, gölün ve balığın korunması ve tanıtılmasına dikkat çekmek için kilometrelerce yolu pedal çevirerek katetti, Van Gölü'nde yüzme gibi bir çok etkinliğe de imza attı. Bu yıl av yasağının başlaması ile birlikte Vangölü Aktivistleri Derneği üyeleri de kolları sıvadı. İşe sosyal medyanın gücünü kullanarak başlayan dernek, çeşitli vurgularla balığın korunmasının önemine işaret ediyor. Derneğin duyarlılık çağrısı da büyük bir karşılık bularak paylaşılıyor.

 

“VAN GÖLÜ BALIĞI”
Vangölü Aktivistleri Derneği, balık için Van'da birçok kişinin kullandığı “Van Balığı”, “İnci Kefali” veya “Uçan Balık” gibi isimleri kullanmıyor. Dernek, “Vangölü Balığı” diyerek, farklı bir bakış açısı daha sunuyor.
Ancak dernek isim konusunu açıp, gereksiz polemiklere girmiyor, asıl amacın endemik bir tür olan balığı ve bir dünya değeri olan Van Gölü'nü korumaya dikkat çekmek olduğuna vurgu yapıyor ve şimdi tamamiyle bu konuya odaklanmış gözüküyor. Dernek, bu konudaki duyarlılığın artması ile birlikte söz konusu dünya değeri balık ve gölün korunmasının daha mümkün hale gelebileceğine işaret ediyor.

 

“YETERİ TANITIM OLURSA TURİZME BÜYÜK KATKI SUNAR”
Dernek yetkilileri, konuya ilişkin gazetemize özel yaptıkları açıklamada şu hususlara dikkat çekiyor; “Dünya'da sadece Van Gölü'nde yaşayan Van Gölü Balığı endemik bir türdür. 3 aylık dönemde Van Gölü Balığı derelere yönelerek yumurtlar. Dereye karşı adete uçarak yüzen balığımıza Uçan Balık da denmektedir. Dünyada iki tür balık dereye karşı yüzer, bunlardan birisi Vangölü Balığı olması nedeniyle yeteri tanıtımın yapılması durumunda turizmin ilgisi de çektirilebilir. 3 aylık yumurtlama dönemini turizim açısından değerlendirebiliriz.”

 

“BİNLERCE KİŞİNİN GEÇİM KAYNAĞI”
Balığın binlerce kişinin geçim kaynağı olduğunun altını çizen dernek; “Vangölü Balığından geçimini sağlayan binlerce kişi var ve bu kişiler için ekmek kapısı olmuş Vangölü Balığı, bölge ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. Avlanma yasağı döneminde kaçak avcılığın önüne geçilerek Vangölü Balığının neslinin devam etmesi sağlanmalıdır. Kaçak avcılığa karşı en iyi yöntemlerden biri de güvenlik güçlerine durumun bildirilmesidir. Vangölü Aktivistleri olarak; eşsiz güzelliğe sahip Vangölü Balığını tanıtmak için çeşitli etkinlikler yaparak kamuoyunun bu zenginliğimize sahip çıkması için çalışıyoruz. Van Gölü çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlar; balığın havza için ne kadar önemli olduğunun her geçen gün daha da farkına varıyor.
Bu da sosyal medya ve yazılı basının sürekli Van Gölü Balığı’nın önemini vurgulamasıyla canlı tutuluyor.” diyor.

 

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI
Dernek, av yasağının başlaması ile birlikte farkındalık çalışmalarına da start verdi. Dernek yetkilileri, bu konuda da şunları dile getiriyor; “Av yasağının başlamasıyla farkındalık çalışmalarımız da başlamış durumda. Her yıl balığa olan ilginin arttığını görüyoruz ve bu da bizi oldukça umutlandırıyor. Bu sene özellikle vurguluyoruz: #vangölümirasımız , #vangölüBalığı, Avlamıyoruz! Tüketmiyoruz! Satmıyoruz!!!”

 

“3 AY KORUYALIM...”
Dernek, balığın korunmasının önemini de etkili sloganlarla anlatmaya çalışıyor.
Dernek, yetkilileri, özetle şunu söylüyor; “Eğer halkımız av yasağı dönemi olan 15 Nisan - 15 Temmuz tarihlerinde balığı tüketmezse, satın almazsa ve kaçak avcılık yapan satıcıları uyarırsa, gelecek kuşaklara taşınacaktır. Bunun yanında balıkçılar da hayatlarını idame etmeye devam edeceklerdir. Hatta balık sektörü daha da gelişecek ve ekonomik katkısı ile bölgemize can suyu olacaktır. Yani şunu diyoruz: 3 ay av yasağına uyalım!! 3 ay koruyalım: Turizimden kazanalım, 3 ay koruyalım: 9 ay tüketip-sağlıklı olalım, 3 ay koruyalım: 9 ay avlayıp-kazançlı olalım, 3 ay koruyalım gelecek nesiller de bu eşsiz Dünya Harikasından faydalansın...” Özel Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi