VANFED Başkanı Donat: Amacımız Vanlıların gücünü hissettirmek

Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fevzi Donat, 6 yıl boyunca dernek başkanı olarak Van'ı her alanda iyi noktaya taşımak için çabaladıklarını belirterek, Pazar günü yapılacak olan genel kurulda 2 adayın yarışacağını, kendisinin i

VAN 25.02.2022 11:05:13 0
VANFED Başkanı Donat: Amacımız Vanlıların gücünü hissettirmek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fevzi Donat, 27 Şubat Pazar günü yapılacak olan olağan genel kurul öncesi Van'da bulunan gazetecilerle bir araya geldi. Donat, basın mensupları başta olmak üzere, kendini Vanlı hissedenleri genel kurula davet ederek, görevde bulunduğu 6 yıllık sürede güzel çalışmalara imza attıklarını, şimdi ise aday olmayacağını açıkladı.

Elite World Otel'de gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında buluşan Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fevzi Donat, Pazar günü yapılacak olan genel kurulda 2 ismin yarışacağını belirtti. Van'ı en iyi şekilde temsil ettiklerini anlatan Donat, amaçlarının ülkenin birçok yerinde yoğun nüfus oranına sahip Van'ı birçok mevkide temsil etmek istediklerini ifade etti.

İstanbul'da bazı ilçelerde nüfusun %35-40'ının Vanlı olduğunu, ancak siyasette aynı oranda temsiliyet olmadığını vurgulayan Donat, "Bugün ülkemizde valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, milletvekilleri, meclis üyeleri düzeyinde doğu ve güneydoğudan isimlerin oldukça az olduğunu görüyoruz. Şimdi amacımız Vanlıların gücünü ve örgütlü duruşunu sahneye çıkarmak, aynı zamanda her alanda daha çok temsiliyet elde etmektir" dedi.

"BUGÜNE KADAR BAŞKANLIĞI BÜYÜK BİR ONURLA YAPMAYA ÇALIŞTIM"

2014-2022 yılları arasında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Donat, "27 Şubat Pazar günü saat 12.00-18.00 saatleri arasında federasyonumuzun 6. olağan genel kurulunu yapacağız. Tüm Vanlı hemşehlerimizi, Van dostlarımızı, siyasi büyüklerimizi, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini bu genel kurulumuza davet ediyorum. VANFED 2009 yılında 9 kurucu üye ve Seyithan İzsiz başkanlığında kuruldu. 2014 yılında Seyithan İzsiz'in istifa etmesiyle olağanüstü genel kurulla başkanlığı kazanarak, bugüne kadar bu başkanlığı büyük bir onurla yapmaya çalıştım. 6 yıldır yol yürüdüğüm bütün yol arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu süreçte önemli ve büyük işler yapmaya çalıştık. Bize destek veren herkese teşekkür ediyorum. VANFED şuanda Türkiye'deki en büyük çatı kurumdur. Nüfusumuzun İstanbul'da güçlü olduğu tüm ilçelerde bu derneklerimiz aktif olarak görev yapıyor. Göreve geldiğimizde 17 tane dernekle görev aldık. 2018 yılında bu dernek sayımızı 44'e çıkardık. Şimdi ise 84 tane dernekle bu görevimizi teslim ediyoruz. 6 yılda çok büyük bir başarı ettik. Sadece İstanbul'la sınır kalmayarak, nüfusumuzun güçlü diğer tüm illerde Kocaeli'nde, Tekirdağ'da, Bursa'da, İzmir'de, Adana'da, Gaziantep'te, Mersin'deki iş adamlarımızla görüşerek, bazı illerimizde derneklerimiz vardı, bazı illerde hiç derneğimiz yoktu. Mevcut dernek sayılarımız arttırdık ve olmayan illerde de Van'ımızı temsil eden STK'larımız kurduk. İstanbul'la beraber, Bursa'da, Kocaeli'nde ve İzmir'de Van Dernekleri Federasyonu kuruldu. Bursa'da 15-16 tane, İzmir'de 12 tane, Kocaeli'nde yine 13-14 tane Van derneğimiz var. Bu illerimizde de derneklerimizi kurumsal bir yapıya dönüştürdük. Bir konfederasyon kurma gibi bir çalışmamız vardı. Bu dönemde biraz zaman darlığından dolayı yetişmedi. İnşallah bundan sonraki süreçte seçilecek olan başkan ve yönetimi bunu gerçekleştirir" diye konuştu.

"VANLILAR OLARAK ÇOK CİDDİ MESAFE KAT ETTİK"

Bu süreçte diğer illerdeki federasyon başkanlarıyla güzel bir uyum içerisinde çalıştıklarını belirten Donat, "Onlarda bulundukları yerlerde Vanlılarımıza çok ciddi hizmetleri var. STK başkanlığı ve yöneticiliği gönüllülük esasına dayalı bir iştir. Gerçekten çok onurlu ve şerefli bir görev, bir o kadarda zahmetli, meşakkatli ve zor bir görev. Hepimiz aynı coğrafyanın insanlarıyız. Bizim insanlarımızda çok kolay insanlar değil. Son 10 yılda Vanlılar olarak çok ciddi mesafe kat ettik. Doğu ve Güneydoğu illeri içerisinde Van STK'ları İstanbul'da hizmetleriyle, çalışmalarıyla, dayanışmalarıyla, birlik ve beraberlikleriyle diğer illere örnek olacak bir STK'dır. Kıymetli işler yaptık. Yaptığımız yayla şenlikleriyle 40 bin Vanlıyı bir araya getirdik. Güzel etkinlikler düzenledik. Van'ı en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık. Memleket olarak tarihi ve turistik zenginliklerimiz çok. Yöresel zenginliklerimiz çok. Van Kahvaltısı da bizim için Van'ın tanıtımına çok ciddi katkısı olan bir değerimiz. Bunu yaşamak için yine İstanbul'da çalışmalarımız oldu. Van Kahvaltısını tanıtmaya çalıştık. Bayram günlerinde tüm Vanlı hemşehrilerimizi bir araya getirdik. Vanlı sanatçılarımızla devamlı istişare halindeyiz. Sürekli bir araya geliyoruz. Öğrencilere burs noktasında ciddi katkılar sunduk. Bize uluşan Van'daki bazı ilçe ve köy öğrencilerine hem kitap yardımları hem okul gereç yardımları yaptık. Özellikle Erciş'te 12 tane okula kütüphane yaptık. Kitap kampanyaları yaptık. Sanatçılarımıza destek verdik. İstanbul'daki Vanlı nüfusu yine Van'daki gibi genç bir nüfusa sahip, İstanbul'da bulunan Vanlı nüfusun yaklaşık %40'i civarında 30 yaş altı nüfustur. Bu gençlerimize de sahip çıkma anlamında bazı etkinlikler düzenledik. Onları kötü alışkanlıklardan kurtarmak, ruhsal ve fiziksel gelişimlerini sağlamak, hem de bir şekilde gençler arasındaki dayanışmayı, birlikteliği sağlamak, yeni jenerasyona örf ve adetlerimizden uzaklaşma gibi bir ortam var. Bunun önüne geçmek adına gençlerimize yönelik çalışmalarımız oldu. Bize ulaşan hiçbir Vanlıyı boş çevirmedik. İmkanlarımız dahilinde herkese destek verdik. Futbol turnuvaları düzenledik. Çok ciddi etkinlikler düzenledik. Bölgemizdeki diğer STK'larla da çok ciddi ilişkiler içerisinde olduk" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR SİYASİ PARTİNİN ARKA BAHÇESİ OLMADIK"

Van'ı en iyi şekilde temsil ettiklerini belirten Donat, "Yine Esenyurt'ta Van nüfusunun güçlü olduğu yerlerde kurulan il dernekler birlikleri var. Eseryurt'ta, Pendik'teki derneklerimizde aktif görevler alıyoruz. Van Dernekler Federasyonu dışında İstanbul'da bulunan ve Van'ı temsil eden çatı kurumlar var. Van Vakfı, Van İş Adamları Derneği, Van Kültür Evi gibi çatı kurumlar var. Biz tüm Van STK'larıyla iyi ilişkiler kurarak onlarla beraber güzel bir dayanışma ile Van'ı en güzel şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Bu STK'lar toplumun vicdanını, ortak aklını, sağduyunu temsil ediyor. Ülkedeki tüm toplumsal olaylara çok duyarlı bir kurum olduk. Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadık. Herkese eşit mesafede olduk. Bu ülkede genelde ve yerelde doğru yapılan güzel işleri takdir ettik. Yanlışında her zaman karşısında olduk. Özellikle ilimizde ve bölgemizde yerel yönetimlerle ilgili atanan tüm kayyumlara karşı, İstanbul'da ilk basın açıklaması yapan kurumlardan biriyiz. Özellikle ilimizde meydana gelen Başkale depreminde hemen olay yerine gelerek yaraları sarmaya çalıştık. Çığ felaketi ve keza sel felaketinde yine burada yaraları sarmak için elimizden gelen bütün gayreti gösterdik. Elazığ depreminde de federasyon olarak ilk yardım götürün kurumlardan biri olduk. Kuzey Irak'ta ve İran'daki depremlerde de 1 tır malzeme götürerek oradaki vatandaşların yarasını sardık" dedi.

"ARTIK VANLILAR KENDİ GÜCÜNÜN FARKINDADIR"

Van Dernekler Federasyonu'nun siyaset üstü bir kurum olduğunu belirten Donat, "Tüm siyasi partilere eşit bir anlayışımız var. Siyasi partilerle ilişkilerimizi sürekli geliştirdik. 2019 yerel seçimlerinde hemşehrilerimize bir çağrıda bulunarak, siyasi partilerde görev almalarını rica ettik. İstanbul genelinde 6 tane belediye başkanı, 150 tane meclis üyesi, yaklaşık 12 tane Vanlı muhtar hemşehrimizi bir araya getirdik. 2019 yılından önce mevcut olan meclis üyesi sayımızı %100 arttırdık. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte özellikle Esenyurt'ta ve Vanlı nüfusunun fazla olduğu yerlerde Vanlı belediye başkanları olacak. Vanlı milletvekilleri olacak. Artık Vanlılar kendi gücünün farkındadır. Gücümüzü birleştirirsek Vanlılar her alanda söz sahibi olacaktır. Kendimizi bir birimizden ayrıştırmadan, Vanlılık bilinci ile Vanlılık ruhu ile Vanlılık anayasası getirmemiz gerekiyor. Herkes o ilkeleri bilecek. Farklı düşüncesi de olsa, zenginlik kabul edip o anayasa çerçevesinde Vanlı olarak buluşmamız lazım. Ektiğimiz fidan büyümüş ve artık çınar olma noktasına gelmiştir. Ben inanıyorum ki tüm Vanlılar bu çınarın etrafında toplanacak ve bu çınar hemşehrilerimize gölge olacak. Birlik ve beraberliklerinin sembolü olacak. Bundan hiçbir kuşkum ve endişem yok. Bizim dışımızda çok değerli STK'larda var. İstanbul'da 400 bine yakın bir Vanlı nüfusumuz var" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş