Van'dan 'tescil' atağı

Türkiye'de coğrafi işaret belgesi bulunmayan 11 ilden biri olan Van, bu eksiğini kapatmak için son günlerde harekete geçti. Geçtiğimiz ayın sonlarında Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Patent ve Marka Kurumu işbirliğinde Van'da düzenlen

VAN 19.08.2017 18:51:54 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Bir süre önce Van'da düzenlenen seminerde konuşan Türk Patent Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanı Salih Koca, Türkiye'de 11 ilin coğrafi işaret belgesi olmadığını, bunlardan birinin de Van olduğunu dile getirmiş ve; “1995 ile 2017 yılları arasında toplam 22 yıl içerisinde Van'dan yapılan patent başvurusu sayısı 36'dır. Faydalı model başvuru sayısı 28, marka başvuru sayısı 1637, tasarım başvuru sayısı ise 33 adettir. Van ilimizden henüz coğrafi işaret konusunda tescili yapılmış bir ürünümüz bulunmamaktadır. Bu rakamlara bakıldığı zaman Van ilimizden yapılan başvuru sayısının maalesef çok az olduğunu üzülerek görmüş oluyoruz. Van ilimizin potansiyelinin bunun çok ama çok üzerinde olduğuna da inanıyoruz. Bu sayıların çok hızlı bir artış göstermesi siz yöneticilerimizin, sanayicilerimizin, üniversitemizin elindedir.” ifadelerini kullanmıştı.
Bu seminer sonrası Van atağa kalktı. Ürünlerini tescillemek üzere harekete geçen Van, ilk etapta Van Keledoşu, Van Savatlı Gümüş İşlemesi, Van Otlu Peyniri, Murtuğa gibi öne çıkmış ürünler için coğrafi işaret belgesi alabilmek adına Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yaptı.

 

ASKIYA ÇIKTI
Tescili için, Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurusu yapılan Van Savatlı Gümüş İşlemesi ve Van Keledoşu, Coğrafi İşaret Bülteninde askıya çıktı.
Van Keledoşu ve Van Savatlı Gümüş İşlemesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun, Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninin 11. sayısında coğrafi işaret tescil başvurusu kabul edilen ürünler arasında yer aldı.
Üç ay askıda bekleme sürecinin ardından Van Keledoşu ve Van Savatlı Gümüş İşlemesi'nin tescilli ürünler arasına katılması bekleniyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, Nizip Sabunu, Antep Peyniri, Antalya Piyazı, Uluborlu Banağı, Van Savatlı Gümüş İşlemesi, Yakakent Mantısı, Urla Sakız Enginarı, Arapgir Mor Reyhanı, Melli İnciri, Iğdır Taş Köfte Yemeği, Van Kaledoşu coğrafi işaret başvuruları 17 Temmuz 2017 tarih ve 11 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlandı.
Ayrıca Van Otlu Peyniri ve Murtuğa için de coğrafi işaret belgesi için başvuru yapılmıştı. Sürecin devam ettiği bu ürünlerin yanı sıra Van'dan çok sayıda ürünün tescili için de başvuru yapılması bekleniyor.

 

Özel Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: