Van'dan İstanbul'a uzanan bir başarı hikayesi

HAYDAR SANCAK BAŞARILARINA HER GÜN BİR YENİSİNİ EKLİYOR

VAN 29.11.2015 14:21:14 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 
Aile önce Van’a, 1988 yılındaysa İstanbul’da okuyup çalışan, yeğen Ethem Sancak’ın önerisiyle İstanbul’a göç etti. O sıralarda Koz Ecza Deposu’nda yöneticilik yapan Ethem Sancak, ailesini bu şirkete ortak olmaya ikna etti.

Küçük yaşlarda ticaret hayatına atılan Sancak ailesi, Siirt’in ardından Van’da uzun bir süre manifaturacılık ve toptancılık yaptı.Başarı hikayesi 1953 yılında Abdülkerim Sancak’ın ticarete atılmasıyla başladı. Aile önce Van’a, 1988 yılındaysa İstanbul’da okuyup çalışan, yeğen Ethem Sancak’ın önerisiyle İstanbul’a göç etti. O sıralarda Koz Ecza Deposu’nda yöneticilik yapan Ethem Sancak, ailesini bu şirkete ortak olmaya ikna etti. Böylece Türkiye, gelecek 30 yılda ilaç sektörüne damgasını vuracak olan Sancak soyadıyla tanışmış oldu. Aile, sırasıyla Es Ecza, EskoItriyat, Hedef Ecza ve Sancak Ecza’yı kurarak kısa zamanda Türkiye'nin en büyük ilaç ve kozmetik dağıtım grubu haline geldi. 1999 yılında 3,5 milyar dolar ciroyla yüzde 41 pazar payına, ilaçta ve ıtriyatta 21 bin eczaneye ve 30 bin markete hizmet veren grup, 2001 yılında Alliance Boots ile ortak olarak Hedef Alliance adını aldı. Şirket, kısa süre içinde Mısır, Cezayir ve Rusya pazarlarının da en önemli oyuncularından biri oldu.1987 yılında kurduğu ilaç firması ile ilaç sektöründe soğuk dağıtım ağı kurarak bu sektörde lider firma olmayı başardı.2001 yılında Avrupa ilaç dağıtım şirketi Alliance Boots ile ortaklık kurmalarının ardından Mısır,Rusya ve Cezayir’de bulunan ilaç dağıtım şirketi ile ortaklık kurarak sektörün uluslar arası temsilcisi olmayı başardılar.Ancak Sancak ailesinin bazı üyelerinin farklı alanlarda yatırım yapmasından dolayı ticari anlamda ayrılıklar yaşandı.2011 yılında Haydar Sancak ve Suat Sancak, Alliance Boots’ta ki hisselerini devir ederek Sancak Gruop’u kurdu. Abdulrezzak Sancak, Haluk Sancak ve diğer 12 kardeş 2006 yılında Hedef Alliance’dan ayrılma kararı aldı. Hedef Alliance’dan ayrılan Sancak’lar, hemen Saya Grup’u kurdu. İnşaat, perakende, ilaç, maden ve sanayi sektörlerine bugüne kadar 300 milyon dolar yatırım yaptı. Saya Grup Yönetim Kurulu BaşkanYardımcısı Haluk Sancak, 2017’de 1,2 milyar TL ciroya ulaşacaklarını, bugün bin olan çalışan sayısını da 2 bine çıkaracaklarını söylüyor. Grubun en büyük yatırımı, 2’nci etabı da tamamlandığında yılda 500 milyon kutu üretim kapasitesine sahip olacak Pharmactive adlı ilaç üretim tesisi. Grubun 2017 hedeflerine ulaşmasında ilaç sektörünün katkısının çok büyük olacağını söyleyen Sancak, “İlaçta Türkiye'nin ilk 5 jenerik üreticisinden biri olacağız” diyor. 
 

ETHEM SANCAK KARDEŞLERİNDEN AYRILDI
Ethem Sancak, son yıllarda en çok gündem de olan işadamlarından biri. Hedef Alliance, Koç-Ata-Sancak Çiftliği, Medikal Park Hastaneleri, en bilinen yatırımları. Ethem Sancak kardeşleriyle işlerini 2008'de ayırmıştı.O tarihten sonra, Sancak'ın Türkiye'deki işlerini adım adım tasfiye edeceği söylendi. Bir ara İtalya'ya yerleşeceği konuşuldu. Sancak İtalya'ya yerleşmedi, adım adım önemli ortaklıklardan ayrıldı. Sancak ve Ata grupları zaten Koç-Ata Sancak çiftliğindeki hisselerini 2006'da Koç'a devretmişlerdi.Sancak, kardeşleriyle ilaç şirketlerindeki işlerini ayırdıktan sonra, Medikal Park'taki hisselerini de kardeşi Haydar Sancak' devretti. En bilinen yatırımlarından çıkan Sancak'ın aktif sekiz şirketi var. Bunların dördü ilaç işiyle ilgili. Piyasalarda şimdi de bu şirketlerdeki hisselerini satacağı söylentisi yayılmış durumda. Öncelikle hisselerini satmayı düşündüğü şirketlerin Hedef-Alliance Holding, Esko İtriyat Sanayi ve Ticaret ile Hedef Ecza Deposu Ticaret olduğu söyleniyor. Sancak'ın 2009'dan sonra kurduğu bazı şirketler onun iş hayatındaki yönüyle ilgili ipucu veriyor. Sancak, 2009'da Metronet İletişim Teknoloji Şirketi ile Hedeftek Teknoloji Girişim şirketini, 2010 yılında ise Es Mali Yatırım ve Danışmanlık şirketini kurmuştu. 
 

STAR TV ARTIK ONUNLA TAMİNCE’NİN
Rekabet Kurulu, Star Medya Yayıncılık AŞ, Star Medya Ajans AŞ, Star Matbaacılık Sanayi ve Ticaret AŞ, Dinamik Radyo Televizyon AŞ'nin sermayelerinin yüzde 50'sini temsil eden hisselerinin Ethem Sancak'a devredilmesi işlemine izin verdi. Kurul, Star Medya Yayıncılık AŞ, Star Medya Ajans AŞ, Star Matbaacılık Sanayi ve Ticaret AŞ, Dinamik Radyo Televizyon AŞ'nin sermayelerinin yüzde 50'sini temsil eden hisselerinin Ethem Sancak'a devredilmesi işlemine oy birliğiyle izin verdi. Böylece Star Medya Yayıncılıkın yüzde 50'si Ethem Sancak'ın olurken diğer yüzde 50'lik kısmı ise Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin 


ETHEM SANCAK BMC’Yİ 751 MİLYON’A ALDI
Ethem Sancak’ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım Danışmanlık Şirketi, tek başına girdiği BMC ihalesini kazanan taraf oldu. Sancak, TMSF’nin sattığı BMC’yi 751 milyon liraya aldı. Fabrika İzmir Bornova’da 220 dönüm arsa üzerine kurulu bulunuyor. Arsa ile ilgili imar düzenlemesi yapılması halinde arsanın değeri 1.1-2 milyar liraya ulaşacak. Bugüne kadar bir çok kez maddi sıkıntıları ile gündeme gelen BMC şirketinin, halen kazandığı bir çok otobüs ihalesi de bulunuyor. Bu kapsamda, belediyeler tarafından verilmiş 35 otobüs siparişinin bulunduğu belirtildi. Bunun dışında, BMC şirketi aynı zaman da TSK’nın yeni aracı olan Kirpi, kamyon ve otobüs gibi zırhlı araç ihtiyaçlarını da karşılıyor. 2009’da yapılan anlaşma gereği TSK’ya tesim edilecek 190 araçlık hazır sipariş listesi bulunuyor. 
 

BMC’NİN PATRONU ÖZLEM ETİ’DE SATIN ALDI
SKY 360 Televizyonu ve Akşam gazetesinden sonra BMC'yi de satın alan Es Mali Yatırım ve Danışmalık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, bir süreden beri Özlem Et ile ortaklık görüşmeleri yapıyordu. Bundan 20 yıl kadar önce İstanbul Tuzla'da temeli atılan, pazar payı yüzde 6-7 seviyelerinde olan Özlem Et, geçtiğimiz haziran ayı başında işadamı Ethem Sancak ile ortaklık görüşmelerine başladı. Plan, şirketin yüzde 50’sini satmaktı. Görüşmeler bir ay kadar sürdü. Ancak taraflar anlaşmaya varamadı.Sancak ile ortaklık görüşmelerinin sonuçsuz kalmasından sonra ikinci bir isim ile masaya oturuldu. Şanlıurfa merkezli Özyıldız Tarım Gıda şirketinin sahibi İhsan Yıldız ile yapılan görüşmeler sonrası taraflar masadan anlaşarak kalktı. Varılan anlaşmaya göre şirketin yüzde 50’si Yıldız’a satıldı. Şirketin toplam değeri ise 150 milyon TL olarak belirlendi. 
 

HAYDAR SANCAK BAŞARILARINA HER GÜN BİR YENİSİNİ EKLİYOR 
Kardeşlerinden ayrıldıktan sonra İnşaat, gayrimenkul, enerji, sağlık, tarım ve hayvancılık alanında şirketleri bulunan Haydar Sancak,2009 yılında kurulan Sanport Gayrimenkul Geliştirme şirketi kendi bünyelerinde bulunan hastanelerin dışında önemli projelerde yer aldı. Haydar Sancak’a ait Güvense Yapı İnşaat şirketi Hadımköy’de ‘Günışığı Konakları’ adı altında yaptığı 121 lüks daire ile isminden söz ettirdi. Enerji alanında yakaladığı başarılardan dolayı Türkiye’nin en önemli enerji şirketleri arasında yerini aldı.Sağlık alanında önemli yatırımlara imza atan Haydar Sancak,20 ilde Medical Park Hastanelerinin yüzde 24 ortaklığı. (Van Ekonomist)