Van'dan '14 Mart' mesajları

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Van'da çeşitli açıklamalar yapıldı.

VAN 15.03.2017 10:06:21 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 TTB Merkez Konseyi ve Van- Hakkâri Tabip Odası tarafından gün dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, ihraç edilen personele ve çalışma koşullarına dikkat çekildi.

İhraç edilen hekimlerin işlerine iadesi, hastaya yeterli süre ayrılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesine yönelik taleplerinin olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“OHAL sürecinde şu ana kadar toplam 2.761 hekim ihraç edildi. Meslektaşlarımızın hastalarına ve öğrencilerine bir an önce kavuşabilmeleri, 14 Mart’a giderken öncelikli talebimizdir. Nitelikli bir sağlık hizmeti üretmenin en temel bileşenlerinden birini çalışma koşulları oluşturur. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi için; mesleki bağımsızlık, iş yükünün insancıl düzenlenmesi, mesleki sağlık ve güvenliğin sağlanması, fırsat eşitliği, örgütlenme özgürlüğü, çalışma ortamının demokratikleştirilmesi, emekliliğe yansıyan güvenceli ücret ve mesleki gelişim hakkı, uluslararası normlara uygun olarak çalışma sürelerinin düzenlemesini talep ediyoruz.”

TALEPLER KARŞILANIRSA…

Taleplerin karşılanması durumunda daha nitelikli bir hizmetin gerçekleşeceği vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Bu taleplerimizin karşılanması, iyi hekimlik yapmamızın ve nitelikli sağlık hizmeti sunmamızın ve toplumumuzun daha iyi bir sağlık sistemine ulaşmasının yollarını açacaktır.

Sağlık ortamında şiddet her geçen gün artıyor. Bu amaçla, TTB olarak, Türk Ceza Kanunu’na bir madde eklenmesi önerisinde bulunuyoruz. Nitelikli sağlık hizmet sunumu, ancak, hastaya yeterli süre ayırmakla, şiddetin olmadığı, güvenli ve olumlu çalışma koşullarıyla mümkün olacaktır.”

“SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNMALI”

Türk Sağlık Sen Van Şube Başkanı Suat Sayıcı tarafından yapılan yazılı açıklamada da, sorunlar ve çözüm önerileri şöyle dile getirildi:

“Doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın karşılaştığı sorunlar vicdanları yaralamaktadır.

Resmi rakamlara göre 2015 yılında beyaz koda bildirilen şiddet vakası sayısı 11 bin 318’dir. Sadece bu resmi rakam dikkate alındığında her gün 31 sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır.

İş yükü dayanılmaz bir hal almıştır. Bir yılda muayene sayısı 22 milyon artmış, 4 Milyon 770 bin ameliyat yapılmıştır. 100 bin kişiye düşen hekim sayısında OCED ortalaması 339 iken Türkiye’de bu sayı 179’dur. Böylesine bir personel açığı varken, 250 bine yakın da ataması yapılamayan sağlık çalışanının olması da ayrı bir garabettir. Kamuda farklı meslek grupları ile ilgili maaş artışları ve bazı tazminatların verilmesi gündeme gelirken ne yazık ki hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve talepler göz ardı edilmektedir. Ortada böyle bir tablo varken çalışanların temel beklentisi olan ek göstergelerin yükseltilmesi, döner sermayelerin artırılarak emekliliğe yansıtılması gibi taleplere sırt dönülmesi kabul edilemezdir. Sözle değil icraatla bu meselelerin kamuoyunda gündeme gelmesini bekliyoruz.”

ŞİDDETE DİKKAT ÇEKİLDİ

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe de, gün dolayısıyla yayınladığı mesajında, sağlıkta şiddete dikkat çekti.

Özgökçe, şunları ifade etti:

“Sebebi ve gerekçesi ne olursa olsun sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen istenmeyen şiddet olaylarını kınıyoruz. İnsanların hayatlarını kurtarmak için bu kadar büyük fedakarlıklarla gece gündüz demeden gayret gösteren sağlık çalışanlarına böyle bir davranışın sergilenmesi kesinlikle yanlıştır. Şiddet asla bir hak arama metodu değildir. Artık bu tür çağdışı kaba kuvvete dayalı davranış ve hareketlerin son bulmasını temenni ediyorum.”

“İNSANA HİZMET İÇİN VARIZ”

İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz da, gün dolayısıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi;

“Bu gün 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz. Sağlık çalışanlarının öz verisi toplumun tüm kesimleri tarafından takdirle karşılanıyor. Van’da da sağlık açısından devrim niteliğinde yatırımlar yapıldı. Sağlık çalışanları doktorlarımız başta olmak üzere insana hizmet için vardır. Keşke vatandaşlarımız hasta olmasa da biz de gelen hastaya bakmasak. Ama doğanın kanunu bu, vatandaşımız hasta olmuş ise onu en iyi şekilde tedavisini yaparak sağlığına kavuşması için çalışıyoruz.”

ÇİFTCİ’NİN MESAJI

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci de ‘14 Mart Tıp Bayramı’ nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

Bakan Yardımcısı Çiftci mesajında, sağlık ve sağlıklı yaşama hakkının her insanın devredilemez ve vazgeçilemez temel hakkı olduğunu kaydetti. Bu hakkın bir ülkede layığıyla uygulanması ve yerine getirilmesinin ise yetişmiş, bilinçli kadrolarla mümkün olacağına dikkat çeken Çiftci, "Bu unsurlarının temelinde değerli sağlık çalışanlarımız gelmektedir. Mayasında özveri, sabır ve tahammül olan bu kutsal görevi icra eden fedakar sağlık çalışanları belki de, en kutsal görevi yapmaktadırlar. Devlet insan içindir, insanların mutluluğu içindir. Şükürler olsun ki, bugün insanlarımız hastane köşelerinde rehin kalmamaktadır, hastalar acil kapılarından geri döndürülmemekte, herhangi bir ayrıma tabi tutulmamaktadır. Artık dileyen dilediği yerde tedavisini yaptırabilmektedir. Bu kutsal hizmeti verenler ise başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık çalışanlarıdır. Sağlık hizmetlerinin ülkemizde en üst seviyeye çıkarılması için fedakarca çalışan ve sağlık alanında değerli katkılarda bulunan doktorlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarımızın ‘14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

Haber: Adil HARMANCI