Van’daki spor salonları tek çatı altında birleşiyor

Van’daki spor salonları “Van Spor Salonları Derneği” adı altında tek çatı altında toplanıyor.

VAN 8.09.2020 13:06:05 0
Van’daki spor salonları tek çatı altında birleşiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kurulum aşamasında olan derneğin son hazırlıklarını yaptığı belirtildi. Dernek başkanlığını ise uzun yıllardır Van’da bu alanda hizmet veren ve elde ettiği birçok başarıyla, yetiştirdiği birçok sporcuyla Türkiye genelinde derece alde eden ve bu yolla ismini duyuran Performans Spor Salonu sahibi antrenör Metin Bayram yapacak. Antrenör Metin Bayram, Van Spor Salonları Derneğini kurmalarındaki amaçlarını ve kentteki spor salonlarının içinde bulunduğu zorlu süreci gazetemize anlattı. Bayram, “Ortalama 23 tane spor salonu ile birlikte bu yola girdik. Bugün aramızda olan çok tecrübeli hocalarımız yine aynı şekilde Türkiye’de derece yapmış hocalarımız var. Birlikte dernekleşme kararı aldık.Van’daki spor salonlarının da artık bir kalitesi olsun, Van’daki spor salonlarının ortak bir fiyatı olsun, birbirlerini desteklesin, aynı zamanda bununla ilgili belli çalışmalar yapalım istedik. Bu düşüncelerle derneği kurmayı kararlaştırdık”dedi. Spor salonlarının pandemi sürecinden kaynaklı sıkıntılarını da dile getiren Bayram, şunları söyledi: “Spor salonları olarak sıkıntılarımız 16 Mart'tan sonra arttı. Pandeminin ülkemizde görülmeye başlamasından sonra insanlarımız da haliyle bir korku başladı. Ve insanlar tedbir almaya yöneldi. İşte kalabalık ortamlara girmeme gibi haklı bir karar aldılar. Doğal olarak bundan en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi de biz olduk.”  

“SPOR SALONLARI, SAĞLIK SEKTÖRÜ OLARAK GÖRÜLMELİ” 

Antrenör Metin Bayram, dernek kurmak istemelerindeki amaçları anlatırken şunları söyledi: “Van Spor Salonları Derneği oluşumunu kurduk. Derneği tamamıyla kurma çalışmalarımız yine aynı şekilde devam ediyor, işlemlerimiz tamamlanmak üzere. Ortalama 23 tane spor salonu ile birlikte bu yola girdik. Bugün aramızda olan çok tecrübeli hocalarımız, yine aynı şekilde Türkiye’de derece yapmış hocalarımız var. Hep birlikte dernekleşme kararını aldık. Van’daki spor salonlarının da artık bir kalitesi olsun, ortak bir fiyatı olsun, birbirlerini desteklesin, aynı zamanda bununla ilgili belli çalışmalar yapalım istedik. Bizim muzdarip olduğumuz konulardan biri de, spor salonlarının eğlence sektörüne dahil edilmesidir. Vergilerde eğlenceye bağlıyız, yani bir disko, bar, gazino neyse biz de o şekilde yüzde 18 KDV ödüyoruz. Bu durum da gerçekten bizleri etkilyor. Yani 100 TL aldığımız bir aidattan 18 TL’sini vergi olarak ödüyoruz. Spor salonları olarak sağlık sektöründe olmamız gerekirken, eğlence sektöründe olmamız bizi gerçekten çok fazla etkiliyor. Bu anlamda bir adım atılmasını talep ediyoruz. Bundan sonraki süreçte devlet büyüklerimizden beklentilerimiz; spor salonlarının eğlence sektörü olarak değil, sağlık sektörü olarak görülmesi ve desteklenmesi. Spor salonlarına sahip çıkılmasını istiyoruz çünkü spor salonları her şeyden önce 7'den 70'e herkesi destekleyen ortak kurumlardır.  Eğer spor salonları varsa toplum sağlığı vardır.”  

“ÜYE SAYILARIMIZDA BÜYÜK DÜŞÜŞLER OLDU” 

Bayram,şöyle devam etti: “Derneğimizi kurarken öncelikli amacımız kamudan destek almak. Bununla ilgili bir kaç noktada başvurularımız oldu ama malum şartlardan dolayı henüz bir sonuç alamadık. Birçok arkadaşımız kredi başvurusunda bulundu. Halk Eğitim'in esnaf kefalet üzerinden vermiş olduğu belli limitli krediler vardı ama krediler sadece bizim 1 aylık giderlerimizi karşılamaya yetiyor. Mülk sahiplerinin bir kısmı da bizleri desteklemedi. 3 aylık kapalı olma sürecinde ve ondan 1 ay önceki süreçte iş yapamadık. Sonra salonlar açıldı hemen iş olacak diye bir durum da yok. Halen de sıkıntılar yaşamaya devam ediyoruz. Pandemiden önce bizim 600-700 arası üyemiz varken şuan üye sayılarımız 150 civarına kadar inmiş durumda. Bu da demektir ki dörtte bire kadar düşüş yaşadık. Bu rakamlarla hiçbir salonumuz giderlerini karşılamaz. İnsanlardaki korku, kalabalık ortamlara girmeme fobisi var.”  

“GİDERLERİMİZ FAZLA” 

Pandemi sürecinin en çok da spor salonlarını etkilediğini iddia eden Bayram, “Pandemi sürecinden bu yana sektörümüz ciddi bir sıkıntının içinde. Tabi 16 Mart’ta bilim kurulunun açıklamasıyla salonların kapatılması ile birlikte mağduriyet yaşadık. Spor salonlarının giderleri çok fazla. En düşük salon bugün 400-500 metrekare bir büyüklükte. Bizim salonumuz  2300 metrekare, 3 katlı bir spor kompleksi ve birçok alanda hizmet vermekteyiz. Yani savunma sporları salonumuz ayrı, fitness salonumuz ayrı, kadınlara özel salonlarımız ayrı, bununla birlikte plates salonumuz, soyunma odaları, duşlar ve vitamin bar bunların hepsi birlikte olduğu zaman haliyle çok büyük bir alana sahip olmanız gerekiyor. Bu anlamda 2300 metrekare bir alanımız var ve çok yüksek kiralarımız soz konusu. Bunun dışında vergilerimizdir, elektrik ve su giderlerimizdir, elemanların sigortasıdır, çalışanlarımızın giderleri ve reklam giderleri gibi birçok kalemde giderlerimiz mevcut.”  

“GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK” 

Koronavirüs bulaş riskini önlemek amacıyla tüm spor salonlarında gerekli tedbirlerin alındığını söyleyen Antrenör Metin Bayram, kendi salonunu örnek vererek: “Biz tüm önlemlerimizi Van Performans Spor Merkezi olarak bilim kurulunun açıklamış olduğu yönde aldık. Girişlerimizde dezenfektan havuzlarından tutun dezenfektan istasyonlarına kadar mevcut, her gün günlük olarak bütün aletlerimizi dezenfekte ediyoruz. Bununla birlikte yine havlu kullanımı, maskesiz çalışmama noktalarında tüm uyarılarımızı yapmaktayız. Aynı zamanda insanlarımızı bu konuyla ilgili bilinçlendirmekteyiz. Bunu sesli, görsel reklamlarla, anonslarla da yapıyoruz. Bunları yaparken de hepsinin maddi külfetleri oluyor, maddi olarak bize tabiki kayıpları oluyor. İş yeri sahipleri de bu konuda hani İlla iş yapamadınız da biz size İşte kira desteği sunalım ya da kira vermeyin demiyorlar. Bu nedenle valiliğimizden, belediyelerimizden gerekli destekleri bekliyoruz. Çünkü gerçekten şuanda spor salonları bitme noktasında, yok olma aşamasında” şeklinde konuştu.  

“BANKALARLA SIKINTILARIMIZ BAŞLADI” 

Spor salonlarının ülkenin sağlık noktasındaki en büyük demirbaşlarından bir tanesi olduğunu ifade eden Antrenör Metin Bayram, ayrıca tam donanımlı bir spor salonu açmak için yüksek miktarda paraya ihtiyaç olduğunu söyledi. Bayram, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Spor salonlarımız birçok kuruma göre çok daha hijyenik, çok daha temizdir. En düşük maliyetle bir spor salonu bugün en düşük 1 Milyon-1 Milyon 500 bin bütçe TL ile açılabilmektedir. Yani bir spor salonu 100-200 bin TL bütçe ile açılamaz. Şöyleki  tam donanımlı koşu bandının bir tanesi  en az 15-20 bin TL bandında . Bir salonda en az 10 tane varsa bu da 150-200 bin TL demek. Ve bunlar tamamıyla dolar üzerinden, döviz bazında alınır. Bu aletleri alabilmek için bir çok salonumuz kredi çekmiş, taksit ödüyor. Bu borçlar da ancak çalışarak, iş yaparak ödenebilir. İş olmayınca borçlar ödenmeme noktasına geliyor. Bankalarda hepimizin artık sıkıntıları başladı. Pandemi sürecinde bir nefes kredisi açıldı ama 25 bin kadar, bu miktar gerçekten de bizler için çok az. Sadece benim aylık 35-40 bin TL civarı giderim var. Şimdi böyle olunca bu para masrafımın ancak yarısını karşılıyor. Türkiye’deki tüm spor salonları çok sıkıntılı bir süreç yaşıyor, mağduriyetimiz var şu anda, bir çoğumuz kapanma noktasındayız. Bu yüzden devlet büyüklerimizden temennimiz bize destekte bulunsunlar. Van’da yeni yeni açılan spor salonları da var, dediğim gibi bu arkadaşlar da bu mağduriyeti yaşayacaklar. Çünkü gerçekten bizim kalitemizle, üye sayımızla, müşteri kitlemizle, başarılarımızla biz zaten işin zirvesini görmüş durumdayız çok şükür. Çok güzel ve kaliteli bir çevremiz olduğu halde eğer biz iş yapamıyorsak, gerçekten bugün sıkıntı yaşıyorsak, bu herkesin sıkıntı yaşayacağı anlamına gelir.”  Özel Haber: M. Selim KURT 

(Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi