Van’daki peynirci esnafı: Tescil iyi ama kalite de önemli!

Van’da özellikle otlu peynir satışı gerçekleştiren esnaflar, otlu peynirin tescil belgesi almasını olumlu bulduklarını, ancak kalite açısından da merdiven altı ve sahte üretimin denetlenmesi gerektiğini söylediler.

VAN 8.10.2018 10:27:59 0
Van’daki peynirci esnafı: Tescil iyi ama kalite de önemli!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van yöresinde yaklaşık 25 çeşit ot katılarak üretilen ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan otlu peynir, kısa bir süre önce, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) girişimleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu onaylı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almıştı. 
Ancak Van otlu peynirinin tescil belgesi alması, üretici ve peynirci esnafını bir yandan sevindirirken, bir yandan da düşündürüyor.
Tescil belgesi almasıyla otlu peynirin daha çok değer bulacağını, bu nedenle üretim ve tüketiminin daha da artacağını düşünen esnaflar, merdiven altı ve farklı illerde “Van otlu peyniri” adı altında yapılan sahte üretimden ise yakınıyor.

 

“ÖNEMLİ OLAN KALİTEDİR”
Gazetemize konuşan Kıvanç Besin Pazarı sahibi Selçuk Kıvanç, bu konudaki kaygılarını dile getirdi.
Otlu peynirin tescil belgesi almasını önemli bulduklarını belirten Kıvanç, şunları söyledi:
“Van otlu peynirinin tescillenmesi bizim için büyük bir gurur. Van’ın otlu peyniri otundan dolayı hem doğal yapılıyor, hem de içine katılan otlardan dolayı meşhur bir peynirdir. Ancak bir sorun da şu; kalite de önemli. Neden bunu söylüyorum, çünkü ‘merdiven altı’ diye tabir edilen üretim de var. Kaliteyi düşüren bir üretim… Bunların Pazar bulduğu çay ocakları, fırın ve benzeri işletmelerdeki satış noktalarının denetlenmesini istiyoruz. Denetlenmeler gereği gibi yapılırsa zaten bu işin yapıldığı ve şartların uygun olduğu imalathaneler de daha lezzetli, daha kaliteli peynir üretirler.”

 

“HEM BİZ HEM PEYNİR OLUMSUZ ETKİLENİR”
Merdiven altı üretim denetlenmezse kalite düşeceği için hem peynirin, hem de kaliteli peynir satan esnafın olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Kıvanç, şöyle dedi:
“Van otlu peynirin bir ismi vardır, aslında ismi, kalitesinden geliyor. Biz yaklaşık 35 senedir bu işin içerisindeyiz. Doğal olarak yapılan, yani doğal ortamda kaliteli yağ katılarak evde yapılan bir peynir vardır, bir de fabrikasyon olarak üretilen, yani karışık, toplama, yağsız peynir vardır. Biz temiz, kaliteli Van otlu peynirini teşhir etmek isterken, onlar ise otlu peynirin kötü kalitesini göstererek ‘bu Van otlu peyniridir’ diyerek bizim otlu peynirimizi karalıyorlar. Van’da ruhsatlı peynirci olarak çalışan, 20-30 senedir bu işi yapan 25’e yakın esnaf var, onun dışındakiler peynircilikle alakası olmadan, bu işi yapıp, bu işle uğraşan insanlardır. Bunlar da çay ocakları, mahalle bakkalı, fırınların bazıları, yani peynircilikle alakası olmayan kişiler peynir satışı yapıyor ve bu da bizim işimize yansıyor. Van otlu peynirini özel kılan zaten doğal sütü ve doğal otudur. Organik peynire, yapılışına göre yaklaşık 25 çeşit ot katılıyor. Bu otlar da şifalı otlardır. Süt mesela, yaylalarda doğal ortamlarda hayvanlar otlanıyor ve süt elde ediliyor yani katkı madde yok.    
O nedenle biz, Van otlu peynirin tescillenmesinden çok memnunuz, ancak merdiven altı üretim ve satış yerlerinin denetilmelerini de istiyoruz. Hem Van’ımız için, hem de Van’ımızın değeri olan Van otlu peynirimiz için” 

 

“TESCİL KAZANÇTIR”
Apaydın Şarküteri sahibi Rüstem Apaydın ise, “Van otlu peynirinin tescil belgesi almasını önemsediğini ve bunun bir kazanç olduğunu” söyledi.
Apaydın, “Van otlu peynirin tescillenmesi bizim için büyük kazançtır. Buna bir açıklık getirmek gerekirse, bundan önce eski Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak başkanlığında alınan kararla Van otlu peynirin tescillenmesi için müracaatta bulunuldu. Sonraki süreçte Van Ticaret Borsası ve Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri sonucu Van otlu peyniri tescillendi. Bundan dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Van otlu peynirinin tescillenmesi çok geç kalınmış bir durum ama kaybımız yoktur, kayıp varsa da yapacağımız çalışmalarla bunu kapatabiliriz.” dedi.

 

BAŞKA İLLERDE SAHTESİ YAPILIYOR 
Otlu peynirin Van’a has bir ürün olduğunu ancak başka illerde sahte bir üretimin yapıldığını ifade eden Apaydın, şöyle devam etti:
“Van’dan ot alıp Balıkesir’de Erzurum’da, Kahramanmaraş’ta, Şanlıurfa’da, Batman’da ve Bitlis’te salamura olarak ‘Van otlu peyniri’ diye halka satılıyor ama bundan sonra bunu yapamayacaklar, çünkü artık tescillendi. Van’a has bir ürün oldu. Bunu artık yapmamaları gerekiyor. Bunlar denetlenmeli ve teşhir edilmeli. Çünkü tescil almak mesele değil, tescilden sonra tescile uygun olarak halkın hizmetine sunmaktır önemli olan.”

 

“VAN’DA BÜYÜK BİR TESİS KURULMALI” 
Van otlu peynirinin kalitesini yüksek tutmak ve tescile uygun üretim gerçekleştirmek için yapılması gerekenler olduğunu anlatan Apaydın, şunları kaydetti:
“Bunun için en kısa zamanda Van Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın bu konuda çok büyük bir tesis kurmaları lazımdır. Çünkü otlu peynirin soğuk hava depolarında saklanması lazım... Sütten dolayı meydana gelen brusella hastalığı vardır, bu hastalığın yok olması için de en az 40 veya 90 gün peynirin tuzlu suda kalması lazım o hastalığın önlenmesi için. Bundan dolayı peynirin salamura veya küp yapılıp soğuk hava depolarında bekletildikten sonra halkın tüketimine sunulmalı. Biz bu işlemi, köyde kendi imkanlarımızla, toprağın altına gömerek yapıyoruz ama tescilden sonra bunun daha hijyenik ortamda olması lazım. Her yörenin kendine has bir ürünü olduğu gibi Van’a has olan ürün de otlu peynirdir ve bu yolla geçinen en az 100 bin nüfus vardır. Bundan sonra halk gıdada hijyen istiyor, otlu peynir tescil edildikten sonra hijyenik bir şekilde sunulduğu zaman Van ekonomisine çok büyük bir katkı sunacağına eminim ve bu katkı da Van esnafının ve köylüsünün kalkınması için bulunmaz bir nimet olduğunu düşünüyorum” 
Özel Haber: M. Selim Kurt   

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi
izmir escort bayan