Van’daki odalar: Ekmek zammı ertelendi

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası ile Erciş Bakkallar ve Fırıncılar Odası tarafından yapılan ortak açıklamada, ekmeğe yapılan zammın tüm olumsuzluklara ve yüks

VAN 3.12.2021 11:32:44 0
Van’daki odalar: Ekmek zammı ertelendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da önceki gün sabah saatlerinde ekmeğe yapılan zam, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in girişimleri sonrası geri çekildi.

Van’da önceki gün ekmeğe yapılan kesin zam kararından sonra ikinci bir açıklama daha geldi. Van Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası,  Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası ile Erciş Bakkallar ve Fırıncılar Odası tarafından yapılan ortak açıklamada, 2,50 TL’lik zammın bir süre uygulanmayacağını belirtildi.

“HALİ HAZIRDA 1 EKMEĞİN MALİYETİ 2.33 TL’DİR”

Yapılan ortak açıklamada, “Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası’nın, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı’na gelen talebi ile toplanan Ekmek Satış Fiyatlarına İlişkin Ücret Tespiti Komisyonu 24.11.2021 tarihinde aşağıda yazılı maliyetlerden ve emsal uygulamalardan ötürü 1 adet ekmek fiyatını 2,5 TL olarak uygulama kararı almıştır. Maliyetlerimiz şöyledir: Muhasebe, vergi, SGK+Stopaj, kırtasiye, araç MTV, araç yakıt, araç bakım, araç trafik sigortası, araç kasko, araç lastik, un, maya, enzim, tuz,su, kepek, işleme için kullanılan un, bayat ekmek farkı, doğalgaz, elektrik, işçilik, tazminat, yumurta, susam, tavasür, kestart yağı, poşet, ekmek sarma kağıdı, dezenfektan ve temizlik malzemeleri, mutfak (çalışanların yeme-içme giderleri), kira, telefon, internet, makine bakım, amortisman, ekstra giderler ve bayi karları olmak üzere şimdilik sayabildiğimiz en az 35 kalem giderlerimiz mevcuttur. Oda tarafından yapılan piyasa araştırması ve giderler hesaplandığında hali hazırda 1 ekmeğin maliyeti 2.33 TL’dir. Bu şartlarda zam yapılmaksızın esnafın ayakta kalması neredeyse mümkün değildir. Nitekim bu doğrultuda Adıyaman, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın,Bartın, Bayburt, Çanakkale, Denizli, Düzce, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, İstanbul, Kütahya, Malatya, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Trabzon, Tunceli, Uşak olmak üzere Türkiye genelinde 24 ilde fiyat 2.5 TL, ayrıca Gümüşhane de bu fiyat 3.5 TL olarak tespit edilmiştir. Diğer illerde ise bu fiyatlara yakın fiyatlar belirlenmiş, bir kısım illerde de hali hazırda zam uygulaması için talepler mevcuttur. Hal böyleyken ilimiz fırıncı esnafının bu zam ile ayakta durabileceği, reel piyasanın dayattığı maliyetler nedeniyle acı bir gerçek olarak ortadadır. Bu nedenle ilimiz komisyonu toplanarak ekmeğin 2.5 TL olması konusunda karar almıştır. Bu karar Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından da uygun bulunmuştur” denildi.

“EKMEK ZAMMI İÇİN ALMIŞ OLDUĞUMUZ KARARI BELLİ BİR SÜRE ERTELİYORUZ”

Açıklamanın devamında Van Valiliği’nin esnafı korumak adına yapmış olduğu girişimlerin takdir edildiği belirterek,  “Ancak 02.12.2021 tarihinde ilimiz Valiliği tarafından yapılan basın açıklamasında, ilimizde ekmeğin 1.80 TL’den satılmaya devam edilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi Bölge Müdürü ile görüşme yapıldığı belirtilmiştir. Yapılan görüşme neticesinde TMO tarafından fabrikalara düşük ücretle buğday tedarik edileceği ve bunun karşılığında fabrikaların fırıncı esnafına ihtiyacı olan miktarda 50 kg.lık un çuvalını 185 TL’den satmak hususunda kamuoyuna duyuruda bulunulmuştur. Bu doğrultuda Van esnafı olarak, hükümetimizin ve yerelde Valiliğimizin esnafını korumak adına yapmış olduğu girişimleri takdir etmekteyiz. Bununla beraber devletimiz ile birlikte vatandaşımızın yanında olmak adına somut bir adım olarak; ekmek zammı için almış olduğumuz kararın uygulamasını, un fiyatlarının 185 TL olacağı inancı ve düşüncesiyle belli bir süre ertelemeye ve esnafımızı da bu ertelemeye ilişkin çağrımıza uymaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.