Van'daki o patlamanın ardından tadilat sürüyor

Van'da Kurban Bayramı'nın ilk günü meydana gelen ve 2'si polis 50 kişinin yaralandığı patlamanın ardından, zarar gören işyerlerinin ve binaların tadilat çalışmaları sürüyor.

VAN 27.10.2016 18:29:43 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Bölge: Serkan Aslan

       12 Eylül 2016 tarihinde bayramın ilk günü meydana gelen patlamada, Ak Parti İl Başkanlığı binası başta olmak üzere, beş-altı bina ve 300'e yakın iş yeri hasar görmüştü. Özellikle polis noktasının bulunduğu bölgedeki iki bina kullanılamaz hale gelmişti.


     Patlamanın ardından 45 gün geçmesine rağmen binaların ve bazı iş yerlerinin tadilat çalışmaları devam ediyor. Söz konusu patlama sonrası açıklama yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan terörün mübarek bayram gününde çirkin yüzünü gösterdiğini belirtmiş, "Terörü bir kez daha lanetliyorum. Yaralılarımızın tedavileri hastanelerde sürdürülüyor. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaralılardan birinin durumu ağır" ifadelerini kullanmıştı.
Aynı gün Van'a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise söz konusu saldırı ile huzurun bozulmasının istendiğini ifade ederek, "Huzurumuzu bozmak için çalışan ve bu uğurda yaralanan zarar gören tüm Vanlılarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Orada yabancı uyruklu bir dostumuzu ziyaret ettik. Burası belki onların memleketi değil. Ama burası bizim memleketimizdir. Onlar; bizim değerlerimiz ile buluşmamızı istemiyorlar. Ay yıldızlı bayrağımız dalgalandıkça onlar rahatsız oluyorlar. Onlar Kürt ve Türk kardeşliğimizin birlikteliğinden rahatsız oluyor" demişti.


      Patlamanın üstünden yaklaşık 1.5 ay geçerken, binaların özellikle dış cephelerindeki tadilatın devam ettiği görülüyor. Soğuk ve zaman zaman yağışlı geçen havaya rağmen tadilat çalışmaları sürerken, iş yeri sahiplerinin ise henüz morali düzelmiş değil. Patlamayı gerçekleştiren iki kişi, yaklaşık üç hafta önce çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti.
Öte yandan, söz konusu patlamaya Van'daki siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri de tepki göstermişti. 
Darbe ve Teröre Hayır Platformu, Sivil Dayanışma İnisiyatifi, oda, dernek, STK temsilcileri ile siyasi parti liderleri ve vatandaşlar saldırının yaşandığı noktada teröre tepki açıklaması yapmıştı.