Van'daki kurumlar Büyükşehir için ne dediler?

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu imzasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilen 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu', 13 büyükşehir arasında yer alan Van'da da sevinçle karşılandı.

VAN 9.10.2012 21:46:31 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu imzasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilen ‘Büyükşehir Belediyesi Kanunu’, 13 büyükşehir arasında yer alan Van’da da sevinçle karşılandı. 
açıklamalarda bulunan Van Valisi Münir Karaloğlu, kararın hayırlı olmasını dileyerek, “Daha yasa, tasarı aşamasında ve meclise sunuldu. Planlamaya göre merkezde Tuşba ve İpekyolu ismiyle iki yeni ilçe kurulacak. Edremit’in sınırları da Van’a doğru büyütülüyor. Böyle bir yapılanma var. Bütün il sınırları büyükşehir sınırları içerisine alınıyor. Tasarı bu ay içerisinde yasalaşıp Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunulacak. İnşallah hayırlı olur. Mevcut ilçelerimize 2 ilçe eklenerek sayı 13’e çıkacak” dedi.

Van’ın büyükşehir olmaya hazır olduğunu da sözlerine ekleyen Vali Karaloğlu, “Van buna hazır. Büyükşehir kurulduktan sonra Van Belediyesi Van Büyükşehir Belediyesi olacak. Esas yapılanmayı Van Büyükşehir Belediyesi yapacak. Köylerdeki hizmetleri de belediye sunacak. Hizmette bir birlik sağlanmış olacak. Bu yapılanmayı belediyenin sağlaması lazım. Fikren hazırdır” diye konuştu.

Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi de, yasa tasarısının TBMM’ye yeni sunulduğunu hatırlatarak, “Van ile birlikte 13 il büyükşehir olacak. Van’ın büyükşehir olma durumu gerçekten önemlidir. Van’ın büyükşehir olması olumlu bir gelişmedir. Büyükşehir belediyesi tamamen Van genelini kapsayacak bir konuma gelecek. Van’ın büyükşehir olmasıyla birlikte genel için de bir avantajdır. Alt ve üstyapının tamamı büyükşehir tarafından yapılacaktır. Van halkının bütün ihtiyaçları büyükşehir belediyesi tarafından gerçekleştirilecek. Şimdi sonuç itibariyle hizmetler tek elden yapılacak” şeklinde konuştu.


Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak ise, Van’ın nüfusu, altyapısı ve bölgede merkezi bir il olmasından dolaylı çok önceden büyükşehir olmayı hak ettiğini kaydetti. Irak, “Van’ın 2014 yılında seçimlere büyükşehir olarak girmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Büyükşehir olarak seçime girildikten sonra ilimize gelen paranın artacağı gibi yeni kurumların oluşturulması, beraberinde kamu yatırımlarını getirmesi ve özel sektörün daha fazla yatırıma yönelmesini sağlayacak. Bu da beraberinde istihdamı ve refahı getirecektir. Tabi bizim bir beklentimiz daha vardı. Geçen sene yaşanan depremlerden sonra ilimizin hemen büyükşehir ilan edilmesiydi. Bu beklentimize cevap alamadık. Yine de ilimizin 2014 yılındaki seçimlere büyükşehir olarak katılması memnuniyet vericidir. Bu olumlu gelişmeden komşu illerimizde faydalanacaktır. İlimizin büyük şehir ilan edilmesinin halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Vatandaşlar ise, kararı yerinde bulduklarını belirterek, hayırlı olmasını dilediler. İHA