Van'daki Kayak Tesislerini Yakan pkk Örgütüne Stk'lardan Tepki

Van Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, Kış turizmi için çok önemli olan ve 6 milyon TL yatırımla Van'a kazandırılan Abalı Kayak Tesisleri'nin, PKK tarafından yakıldığını söyledi.

VAN 7.10.2012 16:46:46 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

VanGevaş Kaymakamı Yusuf Güni, Kış turizmi için çok önemli olan ve 6 milyon TL yatırımla Van'a kazandırılan Abalı Kayak Tesisleri'nin,  Pkk tarafından yakıldığını söyledi. Kaymakam Güni, olayın  Pkk'ya yakınlığı ile bilinen internet sitelerinde üstlenildiğini açıkladı.

Eylül ayı içinde meydana gelen olaya Van Ekonomi Konseyi üyeleri tepki gösterdi. Van'da kış turizminin, ekonominin geliştirilmesi için kayak tesislerinin çok önemli olduğunu belirten Sivil Toplum Kuruluşları (STK), kayak tesislerinin yakılmasının hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini ifade ederek, olayı yapanları kınadı.

Tesislerin ana kumanda merkezi ve bununla birlikte sosyal tesislerine düzenlenen saldırıda bir bina tamamen yanarken, sosyal tesislerdeki kafeterya ise özel malzemeden dolayı kısmen yandı. Yapılan incelemeler sonucu kayak tesislerinde 500 bin TL maddi hasarın meydana geldiği belirtildi.

Kayak tesisine saldırı düzenlenmesine Van'daki STK'lar tepki gösterdi. 11 meslek odasının birleşmesi ile kurulan Van Ekonomi Konseyi, Ak PartiVan Milletvekili Gülşen Orhan ile birlikte olay yerine giderek incelemelerde bulundu ve olaya tepki gösterdi. Yangının çıktığı bölgeyi inceleyen heyet, Van'ın ekonomisinin ve turizminin canlandırılması amacıyla yapılan tesisin yakılmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

"TESİSİ YAKMAK SORUNU ÇÖZMEZ"

Van Ekonomi Konseyi adına kayak tesislerinde bir açıklama yapan VanTicaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu, kentin ekonomisinin, kış turizminin canlandırılması amacıyla yapılan tesisi yakanları kınadığını açıkladı.

Van'ın kalkınması için çalışmaların devam ettiği bir dönemde bu tür saldırıları kabul etmeyeceklerini belirten Nadiroğlu, "Önümüzde anayasa süreci var. Demokrasinin geliştirilmesi için çalışmalar var. Kürt sorunu artık bölgenin, ülkenin değil dünyanın bir sorunudur. Bu tesisin yakılması, sorunun çözümüne ne katkı sağlayacaktır. Artık herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Diyarbakır'da 35 STK'nın katılımı ile bir açıklama yaptık ve gerek İmralı ile gerekse Kandil'le görüşülsün ve sorun çözülsün dedik. Ancak bu tür olaylarla Kürt sorunu çözülmez. Olayı yapanları kınıyorum." dedi.

 PKK OLAYI ÜSTLENDİ"

Olayın gerçekleşme şekli ile ilgili bilgi veren Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni ise olayın Pkk tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.  Pkk'ya yakın internet sitesinden olayın üstlenildiğini belirten Güni, "Bizim de çalışmalarımız bu yöndeydi. Ancak başka bir münferit olay olabilir diye çalışmalarımızı yaptık. Olay yeri inceleme ekipleri kontrollerini yaptılar. Parmak izleri alındı ve olayın Pkk tarafından yapıldığı kesinleşti. Bunda amaç, bölgenin gelişmesinden birilerinin rahatsız olmasıdır. Saldırı sonrasında kayak tesislerinde meydana gelen maddi hasar 500 bin TL. Olayla ilgili ifadesi alınanlar oldu, ancak şu anda bir gözaltı bulunmuyor." diye konuştu.

"OLAYI YAPANLARI KINIYORUM"

Tesislerde incelemelerde bulunan Ak PartiVan Milletvekili Gülşen Orhan ise olayı yapanları kınadığını açıkladı. 2008 yılında Van'da yaptıkları toplantılarda, gündemlerinin ilk maddesinde kayak tesisinin geliştirilmesi olduğunu belirten Gülşen Orhan, "Kayak tesisini verdiğimiz emekler sonucunda sürekli geliştirdik. Gün geçtikçe gelişti ve kentin ekonomisine katkı sağlamaya başladı. Ancak büyük emekler vererek bu hale getirdiğimiz tesisin yakıldığını duyunca çok üzüldük. Burası bir karakol değil. Bir askeri alan değil. Onlara yapılan saldırıları da kabul etmiyoruz ama bu halka ait bir tesis. Burayı yakmaktaki amaç ne olabilir. Türkiye'de herkes artık bu meseleyi sahipleniyor ve bunu çözelim diyor. Bu olaylar, fırsatların kaçırılması demektir. Oslo görüşmelerini yapalım diyoruz. Muhatap konusunda anlaşamıyorlar. Muhatap kim İran mı, Suriye mi, İsrail mi? Biz aynı şeyi istiyorsak, bu fırsatları değerlendirmeliyiz." diye konuştu. Kayak tesislerinde incelemelerde bulunan heyet, daha sonra tesislerden ayrıldı.