Van’daki bu binaların görüntüsü hiç hoş değil!

Şehrin en prestijli noktalarında bulunan eski binalar hem görüntü kirliliği yapıyor, hem de yıllardır atıl bir şekilde yerinde duruyor.

VAN 21.11.2019 11:38:12 0
Van’daki bu binaların görüntüsü hiç hoş değil!
Tarih: 01.01.0001 00:00

2011’de yaşanan deprem yaralarını en hızlı saran ve ayaklanmayı başaran bir il olma özelliğine sahip olan Van’da bu izlenime yakışmayan birçok yapı varlığını sürdürüyor. Daha önceden çeşitli kurumlara ev sahipliği yapmış ya da arz ettikleri önem ile Van’a mal olmuş şehir merkezindeki eski Tekel Binası, eski VASKİ Binası, sebze hali barakaları ve eski vali konağı yanında bulunan bina gibi birçok nokta şu sıralar geçmişteki faydalarının aksine Van için bir yara olarak duruyor.

Söz konusu noktalar ile ilgili daha önceki dönemlerde gerek Büyükşehir Belediyesi gerek Van Valiliği eli ile çeşitli girişimler yapılmış olmasına rağmen çalışmaların neticeye kavuşmadan son bulması yaşanan görüntü kirliliğinin devam etmesine sebep oluyor. Eski Tekel Binası’nın restore edilmesi ile ilgili girişimlerin sonuçsuz kalmasının eski VASKİ binası ile ilgili yapılması planlanan çalışmalar da başlamadan bitmişti.

Öte yandan sebze hali yanında bulunan barakalar yapılan son ihale ile bölge esnafının kullanımına sunulurken barakaların bakımsızlığı ve yıkılacak durumda olmasının karşısında bir çalışma yapılmaması buraların da terk edilmesine sebep olmuştu. Şu sıralar ise gündemde yine bu noktalara benzer bir hikâyesi olan eski vali konağı yanında bulunan yapılar var. Kentin merkezinde bulunan bunun gibi bir çok yapı eski püskü haliyle durmaya devam ederken, bir çok yapının zaten kötü görüntü oluşturduğu kentte vatandaşlar artık estetik olarak kentin bu görüntülerden kurtulması gerektiğini vurguluyor. Her geçen sene ayrı bir köşesi daha modern görünümlere kavuşan ve caddelerinde yeni binaların yükseldiği Van’ın en işlek merkezi halinde bulunan noktalar hala eski ve yıkık binaların esaretinde bulunuyor. Bu noktalar arasında yer alan eski Tekel Binası, Eski VASKİ Binası, sebze hali yanında bulunan barakalar ve eski vali konağı yanında bulunan asırlık bina şehir merkezinde oluşturdukları görüntü kirliliğini sürdürüyor.

Bu bölgelerle ilgili daha önce çeşitli dönemlerde girişimler yapılmış ve sözler verilmiş olmasına rağmen binaların akıbeti ile ilgili hala bir sonuca varılmış değil. Hal böyle olunca kamuoyu nezdinde oluşan ‘Nereye kadar böyle gidecek?’ sorusu da varlığını korumaya devam ediyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan vatandaşlar ve esnaflar söz konusu yapılar ile ilgili daha önce yapılan girişimlerden ve bunların sonuçsuz kalmasından dert yanarak bu bölgeler ile ilgili yapılması gereken çalışmaların adeta ‘artık vakti geldi’ diyor. Van’ın bu ayıplarının bir an önce ortadan kaldırılarak söz konusu noktaların hak ettiği değere kavuşması gerektiğini belirten vatandaşlar yetkililere gazetemiz aracılığıyla çağrıda bulundu.

BİR TARAFTA VAN AVM BİR TARAFTA O BİNA!

Şehrin gözde mekânlarından Van AVM’ye giden yolda böyle bir görüntünün olmasının kente yakışmadığını belirten Kenan Ayten isimli vatandaş “Yanılmıyorsam burası kamuya ait bir bina değil daha önceden bir mağaza olarak kullanılıyordu. Buradaki mağazanın sonradan taşınmasının ardından bu bina da öylece kalakaldı. Şehrin görüntüsüne yakışmayan buna benzer birkaç yapı daha var burası da o yapılar arasında yer alan ve deprem döneminden beridir herhangi bir çalışmanın yapılmadığı alanlar içerisinde yer alıyor. Burası da şehrin en gözde mekânlarından biri olan Van AVM’ye giden tek yol olarak kullanılıyor. Cumhuriyet Caddesi’nin güzergâhı üzerinde ve Maraş Caddesi için de bir bağlantı noktasında bulunuyor. Eskiden burada vali konağı vardı. Vali konağı hasar alınca yıkıldı ve burada farklı projeler gerçekleştirildi. Bu binada depremde hasar görmüş ve oldukça kötü bir görüntüye sahip ama burası için herhangi bir çalışma yapılmıyor.” Şeklinde konuştu.

“YETKİLİLER BAZI İŞLERİ VATANDAŞ TALEP ETMEDEN YAPMALI”

Yetkililerin bu eksikliği ve kötü görüntüyü görmesi gerektiğini belirten vatandaşlardan Recep Yıldırım “Yani bununla ilgili çok fazla bir şey söylemek gerektiğini düşünmüyorum. Bu tarz yerler zaten açıkça göründüğü gibi insanların gözünün ortasında olan şeyler. Bu şehrin yetkilileri de yıllardır bu binanın sahip olduğu kötü görüntüyü görüyordur diye düşünüyorum. İlla vatandaşların mı bir şeyler söylemesi tepki göstermeleri gerekiyor. Bazı işlerin insanlar daha talep etmeden yapılması gerekiyor. Hele ki bir şehri yönetiyorsanız insanların görmediği kusurları ve sıkıntıları sizin görüp çözüm odaklı çalışmalar üretmeniz gerekir. Ama ne yazık ki bu bina örneğinde görüldüğü üzere ses seda çıkmıyor. Herhalde önünde insanların toplanıp bu bina şehrin görüntüsünü bozuyor diye grev yapacak ki sonra bir çalışma yapılsın.” İfadelerini kullandı.

O BİNA SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DE TEPKİ ALMIŞTI

Eski vali konağı yanında bulunan bina ile ilgili Yılmaz Dicle adlı vatandaşın sosyal medya üzerinden yaptığı ‘Çürümeye terk edilmiş Van’ın en gözde yerinde tehlike saçan binanın bir an önce Van’ımıza yakışır hale getirilmesi umudu ile.’ Paylaşımı da diğer kullanıcılar tarafından destek aldı. Dicle’nin yapmış olduğu bu paylaşıma ilkokul öğretmeni İlhan Polat da ‘Binanın durumu nedir bilmiyorum ama her gün binlerce kişinin altından geçtiği bu bina birilerinin canını alacak. Ondan sonra hiçbir şeyin anlamı kalmayacak.’ Yorumlarında bulunmuştu.

“YA SAHİP ÇIKILSIN YA ŞİMDİKİ GÖRÜNTÜSÜNDE KURTARILSIN”

Eski Tekel binası hakkında da görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlardan Fatih Benli şu ifadeleri kullandı: “Buradan her gün yüzlerce insan geçiyor ve yabancıların da şehrin merkezinde dolaşırken bu bina neyin nesi şeklinde herkesin, hepsinin aklında soru işaretleri kalıyor. Birçok şehirde bu şekilde tarihi binalar var. İnsan buralara gittiği zaman çok güzel duygular yaşıyor ve mekânın güzelliğine bayılıyor. Bizde ise kötü görüntüsüne bayılıyoruz, hiçbir şey yapılmamasına üzülüyoruz. Böyle bir tarihi bina var Van’da ve buna hiç kimse sahip çıkmıyor ya da herhangi bir çalışma yapılmıyor. Çok yazık. Umarım sonunda bir çalışma yapılır ve bina ya hak ettiği yere gelir ya da şu anki görüntüsünden uzaklaştırılır.” 

 “YETKİLİLER YILLARDIR BURAYI GÖRMÜYOR MU?”

Böyle bir binanın yıllardır şehrin en merkezi konumlarından birinde bulunmasına rağmen neden yetkililerin hala bir adım atmadığını soran vatandaşlardan Şevket Altındal ise “Van’ın en prestijli caddelerinden bir tanesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan binanın görünüşü böyle olmamalı. Afişler asılmış, seyyarlar önünde iş yapıyor, arkası zaten yıkılmış kalmış. Böyle bir bina ne Cumhuriyet Caddesine ne de Van’a yakışır. Bununla ilgili belediyenin ve mülkiyetinin ait olduğu noktaların bir çalışma başlatması gerekiyor. Yıllardır burada şehrin göbeğinde göz önünde duruyor yani bunu kimse görmüyor mu? Neden hiç kimse elini taşın altına koyup bu binanın geleceğinin ne olacağı ile ilgili en ufak bir açıklama bile yapmıyor?” diye konuştu. 

 “HALA BÜYÜKŞEHİRİN YETKİ ALANLARI İÇERİSİNDE BULUNUYOR”

Eskiden belediyenin ek hizmet binası olarak kullandığı Ahmed-i Hani parkı içerisinde bulunan bina hakkında açıklamalarda bulunan vatandaşlardan Ferdi Aslan “Binanın şu an dışına baktığınızda sıvalarının dökülmüş olduğunu, duvarlarında yer yer delikler açıldığını ve üst katlarının da metruk bir yapı olduğu için kim tarafından kullanıldığının belli bile olmadığını görüyorsunuz. Hatta binada bulunan 4 tane tabela var bunlar Van Büyükşehir Belediyesi’nin en eski logosunu barındıran tabelalar. Yani görünür de insanlar baktığında burası halen Van Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanlarında olan bir bina olarak anılıyor. Ama belediyenin burayla ilgili herhangi bir çalışması hâlihazırda bulunmuyor. Esnaf da ister istemez bu binanın ve kendi iş yerlerinin akıbeti ile ilgili bir belirsizlik yaşayınca tedirgin oluyor. Bu bina ile ilgili yapılması gereken ne ise şimdiden yapılmasını bekliyor. Zaten depremden sonra şehrin bu kadar merkezinde olan ve önem arz eden bir binanın bu kadar süre sahipsiz kalmış olması ve sırt çevrilmiş olması akıllarda soru işareti uyandırıyor.” Diye ekledi.

“DAHA ÖNCE DEFALARCA KONUŞTUK SES SEDA ÇIKMADI”

Konuyla ilgili daha önceden de açıklamalarda bulunduklarını belirten Fırat Tutğaç isimli esnaf ise “Daha öncede yakın bir zamanda yine dile getirmiştik bu bina ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini; esnafın da vatandaşların da bunu istediğini söylemiştik. Ama en ufak bir geri dönüş bile alamadık. Önceden VASKİ ve belediyenin birkaç birimi burada hizmet veriyordu. İnsanlar burayı belediye pasajı olarak biliyor ve belediyeye gitmeden önce buraya geliyorlardı. Konumu itibari ile de büyük önem arz eden bir noktaydı. Ama depremden sonra binanın hasar almasının ve burada bulunan Van su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nün buradan çıkmasıyla hiçbir hayrı kalmadı. Buranın himayesinde olduğu yetkililer kimse arkalarını dönüp gittiler ve daha sonra gelen hiç kimsenin burayla ilgili bir çalışması olmadı. Yıllardır aynı şekliyle de duruyor.” Dedi.

“İNSANLAR BURADA NASIL ESNAFLIK YAPSIN?”

Sebze hali yanında bulunan barakalar ile ilgili daha önceden gazetemize açıklamalarda bulunan Salih Işık ise barakalar ile ilgili “Buraya her dönem ayrı ayrı yetkililer geliyor ve dükkânlara bakarak düzenleneceğini söylüyorlar ama sonrasında en ufak bir netice alamıyoruz. Biz gerçekten buraya bir yetkili geldiğinde incelemeler yapıldığında ve burayla ilgili gerekli çalışmalardan söz ettiğinde umutlanıyoruz. Sonuçta burası da insanların ekmeğini kazandığı bir yer ve biz buranın daha iyi bir görünüme sahip olmasını elbette ki isteriz ama şu anda daha önce konuşulanlar dışında elle tutulur herhangi bir çalışmanın olmaması bizi de mağdur ediyor. Önümüz kış burası esnaflar içinde içerisinde oturup müşterilerini gönül rahatlığıyla bekleyebileceği yerler değil. Asya ülkelerinde görülen derme çatma kulübelere benzeyen bu yapıların daha modern bir görünüme ve bizim için de daha kullanışlı duruma getirilmesini talep ediyoruz. Yetkililerimizde ve yöneticilerimizden beklentilerimiz budur.” Şeklinde konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL:ÖMER FARUK TOKTAŞ