Van'da Ygs Öncesi “Sınav Kaygısı“ Konulu Seminer

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Sosyal Destek Programı (SODES) destekli Umuda Yolculuk Projesi kapsamında dershane öğrencilerine 'Sınav Kaygısı' konulu seminer verildi.

VAN 23.03.2013 14:22:28 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Sosyal Destek Programı (SODES) destekli Umuda Yolculuk Projesi kapsamında dershane öğrencilerine "Sınav Kaygısı" konulu seminer verildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Müdürlüğü bünyesinde SODES destekli Umuda Yolculuk Projesi kapsamında YüksekÖğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi dershane öğrencilerine verilen seminerde öğrenciler, sınav öncesi ve sınav sırasında yapılması gerekenler anlatıldı. Psikolog Leyla Edemen, sınavlarda düşük performans gösteren öğrencilerin genelde sınav kaygısını suçlu gösterdiklerini söyledi. Bu durum klasik sınav kaygısındansa sıklıkla iyi hazırlanmamış olmanın yaşattığı bir sonuç olduğunu ifade eden Edemen, "Ancak sınav kaygısının bazı belirtileri hayatınızda mevcut ise belki de gerçek sınav kaygısını yaşıyor olabilirsiniz. Aşağıdaki belirtileri göz önünde bulundurarak ne kadarının size uyup uymadığını tespit edebilirsiniz. Sınav kaygısının en yaygın belirtisi sınav esnasında zihinsel bloke ve donup kalma yaşanmasıdır. Sınav kaygısı yaşayan kişi sınav sorularını okurken kelimeleri anlamsız bulabilir. ya da bu belirtinin daha az şiddetli versiyonu, kavrayabilmek için soruları tekrar tekrar okuma ihtiyacı duyabilir" dedi.

Sınav kaygısının genel belirtisi olan hissin panik olduğunu ifade eden Edemen, "Sınavda tek bir sorunun yanıtını bilememek paniğe sebep olur. Aynı şekilde sınav zamanının sonuna yaklaştıkça da panik durumu gözlenebilir. Sınav süresince ortaya çıkan diğer belirtiler: diğer öğrencilerle karşılaştırılınca performansınız üzerine endişelenme, sınavda kolayca dikkatin başka yönlere kayması, sınavdan kaçmanın yollarını arama. Sınav kaygısının diğer bazı belirtileri sınava çalışırken ya da sınava girmek için beklerken de ortaya çıkabilir. 'Henüz öğrendiğiniz bilgileri unutmak', 'Konsantrasyonu çok zor sağlama', 'Fiziksel rahatsızlık (mide bulantısı, ani tepkiler, aşırı terleme, kas gerilmesi)' gibi şeklinde konuştu.

"SINAVDAN ÖNCE KONULARI ÖĞRETMENİNİZ VE SINIF ARKADAŞLARINIZLA TARTIŞIN"

Daha sonra bir konuşma yapan Rehber Öğretmen Nihat Parin ise, "Sınavdan kalmaktan ya da başarısız olmaktan korkuyor olabilirsiniz. Hatta sınav kaygısı yaşamaktan dolayı o kadar yorulursunuz ki sınav tarihi geldiğinde iyi yapıp yapmamayı artık umursamazsınız. Bu paragraflarda anlatılan türde endişe ve kaygı yaşıyorsanız baş edebilmeniz için işte bazı teknikler vardır. Sınavdan öncesi konuları öğretmeniniz ve sınıf arkadaşlarınızla tartışın. Etkili çalışma ve sınava hazırlanma becerileri geliştirin. Son geceye bırakmaktansa uzun bir süre boyunca tekarlar yapın. Yoğun tekrarları sınavdan birkaç gün önce yapın. Notlarınızı, konunun içeriğini ve ödev problemlerini gözden geçirin. Sınav koşullarına benzer koşullarda uygulama testleri yapın. Sınav durumları için pozitif bir tutum geliştirin. Devamlı ve düzenli çalışma programlarına katılın. Sınavdan hemen önce çalışmayın. Rahatlayın ve sınavla ilgisi olmayan bir şeylerle uğraşın. Sınavdan 5-10 dakika önce sınıfa gidin ve rahat yerinizi alın ancak çok erken gitmek kaygıya neden olabilir" dedi.

Sınav boyunca öğrencilerin neler yapacağını sıralayan Parin, "Farklı bir şeyler yapın. Örneğin; bir şeyler için, kalemlerinizi kontrol edin ya da birilerine soru sorun. Vücudunuzun belirli bölümlerini rahatlatın ve sonra gözlerinizi kapatarak derin nefes alın. Kendi kendinize şu cümleleri söyleyerek sakinleşin. "Bu sınav hayatımı sürekli etkilemeyecek. Ben şimdi iyi hissetmek istiyorum." Gözünüzün önünde sakin ve dinlendirici bir sahne getirin ve kaygılı hissettiğinizde bu sahneyi canlandırın" şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaygının ne olacağı konusunda öğrencileri bilgilendiren rehber öğretmeni Eda Ekinci Alp ise, "Yetenekleriniz ve yapabilecekleriniz hakkında kendinize negatif şeyler söylersiniz, sonucunda kaygı gibi negatif bir duygusal tepki ortaya çıkar. Her hangi bir şey ile ilgili inançlarınız beklentilerinizi şekillendirir. Örneğin siz akıllı olmadığınıza inanıyor ve sınavlarda iyi performanslar sergileyemediğinizi düşünüyorsanız, o zaman beklentileriniz başarısızlık yönünde demektir. Negatif beklentiler de beraberinde kaygıyı getirir ve kaygı sizi gerçek performansınızdan uzaklaştırır. Bu nedenle siz kendinize ve yeteneklerinize inanıyorsanız dolayısıyla sınavdaki performansınızdan yana pozitif beklentiler içine gireceğinizden kaygının çoğunu yeneceksiniz ancak düşük seviyede kaygı daha iyisini yapabilmek için faydalıdır" dedi.

Programın sonunda ise Umuda Yolculuk Projesi kapsamında seminere katılan öğrencilere ikram yapıldı.