Van’da yerli sebze revaçta

Van’daki sebzeci esnafı, yerli sebzeye büyük bir ilginin olduğunu ancak talebe cevap verecek bir üretim gerçekleşmediği için müşteriye cevap olamadıklarını söylüyor.

VAN 16.11.2017 12:18:25 0
Van’da yerli sebze revaçta
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar bütçelerine de daha uygun geldiği için özellikle soğuk aylarda tüketilen sebze çeşitlerine yöneldi. 
Vatandaşların sebze seçiminde, daha çok yerel ürünleri tercih ettiği öğrenildi.

 

EN FAZLA GEVAŞ 
Van’da birçok ilçede sebze üretilirken, vatandaşların daha çok Gevaş’ta üretilen sebzeleri tercih ettiği belirtildi.
Bahçıvan Manavı sahibi Sıddık Meral, “Bu sene Gevaş ürünlerine halkın ilgisi oldukça iyiydi, kışlık kurutmalık, salamuralık, turşuluk olarak, fasulyesi ve domatesi baya güzeldi. Bu sene her çeşidinden de turşu tutuldu karnabahar, fasulye, salatalık, lahana gibi her çeşitten sebzeler alındı, satışlarımız çok iyi geçti çok memnun kaldık” dedi.

 

ÜRETİM DÜŞÜK
Yerli sebzenin daha çok üretilmesi gerektiğini söyleyen Meral, “Domates, salatalık, lahana ve fasulye gibi yerli sebzeler bu sene az olduğu için gelen talebi karşılamadı. Bu sezon özellikle fasulye satışı çok iyiydi. Türkiye’de diyebiliriz ki en iyi fasulye çeşitlerinden biri de Van Gevaş’ta yetiştiriliyor. Ancak az üretiliyor, çabuk tükeniyor. Yerli sebze satışımız yaklaşık 15 gün önce bitti. Müşteri gelip soruyor ama yok” diye konuştu.

 

“DAHA ÇOK ÜRETİLMELİ”
Yerli sebzenin daha çok üretilmesi ve bunun için de çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen, Meral, şöyle konuştu:
“Yerli ürünlerimiz hem tadı bakımından, hem de fiyatları bakımından dışarıdan gelen ürünlere kıyasla çok daha iyi. Daha lezzetli ve ekonomik… Fiyat dışında zaten en çok ilgi görmesindeki sebep tadıdır. İnsanlarımız yerli ürünü çok seviyorlar ve onu tercih ediyorlar. Bu sene ilgi çok fazlaydı ama gelen yerli ürün yeterli olmadı. Talepleri karşılamada zorluk yaşadık. Bunun da sebebi ekimin az yapılmasıydı. Eski zamanlara göre tarım, iş gücü baya düşmüş, yapılan üretim maalesef gelen talebi karşılayamıyor. Çiftçinin desteklenmesi lazım, çiftçi de talebin farkında olarak daha çok üretmesi lazım”  

 

Özel Haber: M. Selim KURT   

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: