Van`da Yenilenebilir Enerji Sempozyumu

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek ve özendirmek, ilgili konuda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen 'TUŞBA Yenilenebilir Enerji Sempozyumu' Van`da başladı.

VAN 23.11.2012 15:40:00 0
Van`da Yenilenebilir Enerji Sempozyumu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Özel bir otelde düzenlenen sempozyuma Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcıları Atay Uslu, Mehmet Yüzer, Van Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, kurum amirleri ve akademisyenler katıldı.

 

Sempozyumun açılışında konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, yenilenebilir enerjinin önemine değindi. Dünyanın enerji ihtiyacının büyük bir çoğunluğunun neredeyse yüzde yüzüne yakınının fosil kaynaklardan elde edildiğini ifade eden Karaloğlu, bu fosil kaynaklarının her birinin bir ömrünün olduğunu ve günün birinde de mutlak şekilde tükeneceğinin bilindiğini kaydetti.

 

Karaloğlu, "İşte petrolün ömrünün 41 yıl olduğu söyleniyor, doğalgazın 60 yıl, kömürün de 200 yıl olduğu söyleniyor. Bugün dünyanın kargaşa karmaşa savaş noktalarına baktığınızda aslında dünyayı yönlendiren güçlerin bu fosil kaynaklarına hakim olma savaşları olduğunu görürsünüz. Onun için mutlak suretle dünya enerji ihtiyacını giderecek bu fosil kaynakları yerine ikame edilecek yeni kaynakları bulma keşfetmek ve kullanmak durumundadır. Onun için bu tür çalışmalar hem dünya için hem de ülkemiz için çok önemli çok kıymetli. Öyle bir enerji kaynağı ikame etmeniz lazım ki artık fosil kaynaklarla çevresini ve doğal dengesini mahvettiğimiz dünyanın doğal dengesine de zarar vermeyecek yeni enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynakları keşfetmeniz lazım. O bakımdan hem güneş enerjisi, hem hidro enerji, hem jeotermal enerji, hem rüzgar enerjisi, hem biyogazdan elde edilen biyo enerji, hem enerji ihtiyacının giderilmesi bakımından hem de temiz çevreyi kirletmeyecek enerji olmaları bakımından son derece önemlidir" dedi.

 

"Bu Bölgenin Değerlendirilmesi Lazım"
Vali Karaloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de hocalarımızdan öğrendiğimizi söylüyorduk. Az önce hocamızın da burada ifade etmesi son derece önemlidir. Ben az önce hocamı dinlerken Van`ın doğusunda terör olaylarının bu kadar azmasından acaba bu güneş enerjisi ile irtibatı var mıdır? diye de düşündüm ki mutlaka vardır. Nasıl ki Ortadoğu`da fosil enerji kaynaklarına ulaşmak için oluk oluk kan akıtılıyorsa, işte geleceğin enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile ilgili de yine aynı güçlerin rahat duracağını da tahmin etmiyorum. TRB2 Bölgesi dediğim gibi güneş enerjisi bakımından son derece önemli bir bölge. Bu bölgenin değerlendirilmesi lazım, buna dikkat çekmek istiyoruz. Türkiye`nin dikkatini bu noktada sadece olumsuz olaylarla değil, enerji ihtiyacının giderilmesi noktasında da çarenin bu noktada olduğuna işaret etmek için bu çalışmalar yürütülüyor. İnşallah burada sunulacak tebliğler hem güneş enerjisi noktasında Türkiye`deki gelişmelere katkı sunar. Hem de bölgenin bu potansiyelini ortaya çıkarmasına katkı sunar."
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçilirken sempozyum yarın sona erecek. (Fırat Arslan - İLKHA)