Van'da Yeni İmar Planı Tartışması

Van Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan ve geçtiğimiz haftalarda askıya çıkarılan şehrin yeni 'İmar Planı'na bazı sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlardan tepki geldi.

VAN 29.11.2012 12:15:29 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan ve geçtiğimiz haftalarda askıya çıkarılan şehrin yeni 'İmar Planı'na bazı Sivil Toplum Kuruluşu ve vatandaşlardan tepki geldi.

Van'da, bir kısmı açıklanan imarın ardından arazisinin büyük bir bölümü park gösterilen, pazar yerine çevrilen veya içerisinde yol geçen vatandaşlar, soluğu Van Emlakçılar ve Dayanışma Derneği'nden alıyor. Yeni imarın geçtiği arazilerinin yer aldığı krokilerle derneğe gelen vatandaşlar karara tepki gösteriyorlar. Van Kalesi çevresi, Edremit ve Bostaniçi-Kevenli hattını kapsayan ve askıya çıkan ilk imar planının ardından tepkiler de giderek büyüyor. Bazı vatandaşların 5 dönümlük arazisi yola giderken, bazılarının ise 30 dönümlük arazisinin yüzde 85'lik kısmının pazar alanına çevrildiği belirtiliyor. Getirilen imar planının Van'ın gelişmesine ve kalkınmasına hiçbir katkı sunmayacağını iddia eden vatandaşlar, yüzlerce insanın bu şekilde aynı durumda olduğunu, mağdur olduğunu dile getirdiler.

Van Emlakçılar ve Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, ise gerek imar planı, gerekse de çevre yolundaki 18. madde uygulamasından dolayı insanların mağdur edildiğini belirtti. Derneklerine her gün onlarca insanın ellerinde arazilerini gösteren ve imarın geçtiği planları getirerek şikayetlerini dile getirdiklerini ifade eden Özdek, vatandaşların ciddi anlamda mağduriyetlerinin söz konusu olduğunu kaydetti. Van'a 4'ncü sınıf, yani kötü bir imarın konuşlandırıldığını anlatan Özdek, "Yeni imar planının, Büyükşehir Belediyesi olan ilimize gelecekte büyük sıkıntılar doğuracağını görüyoruz. Şikayete gelen insanlarımıza baktığımız vakit bir çoğunun arazinin tamamı, bir çoğunun ise bölük pörçük şekillerde arazinin talan edildiğine şahit oluyoruz. Biz Van'ın kaderinin Ankara'da 3-4 kişinin eline bırakılmasına karşıyız. Bizlerin amacı ilimizin gelişmesi ve kalkınması, fakat yeni imar planı kentimize büyük zararlar veriyor ve vermeye de devam edecektir. Bu planın yaşam kalitesine bakılarak çizilmesini bekliyorduk, ama görüyoruz ki öyle yapılmamaktadır. Bakmadan, görmeden orada insanların yaşayıp yaşamadığına kanaat getirmeden çizilmektedir. Van'ı kalkındıracak, geliştirecek imar planı olmadığı gibi aksine geri götürecek bir imar planı çiziliyor. Aynı şekilde 18. madde uygulaması ile insanlar birbirlerine ortak ediliyor ve resmen insanlar birbirlerine düşürülmek isteniyor. Bu konuda yetkililerimizin bu imar planını geri çekip ilin gelecekteki kalkınmışlığı göz önünde bulundurarak çizmeleri gerekir" dedi.

İmar mağduru olduğunu belirten vatandaşlardan Sıddık Buran ise, "Biz 4'ncü sınıf imar istemiyoruz. Depremlerden önce de bu imar kangrendi, şimdi ise daha kötü oldu. Getirilmek istenen yeni imar tamamen bir ucubedir. 30 yıllık bir imar çalışması yapıyoruz dediler, ama açıkladıkları yeni imarın bir kısmına baktığımız vakit 3 yıla yetmez. Bu ilimizin gelişmesine katkı sunmayacaktır. İmarın sınırlarını genişletiyoruz dediler ama çok az bir şekilde bir genişletme oldu. Askıdaki imar baktığınız vakit Elmalı köyünde insanların yaşadıkları yerler hiçe sayılmış, keza diğer yerler yine öyle. Köylerde yapılan evlerle ilgili bir ruhsat aranma söz konusu değildi. Ama bazı vatandaşlarımızın burada yaşayıp yaşamadığını bilip bilmeden arazisi pazar yerine çevrilmiş durumda. Bizim gibi yüzlerce insan aynı durumdadır. Van'ın en gözde mahallelerine 1655 kodu konulmuş ve bir çoğunu imara kapatmış durumdadır. Yani Şehit Koray Akoğuz Lisesi'ne kadar sözde sular altında kalacağı için buraların bir çoğu park alanı şeklinde düzenlemiş. Bunun mutlaka 2-3 aşamalı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bizler bu konuda sessiz kalan odaları ve sivil toplum örgütlerini de kınıyoruz. Böylesi bir imara bu kadar sessiz kalmalarına anlam veremiyoruz. Askıya çıkarılan yerler şuan merkezin çevresi, yarın buraların da açıklanmasıyla birlikte daha fazla insanın mağduriyeti söz konusu olacaktır. Çünkü kapsamlı bir imar yapılmadı. Van'ın geleceği düşünülerek genişletilmedi" dedi. - Van