Van’da ‘Yazılım Hareketi’ protokolü imzalandı

Van’da, “Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van İlleri Yazılım Hareketi Programı” iş birliği protokolü imza töreni gerçekleştirildi.

VAN 9.04.2021 14:32:09 0
Van’da ‘Yazılım Hareketi’ protokolü imzalandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Elite World Otel’de düzenlenen imza törenine Van Vali Vekili Ömer Faruk Canpolat, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, Hakkâri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Muş İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç ve Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke katıldı.

BEŞERİ SERMAYENİN ÖNEMİ

Protokol imza töreninin açılışında konuşan DAKA Genel Sekreteri halil İbrahim Güray, beşeri sermayenin önemne dikkat çekti.
Bu yönde önemli çalışmalar yaptıklarını ve bundan böyle de bu tür çalışmaları sürdüreceklerini ifade eden Güray, şunları söyledi:
“DAKA olarak şimdiye kadar birçok projeye destek sağladık. Bugün burada bölgemizin en iyi sermayelerinden birisi olan beşeri sermayemizin üniversitelerimizin bölge milli eğitim müdürlerimizin koordinasyonunda imzalayacağımız iş birliği protokolüyle bu faaliyetimizi de başlatmış olacağız. Bu protokl sayesinde ülkemizin en genç nüfusa sahip olan Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinde bir adım da biz atmış olacağız. Bu protokol bizim açımızdan önemlidir zira, BTK tarafından yürütülen bu proje yerelde, bölgesel anlamda bir ilktir. DAKA olarak biz bu işi kendimize dert edindik. Biz DAKA olarak her zaman kalkınma yolunda istediğimiz kadar proje uygulayalım ama işin merkezine gençlerimizi almadığımızda çok büyük eksik yaşadığımızın farkındayız. Bu nedenle önümüzdeki süreçte de inşallah bu tür etkinlikleri devam ettireceğiz.”

“DOĞRU ADRESE GELDİNİZ”

Van Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ise, Van’ın genç nüfusuna ve bilime önem veren gençlerine dikkat çekti.
Van’ın TÜBİTAK yarışmalarındaki yerine değinen Tevke, şöyle dedi:
“Başkanımıza şöyle söylemek istiyorum; yazılımcı keşfetmek için en doğru yere geldiniz. Çünkü Van bölgesi ve bilhassa Van, TÜBİTAK yarışmalarında, dün sonucu geldi 10 bin başvurunun 6 bin 500’ü Van bölgesinde. Bu ne demek; bizim çocuklarımız yeni projeye ulaşmaya bilime önem veren çocuklar. Biz burada birincilik ya da ikincilik peşinde değiliz, biz ne kadar çok çocuğumuza bilimsel merak uyandırabiliriz, bunun peşindeyiz. Onun için diyorum sayın başkanım doğru adrese geldiniz. Burada güzel bir iş çıkaracağımız inancımla katılan herkese çok teşekkür ederim”

TEKNOLOJİNİN ÜLKE GELİŞMESİNDEKİ YERİ

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de, yüksek teknolojinin ülkelerin gelimesndeki rolüne dikkat çekti.
İmzalanacak olan protokolün gençleri girişimciliğe teşvik edeceğini belirten Şevli, şunları kaydetti: 
“Bildiğiniz gibi ülkeler eğitim, sağlık, ulaşım, iletişim gibi toplumun günlük temel ihtiyaçlarını dışa bağımlılığı en aza indirgeyerek karşılamak üzere bilim ve teknoloji politikalarını belirlemektedirler. Bu doğrultuda temel teknolojiler öne çıkmaktadır. Bunlardan bazıları sırasıyla iletişim, ulaşım, uzay, enerji, nükleer, biyo teknoloji, nano teknoloji, savunma, genetik ve hızlandırıcı teknolojilerdir. Bu tenkolojilerin önemi dikkate alındığında temel bilimlere ve özellikle matematiğe uygulama alanı olarak da bilgisayara dayalı olarak araştırmaların önemi kolayca anlaşılmaktadır. Refah düzeyini artırmak isteyen ülkeler yüksek teknolojileri üretip ortaya koyması gerekmektedir. Bu da ancak ve ancak gençlerin bu alanda değerlendirilmesiyle mümkün olacaktır. Bu konuda da çocukların ve gençlerin eğitim süreçleri önemlidir. Van ili ve bölgemizde üst düzey matematik becerileri gösteren öğrencilerin daha nitelikli bir eğitim alarak matematikle birlikte bilgisayar alanında eğitim alabilmelerinin önünü açacak bir sistem oluşturmaya ihtiyaç vardır. Bu çerçevede ben BTK başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu protokol ile bölgemizde başarı gösteren gençlerimiz için girişimciliği teşvik edecektir.” 

“YAZILIM İŞLENMESİ GEREKEN MADEN...”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da, yazılım sektörünü madene benzetti.
Üretim için yazılım sektörüne büyük bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Karagözoğlu, şunları aktardı:
“BTK olarak sürecin başaktörü olmaktan gurur duyuyoruz. Yazılım sektörünün işlenmeyi bekleyen bir maden olarak tanımlarsak yanlış bir benzetme yapmış olmayız. Ülkelerin kendi silahını kendi aracını üretmesi elbetteki önemlidir. Ama tüm bunlardan daha evla olan bir konu varsa bu da kendi yazılımlarımızı kendimizin üretmesidir. Yazılım üreten bir ülke haline gelebilmemiz için küçük yaşta çocuklarımıza eğitim vermenin yanı sıra uzun vadede gelişmelerini sağlayacak projelere imza atmamız gerekiyor. Yazılım sektörünü önemli kılan şey, günümüz dünyasında diğer tüm sektörlerin yazılıma ihtiyaç duymasıdır. Bugün bir bilgisayar üretmek için de yazılıma ihtiyacımız var bir otomobil üretmek için de. Bu çalışmaların en değerli öğelerinden biri çocuklarımızın dijital dünyaya ilişkin yaptığımız çalışmalar. Bilinçlendirme çalışmalarımız bu alandaki en önemli enstrümanlarımızdır. Bu anlamda yaptığımız çalışmalar yapacaklarımızın teminatıdır. Bu vesileyle rektörlerimize, il müdürlerimize ve bizleri burada bir araya getiren DAKA genel sekreterimze hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. İmzalayacağımız protokolün hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Yapılan konuşmalar ardından katılımcı kurum yetkililerince protokol imzalandı ve program öğrencilerle toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Haber: Adil HARMANCI

Prestij Haber Merkezi