Van’da yaşanan doktor sorunu vatandaşı olumsuz etkiliyor

Van’da son dönemlerde yaşanan doktor sorunu vatandaşı olumsuz etkiliyor. Birçok önemli yatırımla hayata geçirilen hastaneler doktorsuz boş binalardan ibaret. Yaşana doktor sıkıntısından dolayı 15 gün sonraya sıra veren hastanede, gece

VAN 14.02.2019 12:30:10 0
Van’da yaşanan doktor sorunu vatandaşı olumsuz etkiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Van’da son dönemlerde yaşanan doktor sorunu vatandaşı olumsuz etkiliyor. Birçok önemli yatırımla hayata geçirilen hastaneler doktorsuz boş binalardan ibaret. Yaşana doktor sıkıntısından dolayı 15 gün sonraya sıra veren hastanede, gece saatlerinde doktor kuyruğu başlıyor.

Türkiye’nin önemli sağlık üslerinden biri olan Van’da doktor sıkıntısı yaşanıyor. Birçok branşta doktor olmaması, sağlık üssü Van’da yapılan hastanelerde sağlıkla ilgili sorunları gözler önüne seriyor. Merkez ve ilçe hastanelerde oluşan doktor eksikliğiyle ilgili konuşan Sağlık-Sen VanŞube Başkanı Hikmet Bilgin, bölgede doktor sorunun sürekli olduğunu söyledi. Yönetimler tarafından doktorlara söz hakkı verilmediğini ifade eden Bilgin, "Bölgenin ve Türkiye’nin en büyük hastanesi, içini donata bilecek teknolojik donanımlara sahip bir yerde normalde doktorların çok ciddi bir halde talep edip durması gerekirken, doktorlar bir an önce Van’dan kurtulmanın yollarını arıyorlar. Yaklaşık bir yıl önce burada 350 civarında doktorumuz vardı, şuan sayı 250’ye kadar düştü." Hastanede saatlerce hizmet almak için bekleyen vatandaş ise, hastanede yeterince doktor bulunmadığını ve sağlık konusunda iyi bir hizmet alamadıklarını söyledi.

2011 yılında yaşanan büyük depremlerin ardından sağlıkta büyük bir sıçrama yapan Van’da, hayata geçirilen akıllı ve devasa hastaneler, Van’ın yanı sıra bölge illerine hizmet veriyor. Hastane ve altyapıda önemli projelere imza atılmasına rağmen birçok branşta doktor olmaması sorunlara neden oluyor. Gerek doktorların bölgeye gelmek istememesi gerekse de sağlık dallarına göre doktor yetersizliği vatandaşı sağlık konusunda olumsuz etkiliyor. ALO 182 hattı ve MHRS’den sıra almak isteyen vatandaş 1 ay sonraya sıra alınca çözümü, geceden hastaneye gitmekle buluyor. MHRS sistemi ile sağlık konusunda rahatlaması beklenen bölgenin büyük hastanelerinde yine eskisi gibi kuyruk oluşuyor.

BİLGİN: BÖLGE YÜZDE YÜZÜ GÖRMEDİ

Merkez ve ilçe hastanelerde oluşan doktor eksikliğiyle ilgili açıklama yapan Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin,“ bölgemizde hiçbir zaman doktor tam anlamıyla tamamlanmadı. Sağlık bakanlığının uygun görmüş olduğu personel dağılım cetveline göre yüzde yüzlük bir kotaya ulaşmadı. ”dedi. Hastanelerde yaşanan sıkıntıların ana kaynaklarını sayan Bilgin, “ Bölge hastanelerimizde yaşanan sıkıntılardan biri, bölgemizde yaşanan olumsuzluklarla ilgili, ikincisi Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde yaşanan döner sermayenin eksilmesi, üçüncüsü ise bölgede yaşanan sıkıntıların temel sebepleri. Burada bu sıkıntıyı ortaya koyan en büyük etken ise özellikle mecburi hizmet sonrası yaşanan olaylar. Mecbur hizmet deyince, bizim hastanemiz her ne kadar Van merkezde olmuş olsa bile, Van eğitim araştırma hastanesi, aynı zamanda Edremit ilçe merkezinde görülmektedir. Van’da doktorlarla ilgili şöyle bir durum söz konusu şehir merkezine mecburi hizmetten dolayı gelenler,550 gün ilçelerde ise 350 ve 400 gün arasında çalışma zorunlulukları var. Edremit daha önce Van merkezin dışında bir ilçeydi, Büyükşehir belediyesi olmasıyla beraber merkez ilçe oldu ve merkez ilçe olması sebebiyle orada bulunan hastanede 550 gün çalışması gereken doktorlar,400 gün üzerinden çalıştı. Sanki Edremit ilçemiz merkez ilçe değil de, farklı bağımsız bir ilçe gibi eskiden olduğu gibi yine aynı şekilde devam etti.” Diye konuştu.

20’DEN 9 KİŞİYE DÜŞTÜ

Van’a gelen doktorların 150 gün önceden mecburi hizmetleri bittiği için doktor sıkıntısı yaşandığını ifade eden Bilgin konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Burada hizmet vermeye gelen doktorlar kendilerini burada huzurlu bulmuyorlar. Bölgemizde altı ile hitap eden bölge eğitim ve araştırma hastanesine bakanlık yeteri kadar doktor göndermeyince iş yükü diğer geride kalan doktorların üzerinde kalıyor. İş yükünün artmış olduğu, iş yükünün çok fazla olması hasebiyle, doktorlar mecburi hizmet bitsin de gideyim diyor, sağlık olarak Van’da böyle bir duruma geldik. Van eğitim ve araştırma hastanesinde kadın doğum uzmanımızın sayısı çok fazla düştü. Emar, ultrason, tomografi, ve radyoloji ünitesinde çalışan hekim sayımızın da çok ciddi bir şekilde düştüğü bir gerçek. Yaklaşık yedi ay önce bile radyoloji servisinde yaklaşık yirmiye yakın radyoloji uzmanımız varken şuan 9 kişiye düştü.”

BİLGİN: YAPILMASI GEREKEN İCRAAT NET

Mecburi hizmetin gün sayısının yükselmesi gerektiğine dikkat çeken Bilgin, “Bazı şeyler domino etkisi yapar ve bir birini tetikler. İş yükü artması sebebiyle ve doktor sayısının azalmasından dolayı mecburi hizmeti biten doktorlarımız burada kalmak istemedi. Bir şekilde ya istifa etti gitti veya hizmet gün sayısı bittikten sonra mazeret iznine gitti, bu şekilde hastanelerimizden ayrıldılar. Bununla ilgili sağlık bakanlığının en büyük eksikliklerinden bir tanesi mecburi hizmetten ziyade, yapılması gereken icraat çok nettir. Van’ı maddi olarak, özelliklede personel sıkıntısının yaşandığı yerlerde personeli doyurursanız, çalışanları doyurursanız, çalışanlar bir nebzede olsa bu iş yüküne katlanır, Van’daki bir hekim ile İzmir’deki bir hekim, aynı ücreti verirseniz ve yaşam durumları da aynı ise burada hizmet vermeleri de söz konusu değil.” İfadelerini kullandı.

“HİZMET GÜN SAYISI ARTSIN”

Yönetimler tarafından doktorlara söz hakkı verilmediğini ifade eden Bilgin, “İnsan bir makama geldiği zaman o makamın hizmetkarı olmalı, eğer hizmetkar değilse o zaman orada çalışanları da tuta bilmeniz mümkün değildir. Hastanelerde oluşan bu tür sıkıntıları çoğunluğu idari bazlıdır. Bölgenin ve Türkiye’nin en büyük hastanesi, içini donata bilecek teknolojik donanımlara sahip bir yerde normalde doktorların çok ciddi bir halde talep edip durması gerekirken, saydığımız etkenlerden dolayı bir an önce Van’dan kurtulmanın yollarını arıyorlar. Yaklaşık bir yıl önce burada 350 civarında doktorumuz vardı, şuan sayı 250’ye kadar düştü. Bu sayı sadece bölge hastanesine ait, bu aynı şekilde bizim diğer ilçelerimizde de mevcut. Sağlık bakanlığının bunu önleye bilmesi için, bir an önce Van eğitim ve araştırma hastanesinin ilçe bazından çıkarılıp, Van merkeze dâhil edilmesi gerekiyor. Bir hekim geldiğinde 550 gün sonra mecburi hizmet verdiğinde, yaklaşık 150 gün boyunca, burada bir doktor daha hizmet vermiş olacak, bu 150 gün içerisinde gelen doktorda bunun iş yükünü hafifletmiş olacak,  o doktorun iş yükünü hafifletirseniz, mecburi hizmeti biten doktorda burada kalır ve hizmetlerini devam ettirirler.” Şeklinde konuştu.

Hastanede saatlerce hizmet almak için bekleyen vatandaşlar ise, hastanede yeterince doktor bulunmadığını ve sağlık konusunda iyi bir hizmet alamadıklarını söyledi.

YENİ DOĞU GAZETESİ: EMRAH DEMİR - ÖZEL HABER