Van’da yapılaşma arttıkça sorunlar da artıyor!

Son 20 yılda çok hızlı bir büyüme hızına kavuşan, hem nüfusu hem de yapılaşması artan Van’da buna rağmen görüntü çoğu büyükşehirden uzak bir görüntü çiziyor.

VAN 22.11.2019 14:50:51 0
Van’da yapılaşma arttıkça sorunlar da artıyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Son 20 yılda çok hızlı bir büyüme hızına kavuşan, hem nüfusu hem de yapılaşması artan Van’da buna rağmen görüntü çoğu büyükşehirden uzak bir görüntü çiziyor. Bölgenin en çok konut yapılan, birçok alanda istatistiklerle en çok ön planda olan ili olmasına rağmen Van’daki imar sorunu, orantısız büyüme ve belli cadde ve sokaklar civarındaki yapılaşma kentin nefes almasını engellediği gibi, çarpık da bir yapılaşmaya neden oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 Ekim ayı konut istatistiklerini yayımladı. Türkiye’de 2019 Ekim ayı içerisinde 142 bin 810 konut satışı gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 oranında azalma yaşandı. Türkiye’de ipotekli konut satışlarında ise %525,1 oranında artış yaşandı. TRB2 Bölgesi’nde konut satışında ilk sırada yer alan Van, 2019 Ekim ayında 716 konut satışı yapılırken, 236 ipotekli konut satışı, 480 diğer satışlar olarak gerçekleşti. 2018 yılının Ekim ayına nazaran konut satışlarında düşüş yaşanırken, ipotekli konut satışı ise arttı. Konuya ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Van’ın bölgede konut satışında ilk sırada yer almasına rağmen diğer büyükşehir illerine nazaran konut satışının az olduğunu belirtti.

Konut satışının zirvede olmasına rağmen Van kenti gibi bir kente göre az olduğunun altını çizen Özdek, bununla birlikte hayati bir konuya da dikkat çekmiş oldu. Kentin imar konusunda çok ciddi bir sıkıntı içinde olduğunu vurgulayan Özdek, Van’ın mevcut yapılaşma ve büyüme alanından çıkması gerektiğini söyleyerek, yeni bir Van için yapılaşmanın farklı alanlara kaymesi gerektiğini söyledi. Van’ın nefes alması için Çevre Yolu’nun bitirilmesi ve yeni imarın bu yol etrafında şekillenmesi gerektiğini söyleyen Özdek, kentin bu sıkışıklıktan hızlıca kurtarılması gerektiğini söyledi.

VAN’DA KONUT SATIŞLARI BÖLGE İLLERİNİN ÇOK ÜSTÜNDE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 Ekim ayı konut istatistikleri yayımlandı. TÜİK tarafından açıklanan konut istatistiklerine göre; Türkiye’de 2019 Ekim ayı içerisinde 142 bin 810 konut satışı gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 oranında azaldı. Konut satışlarında il sırada 24 bin 451 konut satışı ve %17,1 ile en yüksek payla İstanbul yer alırken, sırasıyla İstanbul'u, 13 bin 978 konut satışı ve %9,8 pay ile Ankara, 9 bin 012 konut satışı ve %6,3 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 13 konut ile Hakkâri, 24 konut ile Ardahan ve 93 konut ile Bayburt oldu. Van’da 2018 Ekim ayında 742 konut satışı, 34 ipotekli satış ve 708 diğer satışlar yapılırken, 2019 Ekim ayında 716 konut satışı, 236 ipotekli satış ve 480 diğer satışlar olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre konut istatistiklerinde kentte konut satışında düşüş yaşanırken, ipotekli konut satışında artış yaşandı. Diğer satışlarda ise azalma görüldü. Bölgede ilk sırada yer alan Van’ı, sırasıyla bölgede 239 konut satışı ile Bitlis, 220 konut satışı ile Muş, 13 konut satışı ile Hakkâri takip etti.

ÖZDEK: VAN’IN KONUT İHTİYACI VAR

Konuya ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, son yıllarda arttan nüfus ve orantısız göç ile birlikte konut ihtiyacının tamamen karşılanmadığını ve konut ihtiyacının devam ettiğini söyledi. Özdek, “İlimiz bölgede konut satışından ilk sırada yer almasına rağmen insanların konut ihtiyacı tam anlamıyla karşılamış değil, diğer büyükşehirlere nazaran konut satışı bakımından geride kalmıştır. Sayılar geçen yıldan düşük olmasının temel nedeni imar problemi ve yeni alanların olmamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle 3194 imar kanunun gereksinimlerinin yerine getirilmemesi kaynaklanmaktadır. 3194 imar kanunu ilimizde uygulanmamıştır. 3194 imar kanunuyla birlikte alt yapı, üst yapı ve süetini koruyacak şekilde kentte uygulanması gerekiyor. İlimizde bugün itibariyle yerli ve yabancıyla beraber 1,5 milyon nüfus yer almaktadır. Nitekim ilimizde imar problemi halen devam etmektedir. Konut satışlarının diğer büyükşehirlere nazaran alt seviyede kalmasının asıl nedeni imar probleminden kaynaklanmaktadır. Bu noktada müttehitler büyük bir problem yaşamaktadır. Nedeni olarak kentte elverişli arsa olmayışı ve imardan kaynaklı yaşanan problemler bunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır” dedi.

ÖZDEK: FAİZ ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİYLE İPOTEKLİ KONUT SATIŞI ARTTI

İpotekli konut satışlarının artmasına değinen Özdek, “İlimiz konum itibariyle cazibe merkezi konumunda yer alıyor. İnsanların konut ihtiyacı varken, maddi nedenlerden dolayı konut sahibi olamayan vatandaşlar, son süreçte bankalardaki konut faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte ipotekli konut satışların artmasına neden oldu. Faiz oranlarının düşürülmesi emlak sektöründe olumlu yönde etkilediğini görmekte mümkün, ilimizde ve bölgemizde ipotekli konut satışlarının artış göstermesi bunun göstergesidir” diye belirtti.

ÖZDEK: İMAR PROBLEMİ ÇÖZÜLÜRSE, KONUT SATIŞI ARTAR

Van’ın bölgede konut satışı bakımında ilk sırada yer almasına rağmen diğer büyükşehirler arasında geride kaldığını ve yetersiz olduğunu vurgulayan Özdek, “İlimizde Ekim ayı içerisinde 716 konut satışı gerçekleşti. Bu konut satışı yeterli mi? Hayır! Aslında bakarsanız, diğer büyükşehirleri ele alırsak bu sayı 7 bin 160 seviyesinde olması gerekiyor. Neden olarak ilimiz dışardan aldığı göçlerle ve konum itibariyle buna müsaittir. İmardan kaynaklı problem olmaması halinde bu sayıları yakalamamız mümkündür. İlimizde çok sayıda insan yatırım yapmak istiyor. Maalesef ilimizde sağlıklı bir şekilde yatırım yapılacak bir alan yok, müteahhitler imardan kaynaklı olarak alan bulunamıyor. İlimizin ise konut ihtiyacı halen devam etmektedir. İlimizin önünü açmamız gerekiyor, bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır” diye belirtti.

ÖZDEK: YENİ BİR KENT KURULMASINI İSTİYORUZ

Kentte konut satış potansiyelinin yüksek olduğunu kaydeden Özdek, kentin bir bölgede sıkışmasından kaynaklı olarak problem yaşandığını belirtti. Özdek, “İlimizin yeni konutlaşma alanlarına ihtiyacı var, eski kent merkezinin dışında yeni alanların imar problemi ortadan kaldırılması gerekiyor. Özellikle kent merkezi Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, İkinisan Caddesi ve İskele Caddesi arasından sıkışmış bir bölge haline gelmiştir. Emlakçılar Derneği olarak buna karşıyız, kentte yeni alanların açılması farklı noktalara kaydırılarak yeni bir kent kurulmasından yanayız. Bu noktada çevre yolunun alt kısımlarında yer alacak şekilde yeni bir kent kurulmasını istiyoruz. Yetkililer bu konuya tamamen duyarsız davranmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanı ilimize gereken ehemmiyeti ve değeri vermektedir. Gereken değeri ve ehemmiyeti bu kent hak etmektedir” dedi.

ÖZDEK: İMAR PROBLEMİYLE BERABER KENTTE CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIYOR

İmar ve yeni konutlaşma alanlarının açılmamasından kaynaklı olarak kentte ciddi sıkıntıların yaşandığını ifade eden Özdek, “İlimizin belli bir bölgede sıkışmasından kaynaklı olarak son süreçte ciddi trafik problemi yaşanmaktadır. Bununla beraber caddelerdeki yoğunluğu kaldırmayacak seviyeye ulaşmasına neden olmuştur. Yeşil alan bakımında gün geçtikçe geriye doğru gitmekteyiz. Bu kentin oluşumu gelişimi, sosyal kriterleri, kültürel etkinlikleri ele aldığımız vakit, bugün itibariyle çok geride kaldığını görmemiz mümkündür. İlimiz büyükşehir olmasına rağmen sadece isim olarak büyümüştür. Diğer kriterler olarak imarın genişletilmesi, reaksiyonlar, oluşumlar, atılımlar ve gelişme noktasında maalesef geri kalmıştır. Dolasıyla yeni alanların açılması ve devam eden projelerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor” diye ifade etti.

ÖZDEK: İMAR VE ÇEVRE YOLU KENTİN SIKIŞMASINA NEDEN OLDU

Yeni imar projesinin önü açılması halinde konut satışlarının yükseleceğini ve sosyal etkinliklerin önün açılmasına, yatırımların artmasına neden olacağını ifade eden Özdek, “İlimizde imar problemi çözülmesi halinde, yeni güzergâhlar, yatırım ve birçok noktada kentin gelişmesine neden olacaktır. Konut satışı potansiyeli bakımından şu an ki sayıları ikiye katlayacaktır. İmar mevzuatı ve çevre yolundan dolayı kentin bir bölgede sıkışmasına neden olmuştur. İlimizin mevcut konumu insanlara sosyal ve ticari yaşamına yetmemektedir, elverişli değildir. İlimizdeki sorunlar çözülmeli ve kalıcı çözümler getirilmelidir. İlimizin sorunları yetkililer tarafından genel olarak ele alınarak çözüm getirilmesi gerekiyor” diye belirtti.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ